ABD Başkanı Biden'a iletilen mektup, AHEPA, AHI, PSECA, Amerikan Kıbrıs Kuruluşları Federasyonu, HALC, Kıbrıs-Amerika Ticaret Odası, California Amerikan-Yunan Konseyi, Florida Panhellenik Federasyonu, Ulusal Konsey ve Ulusal Konsey liderleri tarafından imzalandı. Konsey. Konsey. Konsey. Florida Ulusal Konseyi.

Doğu Akdeniz Politik'in haberine göre, söz konusu mektupta, “Cumhurbaşkanı Erdoğan ve KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, geçen yıl adanın kalıcı parçası olan Kıbrıs'a iki devletli çözüme desteklerini açıkça ifade ettiler. Bu nedenle, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Maraş'ın statüsünü değiştirme girişimi, onun çözüm müzakerelerinin yeniden başlamasına kayıtsız kaldığını ve Kıbrıs'a "iki devletli" bir çözümü teşvik etme girişimlerinin BM yasalarını ihlal ettiğini gösteriyor. Kıbrıs'a karşı daha fazla saldırganlığa karşı uyarmak için Cumhurbaşkanı Erdoğan'a açık bir mesaj göndermenizi ve Türkiye'nin Kıbrıs Cumhuriyeti'nin tehdit altındaki egemenliği için cezai ve ağır sonuçlarla karşı karşıya kalacağını talep ediyoruz.

“TÜRKİYE'YE KARŞI EYLEM GEREKİYOR”

Türkiye'nin Maraş konusunda geri adım atmadığına işaret edilen mektupta, "Türkiye'ye yönelik basit bir söylem veya eleştiri artık yeterli değil, bir an önce harekete geçmek gerekiyor. Durum böyle devam ederse Sayın Bakanım. ... Bakan... Devlet Başkanı." Erdoğan Kıbrıs'ta Kıbrıs halkı için bir felaket olacak "iki devletli" bir çözüm aramaya devam edecek. Birleşmiş Milletler'i Maraş üzerindeki yargı yetkisini kullanmaya çağırıyoruz."

Mektupta, 1975'te ABD'nin Türkiye'ye uyguladığı silah ambargosuna atıfta bulunularak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Maraş'ın statüsünü 'iki devletli' bir çözümle değiştirme çabaları, Türkiye'nin 1974'te Kıbrıs'ı işgali önemli bir olaydır. Tehdit Kıbrıs'ın Egemenliğidir... Türkiye 1974'te Kıbrıs'ı işgal ettiğinde, Türkiye'yi yatıştırmak isteyen Dışişleri Bakanı Henry Kissinger, krizi çözecek herhangi bir adım atmayı reddetti. Sizin (Biden) gibi senatörlerin desteğiyle Kongre, Bay Kissinger'ın itirazlarına yanıt verdi. Buna rağmen Şubat 1975'te Türkiye'ye silah ambargosu uygulamaya başladı. ABD, 1974'te Kıbrıs'ta yaptığı hatayı yapmamalı.

"TÜRKİYE KIBRIS'TAN TÜM ASKERLERİNİ ÇEKMELİ"

Son olarak, Türkiye'nin Kıbrıs'tan askerlerini çekmesi gerektiğinin belirtildiği mektupta, “1974 işgali sırasında atalarımızın el konulan toprakları ve mülkleri üzerindeki iddiaların göz ardı edilmemesini sağlamalıyız. Türkiye'ye, Kıbrıs'tan son askerini çekmediği sürece uluslararası toplumun tam üyesi olarak tanınmayacağı mesajını vermeliyiz. Birleşik Devletler Başkanı'na uzun yıllardır birleşik, özgür ve barışçıl bir Kıbrıs'ın ateşli bir destekçisi olduğunu hatırlatarak, Kıbrıs'ın ABD dış politikasında daha yüksek bir politika önceliği haline getirmek için eşsiz bir konumda olduğunu söylüyoruz.