Amerika Birleşik Devletleri Jeolojik Araştırmaları (USGS) tarafından yapılan tahminlere göre, Doğu Akdeniz'de ortalama 879 milyon varil keşfedilmemiş teknik olarak geri kazanılabilir konvansiyonel petrol ve 8,1 trilyon metreküp konvansiyonel gaz bulunuyor. Ayrıca 2.207 milyon varil sıvı doğal gaz (NGL) rezervine sahip olduğu tahmin edilmektedir.

Yunanistan'ın Doğu Akdeniz'de hak ihlalleri devam ederken, Türkiye tarafından BM Genel Sekreteri Guterres'e mektup yazıldı. Mektuptai Yunanistan'ın Ege'de silahsızlandırılmış alan olarak tutulması gereken Meis adası ve diğer adaları silahlandırarak bölgeyi tehdit ettiği ifade edildi.

Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu imzasıyla Genel Sekreter Antonio Guterres'e yazdığı mektupta, "Bir kez daha dikkatinize getirmek isteriz ki Yunanistan, Ege ve Akdeniz'deki adaların silahsızlandırılması konusunda ilgili anlaşmalardan doğan yükümlülüklerini yerine getirmemektedir." denildi.

Mektupta, "Eğer Yunanistan, anlaşmalardaki yükümlülüklerini yerine getirmede başarısız olursa, o anlaşmalardan kaynaklı egemenlik haklarını deniz yetki alanlarının belirlenmesi dahil öne süremez." ifadeleri yer aldı.

Konuya işişkin haberimizi okumak için tıklayınız. 

 

Sivil Düşünce Haber Portalı