Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1974 işgalinin yıldönümü için 20 Temmuz'da Türk kontrolündeki kuzey Kıbrıs'a gideceğini açıkladı.
Tartışmalı ziyaret, Kıbrıs'ın da üyesi olduğu AB'nin, geçen yıl Doğu Akdeniz'de artan gerilimlerin ardından stratejik doğu komşusu ile ilişkilerini iyileştirmeye çalışmasıyla gerçekleşti.
"Bu bizim için çok hassas bir konu. Von der Leyen, Brüksel'deki AB zirvesinin ardından düzenlediği basın toplantısında, bu ziyaretin nasıl gideceğini elbette gözlemleyeceğimiz ve bir Avrupa Birliği olarak iki devletli bir çözümü asla kabul etmeyeceğimiz konusunda çok netiz” dedi.
“Bu net mesajlar gönderildi. Bunu bizzat başkana söyledim. Bu yüzden olumlu bir sinyal vermek artık ona kalmış."
Kıbrıs Türk liderlerinin Erdoğan tarafından desteklenen iki devleti zorlamasının, Nisan ayında barış görüşmelerini yeniden başlatmaya yönelik torpido çabalarına yardımcı olmasının ardından, Kıbrıs AB ile Ankara arasındaki ana çekişme kemiklerinden biri olmaya devam ediyor.
Kıbrıs, Kıbrıs'ı Yunanistan'a ilhak etmek isteyen Atina destekli bir cuntanın darbesine yanıt olarak Türkiye'nin kuzey üçte birini kurtardığı 1974 yılından bu yana bölünmüş durumda.
Ada, AB üyesi Kıbrıs Cumhuriyeti ve yalnızca Ankara tarafından tanınan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tarafından kontrol edilen alanlar arasında bölünmüştür.
Erdoğan, geçen yıl BM tampon bölgesi boyunca hayalet kasabaya dönüşen bir zamanlar lüks tatil beldesi olan Maraş sahil bölgesini ziyaret ederek Yunanca konuşan güneyde öfkeye yol açtı.
Mart ayında AB, Erdoğan'ı blokla gergin ilişkileri düzeltme vaatlerini yerine getirmeye ikna etmek için bir dizi teşvikte bulundu.
Ancak Perşembe günü bir araya gelen AB liderleri, Türkiye'deki haklar konusunda eleştirel bir açıklama yaparak ve bir gümrük anlaşması veya yardım taahhüdü konusunda net bir ilerleme kaydedemeyerek Ankara'yı hayal kırıklığına uğrattı.
(Dış Basın)