Uzmanlar, domuz eti ve yağının insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dair önemli uyarılarda bulunuyor. Özellikle yüksek miktarda doymuş yağ ve kolesterol içermesi, domuz etini kalp ve damar sağlığı açısından riskli hale getiriyor. Bu tür besinlerin aşırı tüketimi, damar tıkanıklığı, yüksek tansiyon ve kalp krizi riskini artırabiliyor.
Domuz eti, sindirim sisteminde zorluk çıkarabilecek parazitler ve bakteriler taşıma özelliğine sahip. Trichinella spiralis gibi parazitler, domuz etinde bulunabiliyor ve trichinellosis adı verilen ciddi bir enfeksiyona yol açabiliyor. Bu enfeksiyon, kas ağrıları, ateş ve yorgunluk gibi belirtilerle kendini gösteriyor.
Ayrıca, domuz etinde bulunan yüksek miktarda omega-6 yağ asitleri, vücutta enflamasyona yol açabiliyor. Uzun süreli enflamasyonun ise çeşitli kronik hastalıklara, özellikle de eklem iltihaplarına ve bağışıklık sistemi bozukluklarına neden olabileceği biliniyor.
Genetiği değiştirilmiş yemlerle beslenen domuzlardan elde edilen et ve yağın, vücutta toksik etkiler oluşturabileceği ve hormonal dengesizliklere yol açabileceği endişesi de bazı uzmanlar tarafından dile getiriliyor. Bu nedenle, sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmek ve potansiyel sağlık risklerinden korunmak amacıyla, domuz eti ve yağının tüketilmemesi sağlık açısından önem arz ediyor.
DOMUZUN DİNEN YASAK OLMASI
İbrahimi dinlerde (Yahudilik, Hristiyanlık, Müslümanlık) domuz eti ve yağı tüketilmesi kutsal kitaplarda yasaklanmıştır. Suriye, Fenike, Etiopya Ortodoks Tevhidi Kilisesi'nde domuz eti yasaktır.
Tevrat'ta yenilebilen ve yenilmeyen hayvanlar tarif edilmiş, buna göre karada yaşayan hayvanlardan tırnaklı olnalar yenebilmektedir. Deve, tavşan ve domuz yenmemektedir. Yahudilerde koşerler bu kuralı en katı şekilde uygulamaktadırlar.
İslam dininde yenmesi yasak olan domuz ile ilgili Kur'an'da yer alan ayetler ise şöyledir:
Bakara / 173: "O, size ölüyü (leşi)-kanı, domuz etini ve Allah'tan başkası adına kesilmiş olan (hayvan)ı kesin olarak haram kıldı. Fakat kim kaçınılmaz olarak muhtaç kalırsa, taşkınlık yapmamak ve haddi aşmamak şartıyla (ölmeyecek oranda yiyebilir), ona bir günah yoktur. Gerçekten Allah, bağışlayandır, esirgeyendir."
Maide / 3: " Ölü eti, kan, domuz eti, Allah'tan başkası adına kesilen, boğulmuş, vurulmuş, yüksek bir yerden düşmüş, boynuzlanmış yırtıcı hayvan tarafından yenmiş, -(henüz canlıyken yetişip) kestikleriniz hariç,- dikili taşlar üzerine boğazlanan (hayvanlar) ve fal oklarıyla kısmet aramanız size haram kılındı. Bunlar fısktır (günahla yoldan sapmadır.) Bugün inkara sapanlar, sizin dininizden (dininizi yıkmaktan) umut kesmişlerdir. Bugün size dininizi kemale erdirdim, üzerinizdeki nimetimi tamamladım ve size din olarak İslam'ı seçip-beğendim. Kim 'şiddetli bir açlıkta kaçınılmaz bir ihtiyaçla karşı karşıya kalırsa' -günaha eğilim göstermeksizin- (bu haram saydıklarımızdan yetecek kadar yiyebilir.) Çünkü Allah bağışlayandır, esirgeyendir."
Maide / 60: "De ki: "Allah Katında, 'kesinleşmiş bir ceza olarak' bundan daha kötüsünü haber vereyim mi? Allah'ın kendisine lanet ettiği, ona karşı gazablandığı ve onlardan maymunlar ve domuzlar kıldığı ile tağuta tapanlar; işte bunlar, yerleri daha kötü ve dümdüz yoldan daha çok sapmışlardır.""
En'am / 145: "De ki: "Bana vahyolunanlar içinde, yiyen bir kimsenin yiyeceği (şeyler) için, ölü eti, dökülen kan, domuz eti -ki bu gerçekten murdardır- ya da Allah'tan başkası adına kesilmiş bir fısk dışında, haram kılınmış bir şey bulmuyorum. Kim kaçınılmaz bir ihtiyaçla karşı karşıya kalırsa, -saldırmamak ve haddi aşmamak şartıyla-(bu sayılanlardan ölmeyecek kadar yiyebilir). Şüphesiz senin Rabbin bağışlayandır, esirgeyendir."
Nahl / 115: "O, size ancak ölüyü, kanı, domuz etini ve Allah'tan başkası adına kesilmiş olan (hayvan)ı haram kıldı. Fakat kim mecbur kalırsa, saldırmamak ve sınırı aşmamak üzere (yiyebilir). Çünkü gerçekten Allah, bağışlayandır, esirgeyendir."