Dünya borsalarında sınırlı kar satışı devam ediyor. Avrupa borsalarında son dönemin gözdesi otomotiv, enerji ve bankalar gerilerken, teknoloji, sağlık, seyahat sektörleri güçleniyor. Ancak Şükran günü nedeniyle ABD piyasaları kapalı olduğu için işlem hacmi düşük. Dolayısıyla sektör bazında ayrışmaları ıskontoyla yorumluyoruz.
Türkiye varlıkları kısa bir aradan sonra dünyayı yenmeye devam ediyor. Türk lirası iki günde %1,5 değer artışıyla Brezilya realinden (%1,9) sonra en güçlü ikinci gelişmekte olan ülke parası konumunda. Aşının yakında ülkeye geleceği hayatın normalleşeceği beklentisiyle havacılık en güçlü sektör. Banka hisselerine yabancı girişi devam ediyor.
Dünya borsalarındaki kar satışlarına rağmen Borsa İstanbul’da yükselişin devam etmesini bekliyoruz. Endeksin konsolidasyon bölgesinin üzerine çıkması ve bankalarda yabancı alışı borsadaki yükselişin devam edebileceğine işaret ediyor. Endeks için destek olarak 1.320, direnç olarak 1.350 ve 1.370 seviyeleri öne çıkıyor.
"Zorunlu karşılık oranlarının 2 puan yükseltilmesi" ve "kredi büyümesi ile munzam karşılıklar arasındaki ters yönlü ilişkiyi kopartılması" adımlarını para politikasındaki sıkılaşmayı ve Ankara’nın piyasa dostu yaklaşımını destekleyici adımlar olarak görüyoruz.
Bankalar sanayi hisselerini üç gündür yeniyor. Salı günü önerdiğimiz “kurdaki yükselişi döviz satmak, bankalardaki satışı, banka almak için fırsat olarak görüyoruz” teması giriş seviyesine bağlı olarak %8 - %10 getiri sağladı. Kurdaki gerilemenin ve banka hisselerindeki yükselişin devam etmesini bekliyoruz.
 

Haberler & Makro Ekonomi
TCMB zorunlu karşılıkları artırdı, kredi büyümesi teşviğini kaldırdı
Merkez Bankası, vadesiz ile 3 ay dahil ve daha kısa TL ve döviz mevduatlarına uygulanan munzam karşılık oranlarını 200 baz puan arttırarak, TL’de %6’ya, DTH’da %19’a yükseltti. Ayrıca, reel kredi büyümesine bağlı munzam teşviklerini de kaldırdığını açıkladı. Kredi büyümesini teşvik eden düzenlemenin kaldırılması ve munzam artışı yoluyla sağlanacak sıkılaşma Merkez Bankası’nın TL’nin güçlenmesi ve finansal istikrar adına atmış olduğu doğru adımlar arasında olduğunu düşünüyoruz. Yapılan bu değişikliklerle, rezerv opsiyon kullanım oranlarının aynı seviyede kalması halinde, sistemin zorunlu karşılık tesislerinin yaklaşık 12,3 milyar Türk Lirası ve 5,7 milyar dolar karşılığı döviz ve altın cinsinden artması öngörülüyor. Bankaların oluşacak zorunlu karşılık yükümlülüklerini 11-25 Aralık döneminde karşılaması gerekiyor.
Kaynak İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı