BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Pazartesi günü Afganistan konulu üst düzey bakanlar konferansında yaptığı açılış konuşmasında, kırk yıldır savaş ve istikrarsızlıktan muzdarip Afganistan'ın muazzam bir insani krizle karşı karşıya olduğunu söyledi.


Cenevre'deki konferansın ardından basına konuşan Guterres, BM'nin 606 milyon dolarlık doğrudan başvurusuna yanıt olarak ne kadar para vaat edildiğini ve diğer çabaları veya komşu ülkeleri desteklemek için ne kadar vaat edildiğini henüz belirlemediğini söyledi.


Milyonlar açlığın eşiğinde
Guterres, birçok Afgan'ın bu ayın sonuna kadar yiyeceğinin bitebileceğini söylerken, Dünya Gıda Programı (WFP) 14 milyon insanın açlığın eşiğinde olduğunu söyledi.

Taliban daha önce Afganistan'da 1996'dan, kadınlar ve kızlar için neredeyse tüm kamusal faaliyetleri yasaklayan katı bir İslam hukuku yorumuna dayanan katı hükümetlerine son veren ABD liderliğindeki 2001 işgaline kadar iktidardaydı.

ABD liderliğindeki NATO birlikleri, Batı destekli hükümet güçlerinden çok az direnişle veya hiç direniş göstermeden geri çekilirken geçen ay iktidara döndü.

Ancak Taliban, uluslararası toplum tarafından resmi olarak tanınmadığı ve Batılı ülkeler ve uluslararası finans kuruluşlarının Afganistan'a yaptığı yardımı askıya alarak hayati gıda ithalatını finanse etmek için gereken milyarlarca dolardan mahrum bırakması nedeniyle büyük bir zorlukla karşı karşıya.

(Çeviri Haber-Dış Basın)