Dünya borsaları kısa bir moladan sonra yükselişine devam ediyor. Salgınla ekonomi arasındaki bağı kopartan ve/veya ekonomisini genişleyici maliye politikalarıyla destekleyebilen ABD ve Asya hisseleri yeni zirveler yapıyor. İkinci dalga nedeniyle büyümesi yavaşlayan ve/veya aşıya erişimi sınırlı olan Avrupa ve Güney Amerika hisseleri geride kalıyor.


MSCI Türkiye sene başından beri %3 yükselişle gelişmiş ülke borsalarına göre daha güçlü, gelişmekte olan borsaların ise üçte birine yakın bir performansa sahip. Kasım - Aralık döneminde dolar bazında %50 kazandıran bir borsa için iyi bir performans diyebiliriz. Dolar bazında 210 direncinin üzerinde kapanış yapılması önemli bir gelişme. Ancak genele yaygın olmayan, az sayıda ana hissenin katılımıyla ve sınırlı yabancı satışıyla olan bir yükseliş görüyoruz.

ABD ve Asya borsalarının seyri Borsa İstanbul’da %0,5 civarı pozitif bir açılışa işaret ediyor. Endeks için destek ve direnç olarak 1.550 ve 1590 seviyeleri öne çıkıyor. Kritik öneme sahip dolar bazında 210 direncinin üzerinde kapanan borsanın önündeki orta vadeli hedef olarak 235 seviyesini görüyoruz. Ancak buraya varmak için genele yaygın ve bankaların da katıldığı bir yükseliş gerekiyor. Son dönemde güçlü performans gösteren Migros yerine Bim’i daha cazip buluyoruz. Otomotiv sektöründeki güçlü yükseliş sonrası Ford dışındaki şirketlerde artış potansiyelinin çokmazaldığını belirtelim. Dördüncü çeyrek karlarında Arçelik, Vestel Beyaz ve Vestel Elektronik öne çıkıyor. Coca Cola temettü haberinin hisse üzerinde bir etki yaratmasını bekliyoruz.

Saat 14.00’de açıklanacak Para Politikası Kurulu kararı günün en önemli gelişmesi. Piyasanın ve İş Yatırım’ın beklentisi faizlerde bir değişikliğe gidilmemesi yönünde. Mevcut faiz seviyesi büyümeyi durdurmadan Türk lirasını destekleyecek ve enflasyon beklentilerini aşağı cekecek kadar yüksek düzeyde. Bankanın gerçekçi bir dil kullanarak faizlerin yüksek tutulacağı mesajını vermesini bekliyoruz.

Kaynak İş Yatırım

Hibya Haber Ajansı