Ancak haber akışı iyi değil. Aşının dağıtımında yaşanan sorunlar ve can kaybının kontrol altına alınamamasının ekonomilerin açılmasını geciktireceği endişesi artıyor. Mutasyona uğrayan virüs nedeniyle Avrupa ve özellikle İngiltere ekonomisini uzun süre kapatmak zorunda kalabilir.

Türkiye salgın cephesinde Avrupa ülkelerinden pozitif ayrışmaya devam ediyor. Hafta sonu eve kapatma önlemi alındığından beri can kaybında düzenli bir gerileme görülüyor. Günlük can kaybı son bir ay içinde 94 kisi azalarak 140 seviyesine geriledi.

Ancak piyasa performansı anlamında negatif ayrışıyoruz. MSCI Türkiye Ocak ayında %1 yükselişle gelişmekte olan borsaların 8 yüzde puan gerisinde kalmış durumda. Banka hisselerindeki satış Borsa İstanbul’un dünyanın gerisinde kalmasındaki temel neden. Türk lirasının değer kazanması ile banka hisseleri arasındaki ilişki kopmuş durumda.

Salgın nedeniyle Avrupa’da seyahat yasakları ve kapatmaların artması, Avrupa ekonomisinden gelen yavaşlama işaretleri ve Merkez Bankası’nın faizler uzun süre yüksek tutulacak mesajı sonrası otomotiv, demir-çelik gibi döngüsel sektörlerde satış baskısı görülüyor.

ABD ve Avrupa vadelilerindeki yükselişe paralel Borsa İstanbul’da pozitif bir açılış öngörüyoruz. Güçlü sonuçlar açıklaması beklenen Arçelik ve faiz artışından yararlanacak sigortalar pozitif ayrışabilir. Endeks için destek ve direnç olarak 1.525 ve 1.560 seviyeleri öne çıkıyor.

Cuma günü Garanti, Ereğli gibi ana hisselerdeki satış bizi korkutuyor. Endeksteki yükselişin kalıcılığı son günlerde kaybettiren banka, havacılık, otomotiv, demir-çelik gibi döngüsel sektörlerin performansına bağlı olacak.

Haberler & Makro Ekonomi

S&P Türkiye’nin kredi notunu sabit tuttu
Beklentilere paralel olarak S&P Türkiye’nin uzun vadeli yabancı para kredi notu ve görünümünü sırasıyla B+ ve nötr olarak teyit etti. Kredi notumuz yatırım yapılabilir seviyenin 4 kademe altında yerini koruyor. Kuruluş riskler tarafında politika bağımsızlığı ve erimiş rezervlere vurgu yapıyor. Ekonomik büyüme performansının kötüleştiği bir senaryoda Merkez Bankası’nın faiz indirimi baskısı hissedebileceğine değiniliyor. Ancak olumlu olarak maliye politikasında gevşeme alanı olduğuna, bankaların dış finansman erişiminin bozulmadığına ve büyümenin güçlü seyrettiğine değiniliyor.

Kuruluş 2021 yılında %3,6 büyüme, milli gelirin %2,5’i cari açık ve %4,5’i bütçe açığı, %12,3 ortalama enflasyon bekliyor. S&P’nin yılsonu Dolar/TL kuru beklentisi ise 7,52.

Kaynak İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı