Türkiye: Ekonomi yönetiminde değişiklik…

 

Resmi Gazete'de Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayınlanan kararnameye göre Sn. Lütfi Elvan, Hazine ve Maliye Bakanlığı görevinden ayrılırken; yerine 2018’den beri bakan yardımcısı olan Sn. Nureddin Nebati getirildi. Sn. Elvan, Kasım 2020’de bir önceki Hazine ve Maliye Bakanı Sn. Berat Albayrak’ın yerine göreve gelmişti.

 

Oluşturulan yeni ekonomi perspektifi açısından düşünecek olursak; odak noktasının üretim ve istihdam artırma noktasında büyümeyi yüksek tutma yönünde olduğu görülmektedir. Bu aşamada da, özellikle Merkez Bankası’nın son aylardaki faiz indirimlerini düşünecek olursak faizleri düşük tutma yaklaşımının oluşturulmak istendiğini söyleyebiliriz. Sn. Erdoğan’ın ihracat yaparak sürekli cari fazla veren bir ekonomi oluşturma isteğinin, mevcut uygulanan politikalarda faizleri düşük tutma ve kredi büyümesini canlandırma yoluyla yapılmasının amaçlandığını da değerlendiriyoruz. Buna karşın, enflasyon yüksek olmasına rağmen yapılan faiz indirimleri lirayı değersiz seviyelere gönderirken finansal piyasa oynaklığını da artırmış durumdadır.

 

Mali politika perspektifinin de, son dönemde oluşturulan doğrultu çerçevesinde büyümeyi yüksek tutmaya yönelik olacağını değerlendiriyoruz. Diğer taraftan, yüksek faizle sıcak para girişi sağlamaktan ziyade yatırım odaklı ideal döviz girişinin sağlanması yolunda bazı yapısal adımlarla eksik kısımların tamamlanması gerekmektedir. Fiyat istikrarı ile ekonominin maruz kaldığı risklerin minimize edilmesi yolunda gerekli politika netliklerinin sağlanması da gerek dahilindedir. Liranın zayıf tutulması bir politika dahilinde kontrollü bir şekilde teorik olarak yarar sağlayabilecek olsa da, oynaklık faktörünün çok yoğun şekilde devrede olması sürdürülebilirlik noktasında sıkıntılara neden olmakta, ithalata bağlı ihracat ve üretimden dolayı istenen fiyat rekabeti unsurunun öne çıkamamasına neden olmaktadır. Bu aşamada lirada süregelen zayıflığın daha fazla enflasyon getirebileceğini değerlendiriyoruz.

 

Kaynaklara göre; Merkez Bankası dün dolara yaklaşık 1 milyar dolar civarında müdahale yaptı. Kurun hareketinin doğrultusunda bir değişiklik olmadı. Bu gibi geçici hamlelerin etkisinin de geçici olacağını düşünüyoruz. Kurda istikrarlı düşüş için politika ve yönlendirme desteğinin gerekli olduğunu ve enflasyonun düşmesinin sağlanması gerektiğini düşünürüz.

Kaynak Tera Yatırım - Enver Erkan
Hibya Haber Ajansı