Piyasalarda Bugün

Haftanın son işlem gününde Asya’dan gelen kapanma haber akışının yarattığı olumsuzluk fiyatlamalar üzerinde etkili oluyor. Global cephede takip edilen en önemli gelişme ECB toplantısı olurken, yerelde TCMB açıklamaları gündem oluşturmakta. Nispeten sessiz geçmesi beklenen ECB süreci beklendiği gibi olurken, sonrasındaki gelişmeler kısa vade EUR yükselişini destekler pozisyonda. DXY ise 3 haftalık yükselişin ardından ilk kez eksi performans ile haftayı tamamlamaya hazırlanıyor.

Amerikan dolarının değerini ölçümlemek için referans olarak alınan DXY Asya seansı işlemlerinde 90.10-20 aralığında oluşarak hafta içerisinde gösterdiği değer kaybı eğilimini muhafaza etme isteği içerisinde. Böylece 22 gün hareketli ortalamasının geçtiği seviyeleri de aşağı yönde kırma çabasını devam ettirmiş oluyor. Genele yayılır zayıflamada bir gün önce gözlenen değerli metal hareketliliği ve gecikmeli izlenen GBP, EUR gibi çaprazlardaki değerlenmeyi eklemek gerekiyor. Sessiz geçmesi beklenen ECB toplantısı bu yöndeki beklentileri ağırlıklı desteklerken, Başkan Lagarde riskleri aşağı yönde tanımlama pozisyonunu bir kez daha tekrar etti. Ancak, daha az dile getirilir durumda olduklarını da ekledi. Bölgede 2020 4Ç ekonomik performansı büyük ihtimalle negatif olacak. 2021 1Ç performansının da alınan karantina önlemleri kapsamında bu eksende gerçekleşme ihtimali var ve fakat henüz kesin bir yorum yapmak için zamanlama olarak oldukça erken.

Geride kalan günün ilerleyen saatlerinde ise ECB’nin Mart ayı toplantısında finansal koşullar üzerinde etkileri ölçümlemek için yetkili çalışanlarından daha fazla araç talebinde bulunduğu haberi ek teşvik önlemlerinin devreye alınabileceği beklentisiyle EUR pozitif ortamın ivme kazanmasına imkan tanıdı. EURUSD paritesi 1.2170’li seviyelerde oluşurken, kısa vadeli en önemli destek noktası olarak gördüğümüz 1.2050/40 aşağı yönde geçilmedikçe EUR pozitif ortamın devam edebileceğine dair görüşümüzü muhafaza ediyoruz. Kısa vadede en önemli belirleyici unsur ise gelecek hafta gerçekleştirilecek olan FOMC toplantısı. Başkan Powell’ın yönlendirmeleri Amerikan dolarının seyrini belirleyecek.

Sınırlarımız içerisindeki işlemlerde ise gündemi TCMB’nin gerçekleştirdiği 2021’in ilk PPK toplantısından yansıyan başlıklar oluşturdu. 6 Kasım haftası sonrası takınılan şahin tutum bize göre metinde yer alan ifade değişiklikleri ile daha da güçlendirildi. Sıkı duruşun “uzun bir müddet” korunacağı şeklindeki yönlendirme yılın ilk yarısında faiz indirimi beklentisinde olan kesim açısından bu düşüncelerini öteleme anlamı taşıyor. Gelecek hafta izlenecek olan yılın ilk Enflasyon Raporu (ER) sunumunda Başkan Ağbal’ın yapacağı açıklamalar lira ve cinsinden değerlenen varlıkların performansı açısından kritik önemde olacak. Bizim dün izlenen PPK metninden çıkardığımız sonuç ise yılın ikinci yarısında uygun koşulların gündeme gelmesi durumunda faiz indirimlerinin değerlendirilebileceği. Henüz farklı bir aşamada değiliz. Lira pozitif yaklaşımımızı muhafaza ediyoruz.

Piyasalar

Tamamlamaya hazırlandığımız hafta işlemlerinde genel risk iştahının canlı olduğunu ve seans içerisindeki işlemlerde volatilite yüksek durumun devam ettiğini söylemek yanlış bir değerlendirme olmayacaktır. Yıl başlangıcında sürpriz bir şekilde “erken zamanlama kaynaklı” gözlenen Amerikan doları değerlenmesi kısmen finansal koşullarda sıkılaşma yaratsa da stresin nispeten gerilediğini düşünüyoruz. Dolar endeksindeki geri çekilme 3 hafta sonra eksi kapanışın gündeme gelebileceği fikrini de canlı tutuyor. Keza ons altın, GBP ve EUR gibi yakından izlediğimiz ve risk iştahının 2020’nin ikinci yarısından bu yana belirleyici unsuru olduğunu düşündüğümüz varlık gruplarındaki değer kazancını da bu kapsamda değerlendirmekteyiz. Bugün Asya kaynaklı kapanma haberleri (Hong Kong) fiyatlamaları aşağı yönde baskılıyor. ABD’de yönetim değişiminin ardından Başkan Biden’ın pandemi ile mücadelede safları sıklaştırma adımları sürüyor. Vatandaşları Nisan ayına dek maske takmaları konusunda uyaran Başkan, mevcut durumda ilerlenmesi halinde gelecek ay 100 bin kişinin daha hayatını kaybedebileceğini belirtti. Doktor Fauci ise Johnson & Johnson’ın elinde yeterli veri olduğunu ve analiz etmeye 1-2 haftaya başlayacağını açıkladı. Bu da daha önce sık sık paylaştığımız “Ocak ayı sonu-Şubat başlangıcında J&J aşı çalışmasının da duyurulabileceği” şeklindeki değerlendirmemizi destekler bir gelişme konumunda. Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %0.73 değer kazancı ile tamamlayarak EMFX grubu içerisinde en iyi performansı sergileyen üye oldu. BİST 100 endeksi kapanışı %-1.13 ile 1551 puan seviyesinden gerçekleşirken, 10y vadeli tahvilde faizin son seviyesi -13bp ile %13.36 oldu. TCMB’nin mevcut şahin duruşunu güçlendirmesi ve yönlendirmesini net bir pozisyona getirmesinin ardından ülke risk primi %2’nin üzerinde düşüş göstererek 324bp seviyesine geriledi. EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları ağırlıklı değer kayıplarına işaret etti. ECB Başkanı Lagarde’ın bölgeye dair riskleri aşağı yönlü tanımlaması hisseler üzerindeki zayıflama baskısını destekledi. Euro Stoxx 50 %-0.16, FTSE 100 %-0.37, DAX %-0.11 ve Rusya (RTS, USD) grubu %- 1.55 ile izlendi. İşlem hacimlerindeki azalış eğilimi ise sürdü. Amerika kıtası işlemlerinde Avrupa seansındaki yaklaşımın devam ettiği görüldü. Majör ABD endeksleri yatay kapanışlar gerçekleştirirken, Nasdaq %0.55 yükselişle ayrıştı. Kıtada yer alan gelişmekte olan ülke varlıklarından Bovespa %-1.10, Merval ise %-3.49 ile takip edildi ve satıştaki baskının genişlediği gözlendi. Asya’da haftanın son işlemleri risk iştahındaki sendelemeye işaret ediyor. TSİ 08.30/ NKY 225 %-0.24, Hang Seng %-1.46, CSI 300 %-0.39 ve KOSPI %-0.09 ile fiyatlanmakta. USDCNH paritesi offshoreda 6.4747 ile yuanda değer kazancını göstermekte.

Fiyatlamalar

BİST 100 işlemlerinde kar realizasyonu ihtimalini göz ardı etmeksizin genel olarak yüksek risk iştahının korunmasını ve global piyasalara paralel seyrin devamını bekliyoruz. 1525-1480 seviyeleri destek, 1570-1600 ise direnç olarak izlenebilir. Lira performansı, CDS ve özellikle son dönemde dikkat çeken artan korelasyonla Avrupa hisselerindeki fiyatlama eğilimi BİST 100 fiyatlamasını etkileme potansiyeline sahip. USDTRY paritesi işlemlerinde azalan ülke risk primi ve atılan normalleşme adımlarının etkili olmasının ardından ek negatif yeni bir başlık doğmadıkça Türk lirası lehine pozisyonlanmanın devam etmesini ve global fonlama koşullarındaki seyrin belirleyici olacağını düşünüyoruz. Teknik açıdan 7.30-6.90 destek, 7.51- 7.73 ise direnç olarak izlenebilir. EURUSD paritesi fiyatlamalarında global Amerikan doları yaklaşımı ana etken konumunda kalmaya devam ediyor. Şu aşamada bölgeye ait önemli bir akışın gözlenmemesi parite işlemlerinde tek belirleyicinin global USD düşüncesi olmasına zemin hazırlıyor. Orta vadeli EUR yükselişi açısından 1.1880 bölgesi üzeri eğilimin sürdürülebilirliği önemli. Söz konusu seviye gerisine gelinmedikçe EUR lehine ortamın korunacağını düşünüyoruz. 1.2150-1.2050 destek, 1.2300 direnç seviyeleri olarak izlenebilir.

Kaynak Deniz Yatırım
Hibya Haber Ajansı