Çinli Contemporary Amperex Technology Ltd (CATL) adlı şirket, yakında akülerde lityum yerine kullanılmak üzere sodyum çıkaracaklarını açıkladı. Bir başka ifadeyle araçlar artık yakıt olarak tuzu kullanacak. Elektrikli otomobilleri çalıştıran lityum-iyon akülerinin dev Çinli akü imalatçı şirketi Contemporary Amperex Technology Ltd (CATL), önümüzdeki süreçte piyasaya sodyum-iyon akülerinin sunulacağını bildirdi.
Lityum bilindiği gibi, elektrikli araçlara akü imal etmek için kullanılmaya başladığından bu yana tüketimi patlama yapan ve aslında az bulunan bir element. Elektrikli araç üretiminin artmasıyla da gelecek yıldan itibaren dünyada lityum darlığı çekilme olasılığı da giderek artıyor. Oysa sodyum, doğanın her yanında rastlanabilecek bir element.
Çin, küresel lityum üretiminin ancak yüzde 7’si kadarını üretiyor olması dolayısıyla, otomobil elektrik gereksinimi kaynağını farklılaştırarak bu alanda da bağımsızlığını koruma çabasına giriyor. Beijing Fizik Enstitüsü profesörlerinden Hu Yongsheng, sodyum-iyon aküsü devreye girdiği ve kitlesel üretimine geçildiği takdirde Çin’in yeni enerji döneminde çağ açıcı bir adım atmış olacağını belirtiyor.
Bu teknoloji ayrıca, başta güvenlik unsuru olarak daha büyük bir ısı dengesi ve çabuk şarj gibi birçok avantaj sağlıyor. Ancak sodyum-iyon teknolojisi şimdilik, düşük enerji yoğunluğu yani lityum-iyona kıyasla daha düşük “enerji/ağırlık oranı” gibi belirli kısıtlar da içeriyor. Örneğin bir Tesla 3 modelde kullanılmak üzere tasarlanan sodyum-iyon aküsü için kilogram başına 160 Wh geçerli iken bu değer sodyum-iyon için 260 Wh/kg. Öte yandan “tuz aküsünün” üretim maliyetinin de lityum-iyonunki ile eşitlenmesi için epey bir sürenin gerekeceği açık bir gerçek.
Bütün bu karşılaştırmalar, avantaj ve sakıncalar bir yana, birçok sektör uzmanının görüşüne göre, eğer lityum tedarikinde sorunlar yaşanırsa elde hazır bir B planı var ki, bu da çok önemli bir getiri.
Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı