Bağımsız bir enflasyon araştırma grubu olan ENAGroup'un resmi istatistik kurumunu "kasten karalamak" ve "kamuoyunu yanlış yönlendirmek" suçlarından para cezasına çarptırılması talep edildi.

Bloomberg, ENAGroup'un enflasyon rakamlarının resmi verilerden daha yüksek olduğunu belirten muhalefet partilerinin resmi dairenin fiyat artışlarını eksik bildirdiği yönündeki iddiaları üzerine eylül ayında kendi enflasyon verilerini yayımlamaya başladı.

Tüketici fiyat endeksi Nisan ayında bir ay öncesine göre yüzde 2,62 artarak resmi daire tarafından bildirilen yüzde 1,1'in iki katından fazla artarken Bloomberg'in haberine göre grup, 2020 yılı için yıllık yüzde 36,7 enflasyon oranı bildirdi.

Türkiye Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, istatistik dairesinin "Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez" bir grup hakkında suç duyurusunda bulunduğunu söyledi.

Elvan, grubun muhalefet partilerinin kullandığı yanıltıcı verileri yayarak "Türkiye İstatistik Kurumu'na zarar vermeyi ve itibarsızlaştırmayı" amaçladığını söyledi.