Sıkılaşma konsepti… FOMC’de Powell’ın konuşmasından sonra anlaşılan Merkez Bankası’nın sıkılaşma konusundaki kararlılığı ve istekliliği son dönemde ABD’de uzun vadeli faiz oranlarının da artmasına neden oldu.  Enflasyonla mücadele konseptini ortaya koyan bir Fed’in bu yıl içinde kaç defa, 4 veya 5 defa mı, yoksa daha mı fazla faiz artıracağı konusu belirsizliğini koruyor. Gerçek sıkılaşma konsepti içinde Fed’in bu baremin de ötesine geçmesinden endişe ediliyor.

 

Beklenti yönetimi… Powell’ın gerçek sıkılaşma olgusunda ortaya koyduğu açıklamalar, faiz artırımlarının marjinal aralıklara doğru hareketinden piyasaları etkileyecektir. Fed toplantısı sonrası estirilen rüzgarlar, ilk başta aşırı agresif bir beklenti şeklinde yansımıştı. Bu kapsamda dolar ve tahvil getirilerinde 2-2,5 yılın en yüksek seviyelerini izledik. 50 baz puanlık faiz artırımı ya da bu sene en az 5 faiz artırımı olacağı beklentisi belli bir belirsizlik aralığı yaratıyor ve Fed eğer ki marjinal bir yüzeye geçiş yapmazsa belli bir etkiyi de beklenti yönetimi üzerinden gerçekleştirecek görünüyor. Bundan 2 ay öncesine kadar, “enflasyon geçici” söylemi emekli olmadan önce 4 faiz artırımı şahindi, artık güvercin olacak.

 

 

Manşet TÜFE, çekirdek TÜFE, ücret enflasyonu ve kira enflasyonu karşılaştırmaları… Kaynak: Bloomberg

 

Enflasyon, hane halkı gelirleri etkisi… Enflasyon durumu geçen seneye göre iyileşmedi, daha da kötüleşti. Fed, özellikle enflasyonun daha düşük gelir tabanlı kesimler üzerindeki kapsayıcı etkisini de düşünüyorsa eğer, enflasyonu düşürme konusunu normal bir şekilde öncelik sırasında tutacaktır. Enflasyonun düşük gelirli tüketiciler üzerinde gıda, kira gibi spesifik kalemlerden etkisi daha hissedilir boyutta. Bu noktada, enflasyonun hane halklarının ekonomik durumunu bozucu etkisi ortaya çıkıyor. Spesifik harcama kalemlerinin boyutu şu noktada önümüze çıkıyor: Cuma günü de istihdam verilerinde dikkat edeceğimiz ödenen ücretler konsepti.. FOMC’nin politika duruşunun nüansları hassas dengelere dayanıyor.

 

Sonuç? Spesifik olarak, şimdi FOMC'nin yıl sonuna kadar 125 baz puan artıracağı ve 15 Haziran veya 27 Temmuz toplantısında bilanço indiriminin başladığını açıklayacağı bekleniliyor. 16 Mart, 4 Mayıs ve 15 Haziran tarihli politika toplantılarında konsekütif faiz artırımları söz konusu olabilir. Bu toplantılarda faiz artırım oranının 25 baz puan olacağını varsayıyoruz. Sonuç olarak, bugün bir önceki döngüye göre daha hızlı bir parasal sıkılaştırma temposu uygun görünüyor.

Kaynak Tera Yatırım-Enver Erkan
Hibya Haber Ajansı