Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

"Son asrın en sancılı dönemini yaşıyor geride bıraktığımız bir buçuk yıl hem şirketler hem de devletler açısından pek çok sınamayı beraberinde getirdi.

Güçlü sağlık alt yapısının sağlık hizmetlerine yapılan yatırımların değerini hep birlikte gördük. Döneminde birçok ülkede yaşanan sıkıntılar tedarik zincirindeki aksaklıkların ve güvenlik zafiyetleri hiçbiri Türkiye'de yaşanmadı.

Türkiye olarak salgın döneminde sadece sağlıkta değil yatırım istihdam üretim lojistik kamu güvenliği sosyal destekler alanında da pozitif yönde paylaştık. Dünya'da birçok ekonominin adeta durma noktasına geldiği bir dönemde biz hem kamu hem de özel sektör yatırımlarımızı sürdürdük.

Türkiye'nin önünde yeni fırsat pencerelerinin açılmasını sağladık.

Asya merkezli üretim ağına alternatif ara işlerinde sanayisi üretim kapasitesi rekabetçi fiyatları nitelikli iş gücü coğrafi konumu güçlü altyapısı ile Türkiye'nin adı daha fazla ön plana çıkmaya başladı.

Verdiğimiz destekler ve dinamik salgın tedbirleri sayesinde ekonomimiz 2020 yılını büyüme ile kapattı. %1,8 lik oranla  Çin'in ardından G20 içerisinde en yüksek büyüme kaydeden ülke olduk.

Salgının yol açtığı belirsizliklere rağmen yatırım talebinde ciddi bir artış görüyoruz.

Amerika'nın Türkiye'deki toplam doğrudan yatırımları 13 milyar doları Türk firmalarının Amerika'daki yatırımları ise 7,2 milyar dolara ulaştı.

Türkiye ve Türk ekonomisine güvenen tüm Amerikalı firmalara ülkem ve milletim adına teşekkür ediyorum.

3 kıtanın kalbi konumundaki Türkiye'yi sizlerin de destekleri ile küresel bir üretim ve teknoloji üssü haline getireceğimize inanıyorum.

Amerika Birleşik Devletleri ile çok boyutlu müttefiklik ilişkimizi önemsiyoruz zaman zaman yaşanan fikir ayrılıklarına rağmen ortaklığımız ve müttefiklik ilişkilerimiz her türlü badirenin üstesinden gelmeyi başardık.

Amerika ile Suriye'den terörle mücadeleden enerjiye ticaretten yazılımlara kadar geniş bir yelpazede ciddi işbirliği potansiyelimiz bulunuyor.

Ülkelerimiz arasındaki mevcut mekanizmaları işleterek hızla mesafe almak istiyoruz. Ekonomik ortaklık ekonomik ve ticari çerçevesi Ticaret Anlaşması Konseyi gibi bu tür mekanizmaları devreye alarak 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefimize ulaşmak için samimi saygılı ortak çıkarlara ve değerlere dayanan bir yaklaşıma ihtiyaç duyuyoruz.

Amerika ile Suriye'den Libya'ya terörle mücadeleden enerjiye ticaretten yazılımlara kadar geniş bir yelpazede ciddi işbirliği potansiyelimiz bulunuyor, ülkelerimiz arasındaki mevcut mekanizmaları işleterek hızla mesafe almak istiyoruz.

Ekonomik ortaklık ekonomik ve strateji çerçevesi Ticaret Anlaşması Konseyi gibi bu tür mekanizmaları devreye almamız gerekiyor. 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefimize ulaşmak için samimi saygılı ortak çıkarlara ve değerlere dayanan bir yaklaşıma ihtiyaç duyuyoruz.

Türkiye menşei ihraç ürünlerine yönelik anti-damping önlemleri gibi adımlar bize yakışmıyor.

Bu konularda Amerika'dan daha yapıcı hareket etmesini bekliyoruz.

Başkan bu Biden'ın 1915 olayları hakkında yaptığı açıklama ilişkilerimize ilave yük getirse de; Sayın Biden'la NATO zirvesinde gerçekleştireceğimiz görüşmenin yeni dönemin habercisi olacağına inanıyorum.

Türkiye olarak hem ticarette hem de yatırımlarda gereken adımları atmak da kararlıyız.

Ekonomik ve ticari ilişkilerimizin geliştirilmesinde yeni Amerikan yönetiminin de bizimle aynı iradeye sahip olduğunu görmekten memnuniyet duyuyoruz.

Şimdiye kadar karşılaştığımız çeşitli haksızlıklara rağmen siyasetin yatırım ve ticari ilişkilerimiz e zarar vermemesi için azami hassasiyet gösterdik.

Ülkemize yatırım yapan istihdam oluşturan ekonomik kalkınmamıza katkı sağlayan uluslararası şirketlere daima destek olduk.

Son 19 yıldır reform gündemimiz den asla kopmadık şimdiye kadar karşılaştığımız sorunların üzerine nasıl çözümüne gittiysek bugün de aynısını yapıyoruz.

Türkiye Uluslararası Doğrudan Yatırım Stratejisi Belgesini hazırladık. Böylece ülkemizin ihtiyaç duyduğu katma değerli yatırımları tanımladık. Bu yatırımları çekebilmek için kurumlarımıza düşen sorumlulukları belirledik.

Ticaret Bakanlığımız Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Cumhurbaşkanlığı Yatırım ve Dijital Dönüşüm Ofislerimiz ve diğer kurumlarımız yeni gereken her türlü desteği vermeye hazırdır."

Hibya Haber Ajansı