Cumhurbaşkanı Erdoğan, katıldığı Uluslararası Göç Konferansı’nda açıklamalarda bulundu.

ABD'nin politikalarını eleştiren Erdoğan, "Avrupa Birliği, 100 bin sığınmacı için Yunanistan'a 3 milyar euro destek verirken, 4 milyon sığınmacı için elini taşın altına koymadı. Bir araya geldiğimizde açıklamaları hep yalan" ifadelerini kullandı.

Mültecilerin durumuna da değinen Erdoğan, "Bunların mültecilere sahip çıkmak gibi bir derdi yok, dert başka. Hala bunlar terörle, teröristlerle beraberler. Dostlar, dostluğunu icra ettiği müddetçe gönlümüzü açarız. Ama etmezlerse bugüne kadar ne yaptıysak bundan sonra da onu yaparız. Maddi imkanları bizden katbekat fazla olan ülkeler mültecileri toplama kamplarına mahkum ederken biz bu insanlarla ekmeğimizi paylaştık. Suriye bağlamında yaşananlar bize, duvarları yükseltmenin, sınırları dikenli tellerle çevirmenin, göçmenlerin botlarını batırmanın çare olmadığını göstermiştir." dedi.

Erdoğan, Yunanistan'ın mazlumların botlarını kasten batırdığını vurgulayarak, "Yunan sınırında sığınmacılara açıkça, zulmedildi utanç verici sahneler yaşandı. İnsanlık Akdeniz, Ege ve Meriç'te sınıfta kaldı. Avrupa'ya sığınan Suriyeli çocukların nerede olduğu bilinmiyor." diyerek dikkat çekti.

Milyonlarcainsanın mülteci olduğunu vurgulayan Erdoğan, ''Göç, küresel bir mesela olarak dünyanın gündeminde. Dünya genelinde göçmenlerin sayısı 272 milyona yaklaştı. Ege'de yaşanan insani dramları hiçbirimiz unutmadık, unutmayacağız. botların nasıl kasten hedef alındığını iyi biliyoruz. Avrupa'ya sığınan Suriyeli çocukların nerede olduğu bilinmiyor.'' dedi.

Erdoğan, Avrupa'ya gitme umuduyla Yunanistan sınırında konuşlanan göçmenlere dikkat çekere, ''Türkiye sınırları açma yönünde tavsiye verenler, mültecilere sırtlarını dönmüştür. Utanç verici sahneler yaşandı. Yunanistan mültecilere açıkça zulmetmiştir. Avrupa Birliği Ajansı da Yunanistan'ın zulmüne, ihlallere ortak olmuştur.'' diyerek dikkat çekti.

Türkiye'nin göç hareketliliğinin merkezinde bulunduğunu ifade eden Erdoğan, "Milyonlarca göçmene kapılarımızı açtık. Başı dara düşen, katliama uğrayan herkesin güvenli limanı olduk. Sınırlarımıza gelenleri hiçbir zaman geri çevirmedik. Kabul ettikleri birkaç yüz mülteciyi reklam malzemesi olarak kullananlar, insan hayatı ile ilgili bu kriz karşısında sorumluluk üstlenmiyor. Maddi imkanları bizden kat kat fazla olan ülkeler mültecileri toplama kamplarına koyarken biz ekmeğimizi paylaştık." şeklindeki konuşmasına ''İnsan hareketliliğinin merkezinde biz yer alıyoruz. Baskı gören, ayrımcılığa maruz kalan milyonlarca insana biz kapımızı açtık. Devletimize sığınan mazlumları asla başkasına vermeyiz diyen devlet anlayışına hakimiz. Başı dara düşen, katliama uğrayan herkese güvenli liman olduk. ABD'li bir general diyor ki; 'Suriye'nin kuzeyinde biz PKK, YPG ve PYD ile birlikteyiz.' Bu nasıl bir müttefikliktir?'' sözleriyle devam etti.

ERDOĞAN KONUŞMASINDA DEFATEN VE KÜRTLERE HİTAP ETTİ

ABD eski başkanı Obama'nın görevdeyken kendisini arayarak Kobani'deki Kürtler için yardım istediğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Obama, Kobani'deki Kürtlerin zor durumda olduğunu ve bu konuda özellikle kapılarımızı açmamız için destek istedi. Dedim ki bu durumda nasıl olacak. Bana verdiği cevap şu; "Bu insanlar ölümle karşı karşıya. Gerekirse biz tüm mühimmatla buraya uçağı indireceğiz. Ben de dedim ki, biz buna ortak olamayız. O olay ile birlikte binlerce Kürt kardeşimiz o olay neticesinde öldü. Biz ona rağmen kapılarımızı açtık. On binlerce Kobanili Kürt kardeşimiz hala bizim topraklarımızda." ifadelerine yer verdi.

Avrupa Birliği (AB)'nin Türkiye'ye verilen sözleri tutmadığının altını çizen Erdoğan, "100 bin sığınmacı için Yunanistan'a 3 milyar euro destek verirken, 4 milyon sığınmacı için elini taşın altına koymadı. Bir araya geldiğimizde açıklamaları hep yalan, yalan, yalan... Bize taahhüt edilen 6 milyar euro halen tam olarak gönderilmedi. Uluslararası basın kuruluşları bile yeni yeni bu meseleyi gündeme taşımaya başladılar." dedi.