Paris yönetimi, dün Brüksel'de düzenlenen NATO Zirvesi kapsamında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinde gündeme gelen Libya davasının sonuçlarından memnun görünüyor.
Macron'un zirve sonrası yaptığı açıklamalar ve basına sızdırılan bilgiler, Paris ve Ankara'nın iki tarafın önceki yaklaşım ve politikalarından vazgeçip birlikte çalışma arzusunu yansıtıyor. Tarafların önümüzdeki haftalarda ve aylarda Libya için 'yol haritası' olarak adlandırılabilecek bazı noktalarda anlaştıkları belirtiliyor.
Bu görüşme her iki taraf için de önemlidir. Çünkü tartışmalı dosyalar üzerinde iki tarafın pozisyonlarını bir araya getirmek için ortak bir çaba bağlamında iki büyük toplantının hazırlandığı bir dönemde gerçekleşti.
Bunlardan ilki, her iki tarafın da gergin açıklamalardan uzak bir şekilde kendilerini ifade edeceği Libya konulu 2. Berlin Konferansı. İkincisi 24-25 Haziran tarihlerinde Brüksel'de yapılması planlanan ve Libya meselesinin Avrupalı ​​liderlerin gündeminde olacağı Avrupa Zirvesi olacak.
Erdoğan ve Macron arasında üzerinde anlaşmaya varılan üç ana konu var. Birincisi, geçen Ekim ayında varılan ateşkesin konsolidasyonu. İkincisi, Fransa'nın yeni ve tartışmasız bir meşruiyet sağlama umuduyla önümüzdeki Aralık ayında Libya'da genel seçimler düzenleme taahhüdü.
Üçüncüsü önümüzdeki haftalarda Libya Başkanlık Konseyi ve Hükümetine destek sağlamak.
 Ancak dördüncü bir başlık daha var. Bu, Erdoğan ile Macron arasında Libya'daki yabancı güçlerin ve paralı askerlerin varlığına yönelik 'kısmi' anlaşmadır. Fransa Cumhurbaşkanı konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ilk aşamada yabancı savaşçıların ve paralı askerlerin bir an önce geri çekilmesi için birlikte çalışacaklarını belirterek, bunun önemli bir gelişme olduğunu sözlerine ekledi.
Ancak Macron, Türkiye ile Fayez al-Sarraj arasında 2019'da imzalanan anlaşmaya göre Libya makamlarının talebi üzerine Libya'daki Türk askerlerinden bahsetmedi. Paris, Libya'daki sadece yabancı milislerin veya yabancı milislerin değil tüm yabancı güçlerin çıkışını talep etti. Son talep Macron'un Libya Başbakanı Abdülhamid Dibeybe ile düzenlediği ortak basın toplantısında geldi.
Fransa Cumhurbaşkanı, çekilmenin Türk kuvvetlerini etkilemeyecek olan ilk aşamasına atıfta bulundu. Fransa, Türkiye'nin askeri gücünü Libya'da tutmaya kararlı olduğuna inanıyor.