18 ayın ardından ilk yüz yüze görüşmede savaşın parçaladığı ülkedeki durumu, güvenlik konularını ve ekonomik bağlantıları ele aldı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Türk mevkidaşı Recep Tayyip Erdoğan, ikili ilişkileri güçlendirmeyi ve savaşın parçaladığı Suriye'deki durum da dahil olmak üzere bölgesel güvenlik konularını ele alma amaçlı görüşmelerde bulundu.

Rusya'nın Karadeniz kıyısındaki tatil beldesi Sochi'deki görüşme yaklaşık üç saat sürdü ve çiftin 18 ay sonra ilk yüz yüze görüşmesi oldu. Görüşmelerin sona ermesinin ardından iki lider hemen bir açıklama yapmadı.
Rusya ve Türkiye, tarihsel olarak, bölgesel rekabetleri ekonomik ve stratejik çıkarlar üzerinde ortak bir zemin bulmakla dengeleyen karmaşık ilişkilere sahipti.

Son yıllarda başta Suriye olmak üzere birçok konuda çatıştılar. Rusya, Suriye hükümetinin ana müttefiki iken, Türkiye, Devlet Başkanı Beşar Esad'ı devirmek için savaşan grupları destekliyor.


Ancak Rus ve Türk birlikleri, geçen yıl kuzeybatı bölgesi için ateşkes anlaşmasına aracılık ettikten sonra isyancı güçlerin son kalesi olan İdlib'de işbirliği yaptı.

Anlaşma, Suriye hükümetinin yüzlerce sivili öldüren ve yaklaşık bir milyon insanı yerinden eden üç aylık bir saldırısını durdurdu.

Putin Çarşamba günü Erdoğan ile yaptığı görüşmede, iki ülke arasındaki ilişkilerin "olumlu" gelişmeye devam ettiğini kaydetti.

Erdoğan, "Türk-Rus ilişkilerimizi her geçen gün güçlendirerek devam ettirmenin büyük fayda sağlayacağına inandığını" ifade ederek, "Suriye konusunda birlikte atacağımız adımların büyük önem taşıdığını" söyledi ve ülkedeki barışın "Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilere bağlı olduğunu" da sözlerine ekledi.

İdlib'de gerginlik
İdlib'deki ateşkes Suriye'de bir başka büyük askeri tırmanışı engelledi, ancak isyancı savaşçılar Rusya'nın geçen hafta bölgeye hava saldırılarını hızlandırdığını söylüyor.

Moskova, Rus kuvvetlerinin Esad'ın resmi daveti üzerine Suriye'de bulunduğunu ve diğer güçlerin varlığının Esad'ın ülkeyi yeniden birleştirme ve yeniden inşa etme çabalarını engellediğini söyledi.

Türkiye, Suriye hükümetinin saldırısına yanıt olarak geçen yıl Mart ayında ortak sınırına kara ve hava kuvvetleri konuşlandırmasının ardından Suriye'nin kuzeyinde binlerce askeri bulunduruyor.

Türkiye şu anda 3,7 milyon Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapıyor ve Ankara, ülkedeki şiddetin artmasının daha fazla insanın sınırlarını geçmesine neden olacağından korkuyor.

bağları güçlendirmek
Kremlin, Suriye'ye ek olarak, iki liderin Afganistan'daki durumu, diğer bölgesel güvenlik konularını ve Ankara ile Moskova'nın gelişen ekonomik ilişkilerini de görüşeceklerini söyledi.

(Çeviri Haber-Dış Basın)