Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kütüphane Söyleşileri kapsamında gençlerle konuştu. 

Erdoğan'a ilk yöneltilen Kanal İstanbul ile ilgili soruya, "42-43 km uzunulğu olan kanal burası, bu kanalda Karadeniz’i Marmara’ya bağlıyoruz" dedi.

Erdoğan şu açıklamalarda bulundu:

"Bununla birlikte de tabi Karadeniz’de ve Marmara tarafında gelen gemilerin oralarda bekleme beklememe bu süreçler hepsi bizim kudretimizde. Tabi bunun Montrö ile yakından ve uzaktan alakası da yok. Montrö, İstanbul Bogazı ile alakalı sözleşmeydi.

Dolayısıyla burada kendi bağımsızlığımızı kendi egemenliğimizi tamamen tesis ettiğimiz bir eser kazandırıyoruz. Şimdi Montrö ile yakından uzaktan alakası olmayan Kanal İstanbul ne yapacaktır? Çok daha huzurlu rahat olacaktır. Kanal İstanbulumuzu, İstanbulumuza kazandırdığımızda İstanbul çok çok büyük bir zenginliğe kavuşmuş olacak ve İstanbul Boğazı da çevrecilik açısından ciddi manada rahatlayacaktır."

BİLDİRİYE TEPKİ

104 emekli amiralin bildirisine de değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Cumhurbaşkanı olarak ordunun başkomutanıyım. 104 emekli olarak böyle bir açıklamayı nasıl yapıyorsunuz? Bu özgürlüğünüzle alakalı değil. Koordine olan, aynı düşünce kalıbı içinde böyle bir metnin ortaya konulmasını başkomutan, Cumhurbaşkanı olarak kabul etmemiz mümkün değil" ifadelerini kullandı.