Afganistan'ın eski cumhurbaşkanı, ABD'nin "aşırılıkçılıkla mücadele" için istikrar getirme ve savaşta işkence gören ülkesine istikrar getirme konusundaki yirmi yıllık görevinde başarısız olduğunu söyledi.

Hamid Karzai, son ABD ve NATO birliklerinin yaklaşık 20 yıl sonra Afganistan'dan ayrılmasından sadece haftalar önce Pazar günü Associated Press'e verdiği röportajda, ayrılan askerlerin geride bir felaket bıraktığını söyledi.
“Uluslararası toplum, 20 yıl önce aşırıcılıkla mücadele ve istikrar getirmek gibi açık bir hedefle buraya geldi… ancak aşırılık bugün en yüksek noktada. Dolayısıyla başarısız oldular” dedi.

Miraslarının, “tamamen rezalet ve felaket” içinde, savaşın harap ettiği bir ulus olduğunu söyledi.

“Afganlar olarak tüm başarısızlıklarımızı biliyoruz, peki ya tam olarak bu amaçla buraya gelen daha büyük güçler ve güçler? Şimdi bizi nereye bırakıyorlar?” diye sordu ve cevap verdi: “Tam bir rezalet ve felaket içinde.”

Yine de 13 yıllık iktidarı boyunca ABD ile çelişkili bir ilişkisi olan Karzai, Afganların ezici bir barış arzusunun arkasında birleştiğini ve şimdi geleceklerinin sorumluluğunu almaları gerektiğini söyleyerek birliklerin çekilmesini istedi.

“Askeri varlıkları olmadan daha iyi olacağız” dedi.

“Bence kendi ülkemizi savunmalı ve kendi hayatlarımıza bakmalıyız. … Onların varlığı şimdi sahip olduğumuz şeyi (bize verdi). … Karşı karşıya olduğumuz bu sefalet ve rezillikle devam etmek istemiyoruz. Afganistan için ayrılmaları daha iyi. ”

Video oynatmak
Karzai'nin kuralı
Karzai'nin yönetimi, 2001 yılında El Kaide ağını avlamak ve yok etmek için işgalini başlatan ABD liderliğindeki bir koalisyon tarafından Taliban'ın devrilmesinin ardından geldi ve lideri Usame bin Ladin, ABD'yi 9/11 saldırılarından sorumlu tuttu.

Karzai döneminde kadınlar daha fazla hak kazandı, kızlar yeniden okula gitti, canlı, genç bir sivil toplum ortaya çıktı, başkent Kabil'de yeni gökdelenler yapıldı, yollar ve altyapı yapıldı.

Ancak onun yönetimi aynı zamanda yaygın yolsuzluk iddiaları, gelişen uyuşturucu ticareti ve son yıllarda Washington ile bugüne kadar devam eden amansız kavgalar ile karakterize edildi.
Nisan ayında, ABD Başkanı Joe Biden, kalan 2.500-3.500 askerin nihai olarak geri çekildiğini açıkladığında, ABD'nin hedeflerine ulaşmış olarak ayrıldığını söyledi. El Kaide büyük ölçüde azalmıştı ve bin Ladin ölmüştü.

ABD'nin Afganistan'dan kaynaklanabilecek güvenlik tehditleriyle savaşmak için artık karada botlara ihtiyacı olmadığını söyledi.

Yine de, ABD'nin on yıllardır süren savaşa siyasi bir son verme girişimleri zor olmuştur.

Şubat 2020'de Taliban ile Taliban'ın El Kaide gibi silahlı grupları kınama ve Afganistan'ı yeniden ABD'ye yönelik saldırılar için sahnelenen bir arena olmaktan alıkoyma sözü karşılığında birliklerini geri çekmek için bir anlaşma imzaladı.

Taliban'ın anlaşmanın kendilerine düşen kısmını yerine getirdiğine dair çok az kanıt var. Birleşmiş Milletler, Taliban ve El Kaide'nin hala bağlantılı olduğunu iddia ediyor.

ABD anlaşmasının mimarı ve şu anki ABD barış elçisi Zalmay Halilzad, bazı ilerlemeler kaydedildiğini söylüyor ancak herhangi bir ayrıntı vermiyor.
Karzai, Afganistan'daki son yirmi yılda ABD'nin savaş taktiklerine yönelik sert sözler ve tavizsiz eleştirilerde bulundu.

Yine de, ABD ve Birleşik Krallık'ın, Kabil'de Taliban'la barışı konuşacak kadar bir araya gelen kavgacı bir Afgan liderliği elde etmek için başlattığı ortak bir çabada bir tür temel taşı haline geldi.

Silahlı grup müzakerelere pek ilgi göstermedi ve bunun yerine hükümet pozisyonlarına yönelik saldırılarını artırdı.

Cuma günü, ABD Başkanı Joe Biden, Afganistan Devlet Başkanı Eşref Ghani ve Afganistan Ulusal Uzlaşma Yüksek Konseyi başkanı Abdullah Abdullah ile Beyaz Saray'da, ülke genelinde Afgan güçleri ile Taliban arasında artan çatışmalara rağmen ABD birliklerinin geri çekilmesini görüşmek üzere bir araya gelecek.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Biden'ın ilk yüz yüze görüşmelerinde, Afganistan halkına diplomatik, ekonomik ve insani yardım da dahil olmak üzere ABD desteği konusunda Gani ve Abdullah'a güvence vermeye çalışacağı belirtildi.

Taliban, 1 Mayıs'ta ABD ve NATO'nun geri çekilmesinin başlamasından bu yana önemli toprak kazanımları elde etti. Onlarca bölgeyi işgal ettiler ve çoğu zaman Afgan ulusal güvenlik güçlerinden teslim olmalarını müzakere ettiler.

Ancak birçok durumda çatışmalar yoğun oldu. Daha geçen hafta, kuzey Faryab eyaletinde Taliban tarafından düzenlenen vahşi bir saldırıda, yerel bir kahraman olan Albay Sohrab Azimi liderliğindeki Afganistan'ın seçkin komandolarından 22'si öldürüldü ve bu komando da öldürüldü ve geniş çapta yas tutuldu.


2014'ten beri iktidardan uzak olmasına rağmen siyasi nüfuzundan çok az şey kaybetmiş olan ve çoğunlukla ülkenin siyasi entrikalarının merkezinde yer alan Karzai, "Ülkenin her yerindeki Afgan halkının ezici bir çoğunluğunun arzusu barıştır" dedi.

Afganistan'ın siyasi yelpazesinin her ucundaki diplomatlar, Batılı yetkililer, generaller, aşiret büyükleri ve politikacılar düzenli olarak bir yol tutturuyor.

 

(Dış Basın)