Etiyopya'nın Tigray bölgesinde 400.000'den fazla insan şu anda kıtlık çekiyor ve 1.8 milyon diğer kişinin eşiğinde, üst düzey bir Birleşmiş Milletler yetkilisi, insani erişimin son derece kısıtlı olduğu, zor durumdaki bir bölgenin yıkıcı bir resmini çizdiğini söyledi.
Tigray, komşu Eritre'den birlikler ve Etiyopya'nın Amhara bölgesinden savaşçılar tarafından desteklenen Etiyopya federal hükümeti ile kuzey bölgenin o zamanki iktidar partisi olan Tigray Halk Kurtuluş Cephesi'ne (TPLF) sadık güçler arasında patlak veren Kasım 2020'den bu yana çatışmalarla sarsılıyor. .
BM Güvenlik Konseyi, Tigrayan güçlerinin baş döndürücü bir olayla bölgesel başkent Mekelle'yi geri almasından günler sonra, Cuma günü çatışmayla ilgili ilk halka açık toplantısını yaptı.
BM yardım şefi vekili Ramesh Rajasingham konseye, Tigray'deki insani durumun son haftalarda "çarpıcı bir şekilde kötüleştiğini" ve şu anda kıtlıkla karşı karşıya kalan insan sayısında yaklaşık 50.000 artış olduğunu söyledi.
"400.000'den fazla kişinin kıtlık eşiğini aştığı ve 1.8 milyon kişinin daha kıtlığın eşiğinde olduğu tahmin ediliyor. Bazıları rakamların daha da yüksek olduğunu öne sürüyor. 33 bin çocuk ciddi şekilde yetersiz besleniyor” dedi.
“İki milyon insan hala yerinden edilmiş durumda ve 5,2 milyona yakın insan hala insani yardıma ihtiyaç duyuyor. Büyük çoğunluğu kadın ve çocuklardır. En rahatsız edici eğilimlerden biri, gıda güvensizliği ve çatışmalardan kaynaklanan açlıktaki endişe verici artış.”
Video oynatmak
Etiyopya hükümeti Pazartesi günü TPLF'nin "şaka" olarak reddettiği tek taraflı ateşkes ilan etti. Bölge o zamandan beri elektrik ve iletişim kesintileri yaşadı ve bazı yerlerde farklı güçlerin farklı alanları kontrol ettiği devam eden çatışmaların raporları var.
Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'dan bildiren El Cezire'den Catherine Soi, Tigray'daki güvenlik durumunun "karmaşık ve değişken" olduğunu söyledi.
“Tigrayan savaşçıları zemin kazanmaya devam ediyor; merkezi hükümet ve Eritre güçleri geri çekiliyor; Her iki etnik topluluk tarafından da iddia edilen batı Tigray'ın çoğunu hâlâ kontrol eden bölgesel Amhara savaşçıları, buradan ayrılmayacaklarını ve arada kalmış, sadece normale dönmek isteyen çaresiz sivilleri söylüyorlar."
Soi ayrıca, "Tigrayan kuvvetleri, Etiyopya federal askerleri gibi görünen adamların Mekelle'de sokaklarda geçit töreni yapılırken, binlercesi hapse atılırken çekilmiş fotoğraflarını gösteriyor" dedi.
“Son yedi gün içinde Mekelle çevresindeki bölgelerde çatışmalar sırasında binlerce Etiyopya askerini ele geçirdiklerini söyleyen Tigrayan güçlerinin sözcüsüyle konuştuk” diye ekledi.
Addis Ababa'daki Etiyopya hükümeti tarafından daha önce “çekilmeyi” stratejik bir hamle olarak nitelendiren ve kısmen dağlık bölgede tarımı kolaylaştırmayı amaçlayan insani gerekçelerle alındığını söyleyen hemen bir yorum yapılmadı.
Soi, "Etiyopya hükümetinin buna nasıl yanıt vereceğini duymak ilginç olacak" dedi. "Eğer bu savaş esirleri, eğer bunlar gerçekten Etiyopyalı askerlerse, o zaman bu, askerlerin Mekelle'den ve Tigray'ın büyük bir kısmından çekilme nedenlerini küçümseyen yetkililerin hükümeti için büyük bir utanç olacak."
Bu arada BM siyasi ve barış inşası işleri sorumlusu Rosemary DiCarlo, raporların eski başkanı Debretsion Gebremichael da dahil olmak üzere TPLF liderlerinin Mekelle'ye döndüğünü gösterdiğini söyledi. “Anahtar altyapı yok edildi ve bölgeye giren veya çıkan hiçbir uçuş yok” dedi.
DiCarlo, Tigray'de başka bir yerde, tanıklar tarafından savaştaki en kötü vahşetlerden bazılarının suçlanmasıyla suçlanan Eritre kuvvetlerinin Eritre ile "sınıra bitişik bölgelere çekildiğini" söyledi.
Amhara güçleri batı Tigray'da kalır ve DiCarlo, iktidardaki Refah Partisi'nin Amhara şubesinin 29 Haziran'da yaptığı açıklamada, bölge güçlerinin çatışma sırasında batıda ele geçirdiği topraklarda kalacağı konusunda uyardığını söyledi.
“Kısacası, daha fazla çatışma potansiyeli ve güvenlik durumunda son derece endişe verici olan hızlı bir bozulma var” diye uyardı.
Etiyopya'nın BM Büyükelçisi Taye Atske Selassie Amde daha sonra gazetecilere Amhara güçlerinin Batı Tigray'da kalıp kalmayacağı sorulduğunda, "Bu bir gerçek" dedi.
Etiyopya'nın bu bölgesinden gelen büyükelçi, batı bölgesinin bir zamanlar Amhara'nın bir parçası olduğunu, ancak 1990'da herhangi bir yasal süreç olmaksızın zorla Tigray'a dahil edildiğini söyledi. Anlaşmazlığın şimdi bir hükümet sınır komisyonuna sunulacağını söyledi.
İnsani yardım cephesinde, BM yardım şefi vekili Rajasingham, son birkaç gün içinde Mekelle, Shire ve Axum'daki BM ekiplerinin başka yerlere taşınabildiğini söyledi ve bu gelişmeyi "olumlu" olarak nitelendirdi. BM şimdi ulaşılması zor bölgelere konvoy göndermeyi planlıyor, ancak Dünya Gıda Programı'nın Mekelle'de bir ay boyunca yalnızca bir milyon kişiye yetecek kadar gıdaya sahip olduğunu söyledi.
(Dış Basın)