Günümüzde birçok kişi fikirlerini daha iyi yansıtabilmek adına sunum araçlarından yararlanıyor. Öyle ki istatistiklere göre, dünyada her saniye yaklaşık 350 adet sunum oluşturuluyor. İyi planlanmamış bir sunumun her şey iyi giderken birden işleri tam tersine çevirebileceğine dikkat çeken uluslararası eğitim platformu Laba eğitmenleri, sunumlarda yapılan 5 yaygın hataya dikkat çekiyor.

 

Sahip olunan fikirleri okulda, işte ve daha pek çok farklı ortamda aktarabilmek adına sunum hazırlamak oldukça önemli bir hal alıyor. Birçok kişi hem fikirlerini daha iyi aktarabilmek hem de etkileyici olabilmek adına sunum araçlarına başvuruyor. Öyle ki istatistiklere göre, dünyada her saniye yaklaşık 350 adet sunum oluşturuluyor. Harika bir sunum hazırlamak için çoğu zaman yaratıcı slaytlar, farklı renk şablonları, ideal font kullanımı gibi unsurlar etkili olsa da kaçınılması gereken unsurların da olduğunu aktaran uluslararası eğitim platformu Laba eğitmenleri, unutulamayacak bir sunum yapmak için kaçınılması gereken 5 adımı paylaşıyor.

 

1. Sunumda bir amaca sahip olmamak. İyi bir sunum eylemi teşvik eder. Bu nedenle yapacağınız on dakikalık bir sunum için bile önceden hazırlanmak önemlidir. Bir şeyi satmak veya hedef kitlenizin fikirlerinizi önemsemesini istiyorsanız izleyicilerin ne yapacaklarını ve nasıl düşüneceklerini hesaba katmalısınız. Sunumunuzun perdede nasıl gözüktüğünü mutlaka önceden test edip denemeniz, söyleyecekleriniz hakkında notlar almanız ve sunumu baştan sona pratik yapmanız da size her zaman fayda sağlayacaktır.

 

2. Belirli bir akışın içinde olmamak. İyi bir sunumda hedef kitlenin ilgisini çekmek çok önemlidir. Öncelikle hazırladığınız sunumda az ve öz bilgiler, içerikler kullanmanız insanların sıkılma oranı azaltacak ve dinlenme oranınızı artıracaktır. Sunuma başladığınız ilk etapta içeriğinizin dinleyiciler için ne kadar yararlı olduğunu hissettirmelisiniz. Bunun için iyi kurgulanmış bir senaryo oluşturmak etkili olacaktır. Sunumda vereceğiniz yararların yanı sıra merak uyandırabilecek istatistikler ve bilgilere yer vermeniz dinleyicilerin ilgisini çekecektir.

 

3. Yanlış punto ve format seçimi yapmak. Sunumların toplantı salonları ya da konferans salonu gibi büyük yerlerde yapıldığı zamanlarda slaytları en uzaktaki kişilerin de okumak isteyeceği gerçeği unutulmamalıdır. Yazı karakter tercihinizi yaparken “okunabilir” olmasına özen göstermelisiniz.  Aynı zamanda dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur, standart olmayan slayt boyutlarından kaçınmaktır. Sayfa düzeni karışık ve alışılmamış slaytlar insanların algısını rahatsız edecektir. Sunum hazırlarken 16:9 boyutunu seçerek dinleyicilerin daha aşina olduğu formatla karşılaşmalarını sağlayabilirsiniz.

 

4. Aşırı bilgi vermek. Ayrıntılı bir paragraf, dizüstü bilgisayarında okuyorsa bir kişiyi korkutmaz. Ancak bir seyirci önünde konuşurken insanların ekranda uzun metinleri algılaması zor olacaktır. Her şeyi doğru hesaplamak için “dakikada bir slayt” kuralını kullanın. Böylece dinleyenleri sıkmadan doğru mesajı doğru zamanlamayla verebilirsiniz.

 

5. Göz teması kurmamak. Göz kontağı kurmak hem iletişimde hem de sunumlarda en önemli unsur olarak önümüze çıkmaktadır. Göz kontağı kurulmayan durumlarda dinleyiciler sizin onlarla ilgilenmediğinizi, aslında sunum yapmayı hiç istemediğinizi ve gerekli değeri vermediğinizi düşünebilir. Bu nedenle sunum esnasında notlarınıza, yere, tavana veya slayta bakmak yerine dinleyicilerle göz temasında olmanız insanların fikirleri, ürünleri ve kavramları daha iyi özümsemelerine yardımcı olacaktır.

Hibya Haber Ajansı