ABD ve Avrupa, Covid önlemlerinin gevşetilmesinden ekonomik performans anlamında istifade etmeye devam ediyor. Güncel verilerden aldığımız bilgiler ise, hizmet aktivitesinin de açılmalar gerçekleştikçe imalat sanayi aktivitesine yetiştiği şeklinde. Bir başka ifadeyle; talep mallardan hizmetlere doğru geçiş halinde. Ekonomide kapladığı alan bakımından, bu etki mühim. Yavaşlayan enfeksiyon oranları, yavaş yavaş aylar süren karantinadan sonra bar ve restoran başta olmak üzere hizmetlerde canlanmaya katkıda bulunurken; yoğun talep aynı zamanda arz ve işgücü sıkışıklığını da beraberinde getiriyor.

 

Bugün açıklanan Haziran ayı PMI verilerine göre; Almanya’da imalat PMI 64,9 seviyesine doğru bir hızlanma gösterirken, hizmet sektöründe ise 58,1 endeks değeri ile ivme kazanan ve imalat ile arayı kapatan bir büyüme görülüyor. Verilerin ayrıntılarında; daha uzun teslimat süreleri bildiren üretici sayısında düşüş görülüyor, ki artan malzeme fiyatlarıyla beraber arz sıkıntısının temelini oluşturması bakımından sevkiyat süreleri bu dönemde önemli bir ayrıntı. Üretimin talebe yetişebiliyor olması, sektörün ivmesini sürdürebilmesi açısından kritik. Buna karşılık; stoklar azalıyor, mal ve hizmetler için fiyat baskıları yüksek kalmaya devam ediyor; bu da enflasyondaki artış eğiliminin süreceğine işaret. Fransa’da ise hizmet sektörü 57,4 seviyesine artış gösterirken, imalat da 58,6 endeks değer ile bir miktar ivmesini azalttı. Euro Bölgesi’nin imalat verilerinde 63,1 endeks değeri kaydedilirken, hizmetler sektöründe 58’e hızlanma var. 

 

Euro Bölgesi’nde ekonomik büyüme 2Ç21 sonrası döneme ilişkin olarak da yüksek hızda gerçekleşmeye devam edecek görünüyor. Enflasyon konusunda; Fed’e benzer bir düzlemde rota izlemeye çalışan bir ECB var. Lagarde, bu hafta başında aynı Powell gibi fiyat baskılarının geçici olacağı görüşünü yineledi. Buna karşılık; ECB içerisinde belli süre devam edecek ve ne kadar süreceği belli olmayan bir enflasyon katılığına ilişkin uyarılarda bulunan bir kesim de var. Bu da PEPP tarafında Eylül ayı veya başka bir zaman diliminde kesintiye gidilmesi konusunda tam bir görüş birliği olmamasına yol açıyor. Sıkışık arz koşullarındaki yüksek talep dengesi enflasyonun ana temasını oluşturmaya devam ediyor ve spekülatif etkilerden arındırılsa bile arz ve teslimat koşullarına ilişkin durumlar fiyat baskılarını hedef enflasyonun üzerinde seviyelere işaret etmektedir.

 

Kaynak Tera Yatırım-Enver Erkan
Hibya Haber Ajansı