Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftanın ilk işlem gününü, yüzde 0,41 değer kazanarak günü 1.474,72 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 10,8 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 0,97 ve holding endeksi yüzde 0,41 değer kazandığı günde sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 1,36 ile menkul kıymet yatırım ortaklığı, en çok kaybettiren ise yüzde 0,24 ile iletişim olduğu görüldü. Avrupa borsaları haftanın ilk işlem gününü yükselişle tamamladı. Kapanışta, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,68, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,69, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,8 ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,76 değer kazandığı görüldü. Bugün, yurt içinde Hazine nakit dengesi, yurt dışında ise Avro Bölgesi'nde büyüme ve Almanya'da Zew endeksleri verileri başta olmak üzere veri gündeminin takip edilecek. Yeni işlem gününde, Sabah saatlerinde Asya seansında işlem gören endeks/endeks vadeli işlem sözleşmeleri birçoğunda fiyatlama davranışlarında kısa vadede risk iştahının seyrine bağlı olarak toparlanma eğiliminin devam ettiği izleniyor.

Satır Başları:

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftanın ilk işlem gününü, yüzde 0,41 değer kazanarak günü 1.474,72 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 10,8 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Yeni işlem gününde global piyasalarda risk iştahının seyrine bağlı olarak, BİST-100 endeksinin güne hafif alıcılı bir açılış ile başlamasını öngörüyoruz.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaptığı değerlendirmede, "Milli Eğitim Bakanlığında kurduğumuz dijital altyapı ile okullarımızdaki süreçleri, hastalığın seyrini yakından izliyoruz, izleyeceğiz. Yüz yüze eğitimi devam ettirmekte kararlıyız" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine sonrası yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında yılı yüzde 9 civarında büyümeyle kapatmayı öngördüklerine işaret etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Orta Vadeli Program kapsamında, istihdamın yıllık ortalama 1 milyon 170 bin kişi artmasını, işsizlik oranının kademeli gerilemesini hedeflediklerini açıkladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuşmasında çeltik fiyatlarına ilişkin açıklamalarda da bulundu. Erdoğan,"Ton başına baldo çeşidi için 5 bin 500 lira, Osmancık çeşidi için 4 bin 500 lira, Luna çeşidi için 4 bin lira alım fiyatı uygulanacaktır" dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yayımlanan Reel Efektif Döviz Kuru verilerine göre; TÜFE Bazlı Reel Efektif Döviz Kuru 2021 yılı ağustos ayında 62,89 olarak gerçekleşti. TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru Haziran ayında reel efektif Döviz kuru 59,65 ile tarihi dip seviyesini görmüştü.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yayımlanan Ağustos ayı aylık fiyat gelişmeleri raporuna göre; Tüketici fiyatları Ağustos ayında yüzde 1,12 oranında artmış, yıllık enflasyon 0,30 puan yükselişle yüzde 19,25’e ulaşmıştır. Bu gelişmede, gıda fiyatlarındaki artış eğilimi belirleyici olurken, çekirdek enflasyon göstergelerinin yıllık enflasyonunda yavaşlama kaydedilmiştir. Gıda enflasyonundaki yükselişte taze meyve ve sebze fiyatlarının etkisi belirgin olurken; dünyada ve ülkemizde etkili olan tarımsal kuraklık tüketici gıda fiyatlarını olumsuz yönde etkilemektedir. Bu dönemde Türk lirasında yakın dönemdeki görünüm ve otomobillerdeki ÖTV matrah artırımı düzenlemesine bağlı olarak dayanıklı tüketim malı fiyatları ılımlı bir seyir izlemiş, bu gelişmenin yansıması ile temel mallarda yıllık enflasyon gerilemiştir. Hizmet yıllık enflasyonu ise lokanta-otel grubunun öncülüğünde sınırlı bir oranda yükselmiştir denildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Eylül ayı programının ilk borçlanmasını tamamladı. Hazine ve Maliye Bakanlığı 2 yıl vadeli TLREF'e endeksli tahvilde ihale öncesi yapılan satışla birlikte toplamda 4,2 milyar TL borçlandı.

Almanya’da Federal İstatistik Ofisi’nin açıkladığı verilere göre, Fabrika Siparişleri bir önceki aya göre yüzde 3.4 arttı. 

Çin'de Gümrük İdaresi tarafından Ağustos ayına ilişkin ticaret verileri açıklandı. Buna göre; ülkede ihracat bir önceki yılın aynı dönemine göre, % 25.6 ve ithalat % 33.1 yükseldi. Dış Ticaret Dengesi Ağustos ayında 58,34 milyar dolar fazla verdi.

Avustralya Merkez Bankası (RBA), gerçekleştirdiği toplantısında politika faizini yüzde 0,10 seviyesinde sabit bırakırken 3 yıl vadeli tahvil faizi hedefini de yüzde 0,10 seviyesinde sabit tuttu. Banka, haftalık 5 milyar Avustralya doları olan varlık alımını 4 milyar Avustralya dolarına indirdiğini ve 2022 Şubat'a kadar alımlara devam edeceğini ifade etti.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's katılım bankacılığının büyümesinde destekleyici hükümet politikalarının ve düzenlemelerinin etkili olduğu, Türkiye’de katılım bankacılığının toplam bankacılık varlıkları içerisindeki payının gelecek 5 yılda en az iki katına yükselmesinin beklediğini öngördü.

Şirket Notları:

CEO EVENT MEDYA A.Ş. (CEOEM): Şirket,Red bull tünel uçuşu rekor denemesi lojistik destek hizmeti organizasyonu işini 270.000 Euro bedel ile gerçekleştirmiştir.

ETİLER GIDA VE TİCARİ YATIRIMLAR SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (ETILR): İstanbul Arnavutköy şubesi olarak faaliyete geçmek üzere yeni bir franchise sözleşmesi imzalanmıştır.

GERSAN ELEKTRİK TİCARET VE SANAYİ A.Ş. (GEREL): Şirket yönetimi şirket merkezinde toplanarak, Şirket ile Kamerun Cumhuriyetinde kurulu Musaac (la mutuelle de santé des acteurs de l'économie) arasında imzalanan 3 adet anahtar teslim hastane inşaatı ile elektrik ve mekanik işi için şube açılmasına yönelik kararları almışlardır. Şirket Kamerun Cumhuriyeti'nde 189, rue 1788 Bastos-Yaunde adresinde bir şube açılmasına,Şube unvanının Gersan Elektrik Ticaret ve Sanayi A.Ş. Kamerun Yaunde Şubesi olmasına,Şubeye 10.000.000 Orta Afrika CFA Frangı (yaklaşık 15.000 Euro) sermaye tahsis edilmesine,Şubeyi temsilen Şirket çalışanı Emre Emsen'nin 3 yıl süre ile şubeyi münferit imzası ile temsil ve ilzam etmek üzere şube müdürü olarak atanmasına,Şubenin iştigal konusunun, hastane inşaatı işi kapsamında kaba-ince inşaat işleri ile elektrik ve mekanik işleri ile iştigal etmesine karar verilmiştir.

OTOKAR OTOMOTİV VE SAVUNMA SANAYİ A.Ş. (OTKAR): 5 Ağustos 2021 tarihli ÖDA ile en iyi teklifin Şirket tarafından verildiğinin açıklandığı İETT Genel Müdürlüğü'nün ihalesine ilişkin davet mektubu Şirkete iletilmiş olup; ihale sözleşmesi yasal süresi olan 10 gün içerisinde imzalanacaktır. Söz konusu ihale ile ilgili teslimatların partiler halinde 2022 yılı içerisinde tamamlanması planlanmaktadır.

AVRASYA GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. (AVGYO): Mevcut kiracı Avrasya Petrol ve Turistik Tesisler Yatırımlar A.Ş'ye 01.07.2021 tarihi itibariyle kiraya verilen Antalya İli Alanya İlçesi Türkler Beldesi Gökay Sitesinde bulunan D blok 1 nolu dairenin aynı site içerisinde bulunan R blok 1 nolu daire ile değiştirilerek, kira koşullarının aynı kalacak şekilde ek protokol imzalanmasına karar verilmiştir. Antalya ili Alanya ilçesi Türkler Beldesi Kargıçiftliği mevkii Gökay sitesinde bulunan D blok 1 nolu dairenin 06.09.2021 tarihinden geçerli olmak üzere 1(Bir) yıllığına, eşyalı olarak aylık 3.000 TL(kdv dahil) bedelle, yıllık peşin ödeme alınarak Sn.Ferhat Büyükkalkan'a kiraya verilmesine karar verilmiştir.

ARD GRUP BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş. (ARDYZ): Şirket, Milli Savunma Bakanlığı Askeri Fabrikalar Genel Müdürlüğü tarafından teknik yeterlilik, kalite, teslimat performansı ve satış sonrası hizmetler alanlarında yapılan denetim sonucunda gerekli yeterliliğe ulaşarak, "Ar-Ge, Tasarım ve Yazılım" kapsamında "Onaylı Tedarikçi Belgesi" almıştır.

DÖKTAŞ DÖKÜMCÜLÜK TİCARET VE SANAYİ A.Ş. (DOKTA): Şirket, Orhangazi Demir Döküm tesislerinde katma değerli işlenmiş döküm parça kapasitesini artırmak için mevcut işleme tesisi binasına ek yeni bina yatırımı yapma kararı almış, yapı ruhsatı müracaatı ile ilgili doküman ve projeleri 03 Eylül 2021 tarihi itibariyle Orhangazi Belediyesi'ne teslim ederek ruhsat alınması sürecini başlatmıştır. Yapılması hedeflenen yeni işleme tesisi binasının kapalı alanının yaklaşık olarak 18.000 m² olması planlanmaktadır.

BEŞİKTAŞ FUTBOL YATIRIMLARI SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (BJKAS): Şirket ile Bitci Teknoloji A.Ş. arasında yürütülen görüşmeler neticesinde, Tribün Sponsorluğu ve sözleşme kapsamındaki diğer reklam haklarının kullanılması karşılığında 2021-2022 sezonundan başlamak üzere 3 sezon için Şirketimize toplam 5.627.000 Avro + KDV ödenmesi konusunda anlaşma sağlanmıştır.

DOĞTAŞ KELEBEK MOBİLYA SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (DGKLB): Şirket tarafından 11.08.2021 tarihinde ilan edilen KAP açıklamasında, Türk mobilya sektörünün belli başlı mobilya firmalarından 8 firmanın bir araya gelerek dış ticaret alanında faaliyet göstermek üzere yeni bir şirket kurulması konusunda anlaştığı, Şirket merkezi İstanbul olarak belirlenen şirketin unvanının FTR Dış Ticaret Mobilya Anonim Şirketi'nin olarak belirlendiği ilan edilmiştir. FTR Dış Ticaret Mobilya Anonim Şirketi'nde kurucu olarak yer alacak firmalardan birinin ortaklıktan vazgeçmesi sebebiyle Şirket Yönetim Kurulu'nun 06.09.2021 tarihli kararı doğrultusunda, kurulacak olan FTR Dış Ticaret Mobilya Anonim Şirketi'nin sermayesinin %14,2857 (1.430.000 TL) oranında iştirak edilmesine ve şirketi temsilen Sayın Davut Doğan'ın şirket temsilcisi olarak atanmasına karar verilmiştir.

KALEKİM KİMYEVİ MADDELER SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (KLKIM): Şirketin tescil işlemleri yapılan "Visuelle" markası adı altında, dekoratif boya/sıva/kaplama ve mimari-işçilik hizmeti sunulacaktır. Yeni markasına yönelik lansman 15.09.2021 tarihinde yapılacaktır.

 

Kaynak İnvestaz Yatırım
Hibya Haber Ajansı