Cezayir, bir dizi iddia edilen düşmanca eylemi gerekçe göstererek kararı Salı günü resmen açıkladı.
Fas dışişleri bakanlığı Çarşamba günü bir gecede yaptığı açıklamada, hareketin "son haftalarda gözlemlenen tırmanma mantığı göz önüne alındığında ... bekleniyordu" dedi.

“Fas, altında yatan asılsız, hatta saçma mazeretleri kategorik olarak reddediyor” dedi.
Hareket, Kuzey Afrika ülkelerinin kapalı sınırları arasında on yıllardır süren bir kan davasına batmış artan gerilim dönemini sona erdiriyor.

Resmi APS haber ajansının bildirdiğine göre, Cezayir dışişleri bakanı, krallığın güvenlik servislerinin yetkililerine ve vatandaşlarına karşı İsrail yapımı Pegasus casus yazılım kullandığı iddialarını öne sürerek Fas'ın "büyük ve sistematik casusluk eylemlerini" özellikle kınadı.

Fas ısrarla iddiaları reddediyor.

Geçen hafta Cezayir, ölümcül orman yangınlarının "terörist" olarak nitelendirdiği ve bir tanesinin Fas tarafından desteklendiğini söylediği grupların işi olduğunu söyledi.

Cezayir'de 9 Ağustos'ta şiddetli bir sıcak hava dalgasının ortasında çıkan orman yangınları on binlerce hektar ormanı yaktı ve 30'dan fazlası asker de dahil olmak üzere en az 90 kişiyi öldürdü.

Cezayir makamları, başkent Cezayir'in doğusuna kadar Akdeniz kıyısı boyunca uzanan Berberilerin çoğunlukta olduğu Kabylie bölgesinin bağımsızlık hareketinde çıkan yangınlara dikkat çekti.

Diğer eleştiriler, Fas'ın BM büyükelçisinin Temmuz ayı ortasında yaptığı açıklamalardan İsrail dışişleri bakanının her iki ülkenin ilişkilerini normalleştirmesinin bir parçası olarak Fas'a tarihi bir ziyaret hakkında yaptığı son yorumlara kadar uzanıyordu.


Fas ve İsrail, Batılı ulusların müttefikleridir ve bu hareket, bölgedeki diplomasiyi karmaşık hale getirme riski taşır.

Cezayir ile Fas arasındaki sınır 1994'ten beri kapalı.

Cezayir, Fas'ın kendi topraklarının bir parçası olarak gördüğü Batı Sahra için bağımsızlık isteyen Polisario hareketini destekliyor.

(Çeviri Haber-Dış Haber)