İsrailli şirket NSO Group'un onlarca ülkenin hükümetlerine satılan Pegasus casus yazılımlarıyla binlerce gazeteci, aktivist ve muhalifi dinlemesiyle ortaya çıkan Fas-Fransa skandalı büyüyor.

Eski bir Fransız kolonisi olan Fas Kralı VI. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, Muhammed yönetiminin Pegasus ile hedeflediği 1000'den fazla Fransız vatandaşı arasında olduğu ortaya çıktı.

Tüm Fransız hükümeti kapsamı
Fransız solunun saygın gazetesi Le Monde, Fas hükümetinin Pegasus'u kullanarak yaptığı hack girişimleri arasında Başkan Macron'a ait bir akıllı telefonun da yer aldığını yazdı.

Rapora göre, Macron, eski Başbakan Edouard Philippe ve hükümetin üst düzey 14 üyesi, Fas hükümetinin 2019'daki Pegasus operasyonunun hedefleriydi.


En az iki cep telefonu olan Başkan
Macron'un, cumhurbaşkanı seçildiği 2017 yılından bu yana hacklenmeye çalışılan telefonu kullandığı belirtiliyor.

Akıllı telefonlara çok düşkün olduğu bilinen ve birden fazla cihaz kullandığı bilinen neoliberal liderin sürekli olarak onlarla konuşurken, mesajlaşırken, görüntülü sohbet ederken ve ekranından bir şeyler okurken görüldüğünü kamuoyu biliyor.

Elysee Sarayı'na haber sorulduğunda, "Eğer bu doğruysa, çok ciddi olduğu açıktır. Açıklamalar tamamen netleşecek" dedi.


Fas hükümeti bu iddiayla ilgili ilk etapta bir açıklama yapmadı.

Hükümet sözcüsü Gabriel Attal, Pegasus'un düzinelerce ülkede hedef aldığı 50.000'den fazla Fransız vatandaşının 1000'den fazlasının ortaya çıkarılmasının ardından France Info'ya verdiği demeçte, "Bunlar kesinlikle şok edici gerçekler ve kanıtlanırsa son derece acımasız" dedi.

Fas'ın hedef aldığı Fransız gazetecilerin suç duyurusunda bulunmasının ardından Paris Savcılığı resmi soruşturma başlattı.

Macron'un tüm kişisel bilgilerine erişim anlamına gelir
Pegasus, Fransa Cumhurbaşkanı'nın telefonunu gerçekten hackleyebilseydi, bu Fas istihbaratının Macron'un siyasi gündeminden günlük programına, telefon görüşmelerinden metin mesajlarına ve e-postalarına kadar tüm özel kişisel bilgilerine erişimi olduğu anlamına gelirdi. Ayrıca telefonun mikrofonunu açabileceği veya kamerasını çalıştırabileceği anlamına gelir.


Fas Kralı'nı kim dinledi?
İsrail yapımı casus yazılımların cep telefonlarını hedef aldığı 50.000'den fazla insan arasında 12'den fazla dünya lideri var. Irak Cumhurbaşkanı Barham Salih, Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa, Pakistan Başbakanı Imran Khan ve Fas Kralı VI. Muhammed ve Fas Başbakanı Saadeddin Osmani bu liderler arasında yer alıyor.