Amerikan Merkez Bankası (Fed)’in toplam bilanço büyüklüğü 28 Nisan haftası işlemlerinde bir önceki veri dönemine kıyasla 39.9 milyar dolar azaldı ve rekor yüksek seviyesinden geri dönüş gösterdi. Haftalık değişimde ibrenin aşağı yönlü olmasında ana ana etken dönemsel MBS etkisinin ağırlığını göstermesi oldu. Hazine kağıtları portföyünün 14.4 milyar dolar artış gösterdiği dönem içerisinde, MBS alımlarının -55.6 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmesi bilançonun 7.8 trilyon dolar seviyesinden gerilemesinde belirleyici oldu. Artık pek bir önemi kalmayan swap hattı +30 milyon dolar ile sınırlı artış gösterirken, rezervler +121.5 milyar dolar, Hazine hesabı ise -71.1 milyar dolar ile izlendi.

Parasal genişlemenin enflasyonist baskıya neden olup olmayacağı tartışmalarında kritik detay Velocity değişim başlığı olacak. Buna göre, 2019 son çeyreğinde %1.43 olan M2 Velocity değeri Aralık 2020 itibarıyla %1.15 seviyesinde yatay seyretmekte.

Fed bilançosu miktarsal açıdan genişleme eğilimini devam ettirse de sessiz sedasız “normalleşme” ayarlamaları yapıldığını belirtmek gerekiyor. Günlük hazine kağıdı alımları 500 milyon dolar azaltımla 4 milyar dolar seviyesine çekerken, MBS alımlarında ise -500 milyon dolar ile 4.5 milyar dolar seviyesine güncelleme gerçekleştirdi. Yakın zaman içerisinde açıklanan 3 aylık repo penceresini de sonlandırıldığı haberinin ardından 27 Ocak tarihinde de Şubat ayındaki iki ihale ile birlikte

1 aylık repo ihaleleri uygulamadan kaldırıldı.

Hazine hesabında bulunan yakın döneme dek 1.4 trilyon dolar seviyesinde likiditenin Biden yönetimi tarafından devreye alınan yeni teşvik paketi ile en az yarısının ilk çeyrek sonrası-Nisan döneminde kullanılmasını ve bu durumun da ‘zayıf Amerikan doları teması’ yaklaşımını desteklemesini bekliyoruz. Nitekim güncel veriler < 1 trilyon dolar eğilimine işaret etmekte. Kanaatimiz, Nisan ayındaki genele yayılır Amerikan doları zayıflamasında etken faktörlerden birisinin de bu gelişme olduğu.

Fed’in Haziran 2020’deki FOMC toplantısında aylık varlık alım rakamına geçiş yapmaması ve-fakat mevcut seviyelerin artırılarak korunacağını belirtmesinin ardından 80 milyar dolar Hazine kağıdı ve 40 milyar dolar MBS alımı gerçekleştirilerek bir süre daha süreci koruyacağını ancak devamında ise MBS alımlarını Hazine tahvillerine kaydıracağını düşünüyoruz. Varlık alım programında olası azaltım adımına dair ilk sinyalleri ekonomideki toparlanmanın beklediğimiz patikada devam etmesi durumunda son çeyrek içerisinde geleceğine inanıyoruz.

Bilançonun ek negatif sürpriz olmadıkça 8 trilyon dolar üzerinde dengelenmeye başlayacağını (Fed yönlendirmesi, Başkan Powell tarafından 7.5-8 trilyon dolar aralığı şeklinde yapıldı) düşünüyoruz. Şayet Fed cephesinden 14 Nisan tarihinde gelen yönlendirmenin hayata geçtiğini görecek olursak varlık alımlarının azaltılmasına dair yönlendirmenin 2021 yılı içerisinde gelmesi yüksek bir ihtimal olarak karşımıza çıkacaktır. Bu durumda azaltımların 2022’de başladığı, tamamen sonlandırılmasından sonra dahi yeniden yatırıma yönlendirmelerin devam ettiği farklı bir süreç bizi bekleyebilir. Pandemi sürecinin üçüncü dalga riski, aşılama efektiflik ve ekonominin yeniden toparlanmaya geçme konusunda zaman aralığını geniş tutması senaryoları bilançoda genişleme hamlelerine dair riskleri yukarı yönde baskılıyor.

Kaynak Deniz Yatırım
Hibya Haber Ajansı