Küresel çapta enflasyon ve parasal sıkılaştırma endişelerine jeopolitik risklerin de eklenmesiyle risk alma iştahı ciddi yara almış durumda. Geçen hafta haftalık bazda Mart 2020’den bu ayana en kötü haftasını geçiren ABD borsaları yeni haftaya da kayıplarla başlarken Avrupa hisse senedi piyasalarında da yeni haftanın ilk gününde endeksler son 1 ayın en düşük seviyelerine gerilemiş durumda. Fed'in öngörülenden daha hızlı ve agresif bir parasal sıkılaştırmaya gideceği endişeleri ve Euro Bölgesi'nde ekonomik toparlanmanın yavaşladığına işaret eden PMI rakamları borsalarda satışı hızlandırdı. Rusya-Ukrayna gerginliğinde ABD'den gelen uyarılar, ABD ve İngiltere'nin Ukrayna'daki diplomatlarının ailelerini tahliye edecekleri açıklamaları satışları arttıran faktörler oldu.

Küresel çaptaki bu satış dalgasından BIST de nasibini alırken, doğalgaz ve elektrik konusunda sıkıntı yaşayan sanayi şirketlerinin üretimlerine ara vermesi BIST-100 cephesinde kayıpların %4’ü aşmasına neden olmuş durumda.

Teknik anlamda dikkat çektiğimiz ve kısa vadeli stop-loss olarak altınız çizdiğimiz 1960 seviyesinin kırılmış olması bu aşamada önemli bir zayıflama. 1900-1920 bandının (50g HO) ilk tepkiye aday bölge olduğunu düşünüyoruz.  1900 altında satış baskısı farklı bir derinlik kazanacağından yakından takip edilmeli. 1960 seviyesi ilk direnç konumunda olacaktır.

Volatilitenin oldukça yükseldiği bu süreçte yatırımcıların kısa vadeli hareketlerden ziyade orta/uzun vadeli bakış açısıyla hareket etmelerinin dağa sağlıklı olacağını düşünürken yaklaşan bilanço dönemini dikkate alarak hisse bazlı hareketlere yönelmelerinin bu süreçte riskleri yönetmek adına daha makul olduğunu düşünüyoruz.

Kaynak Işık Menkul
Hibya Haber Ajansı