Piyasa Gündemi

Fed beklentiler paralelinde faiz oranlarında bir değişme gitmezken, varlık azaltımlarına aylık 15 milyar dolar olarak kasım ayı itibariyle başlayacağını duyurdu. Fed Başkanı Powell, faiz artışı konusunda sabırlı davranacaklarını ifade ederken, Powell’ın açıklamaları sonrasında risk iştahı güç kazandı. Yurt içinde TÜFE rakamı beklentilerin bir miktar altında aylık %2,39 oranında artış kaydederken, yıllık TÜFE %19,89 olarak gerçekleşti.

Açıklanacak Önemli Ekonomik Veriler       
•    15:00 İngiltere – BoE Faiz Kararı Önem: Yüksek
•    15:30 ABD – Haftalık İşsizlik Başvuruları Önem: Yüksek

BIST-100 Güne Başlangıç

Küresel piyasaların yakından takip ettiği Fed toplantısı beklentiler dahilinde gerçekleşti. Fed Başkanı Powell’ın akşam saatlerindeki açıklamasında faiz artışı konusunda sabırlı olacaklarını vurgulaması ABD borsalarında alımları beraberinde getirdi. Gün içinde volatilitenin yüksek seyrettiği BIST-100 Endeksi dün günü %0,91’lik yükselişle 1.547,03 puandan tamamladı. ABD borsaları günü yükselişlerle rekor seviyelerden tamamlarken, bu sabah ABD vadelileri yataya yakın karışık bir seyir izliyor. Asya piyasalarında yeşil bir renk hâkim. Avrupa borsalarının güne hafif alıcılı açılışlarla başlamaları bekleniyor. Endeks kapanışında 9,69 – 9,70 aralığında bulunan Dolar/TL, bu sabah 08:35 itibariyle 9,66’lı seviyelerden işlem görmekte. BIST- 100 Endeksi’nin güne hafif alıcılı bir açılışla başlamasını bekliyoruz.

BIST-100 Strateji

BIST 100 dün son zamanların en volatil günlerinden birini geçirirken işlem hacmi de son sekiz ayın en yüksek seviyesi olan 30 milyar TL sınırına ulaştı. Gün içinde 1.491 civarına gerileyen endekste öğle saatlerinde başlayan alımlar endeksi önceki gün görülen en yüksek seviye olan 1.545’in üzerine taşıdı. İçeride enflasyon ve dışarıda Fed’in takip edildiği günde Borsa İstanbul’un verilerden ve yurtdışından bağımsız fiyatlamaya gittiğini söylemek mümkün. Bu ayrışma devam ettirilebilecek mi bugün bunu takip edeceğiz. 1.545 kısa vade için takip edeceğimiz ilk güçlü destek konumuna geçti. Buranın üzerinde dün de bahsettiğimiz tarihi zirvelerin bulunduğu 1.590 civarı gündemde kalmaya devam edecektir. 1.545’in altına sarkılması satışların hızlanmasına neden olabilir. 

Kaynak Gedik Yatırım
Hibya Haber Ajansı