İsrail basını, güvenlik kaynaklarının birkaç hafta içinde Gazze Şeridi ile yeni bir çatışmanın çıkmasını beklediğini ve bu çatışmanın tüm dosyaları çevreleyen açmaz çerçevesinde "an meselesi" haline geldiğini belirtti.
İsrail Channel 12 televizyonunun haberine göre, bir güvenlik kaynağı savaşın birkaç hafta içinde başlayabileceğini söyledi. Kaynak, tartışmalı konuların yakın gelecekte siyasi bir ufka sahip olmadığını ve mevcut durumu bir anlaşma yerine bir çatışmaya yaklaştırdığını kaydetti. İsrail merkezli Walla internet sitesi, İsrail Genelkurmay Başkanı Aviv Kochavi'nin Gazze Şeridi'nde günlerce sürebilecek yeni bir savaş için hazırlıkların artırılması ve Demir Kubbe pillerinin hazır bulundurulması talimatını verdiğini kaydetti.
İsrail medyası Katar'ın Gazze'ye verdiği hibeyle ilgili tartışmalı konulara dikkat çekti ve İsrail'in Filistin Yönetimi aracılığıyla yeni bir mekanizma bulduktan sonra girebileceğini, ancak Hamas tarafından reddedildiğini söyledi.
Ateşkes müzakerelerinin başlangıç noktasının da belirtildiğine dikkati çeken İsrail'in savaş sonrasında herhangi bir kolaylık sağlamayı reddettiği ve balıkçılık bölgesi ile geçiş noktalarını kapalı tuttuğu belirtildi. Hamas ise İsrail'in diğer müzakerelerden önce Gazze'ye yönelik uygulamaları başlatmasında ısrar etti.
Aynı zamanda İsrail, esir değişimi üzerinden Gazze'yi yeniden inşa etmeye çalışmakta ısrar ederken, Hamas bunu reddediyor. Gazze'yi bombaladıktan sonra ateş açan bölgeden gönderilen balonlara İsrail de tepki gösteriyor.
Güvenlik kaynakları, iletişimde ilerleme olmaması ve İsrail'in bombalama politikasına devam etmesi halinde, bir sonraki aşamada Gazze'deki Filistinli grupların roket atmaya başlayabileceğini belirtti. İsrail merkezli internet sitesi Ynet, İsrail'in iki ay içinde Gazze Şeridi'ne yeni bir savaş başlatabileceğini de doğruladı.
İsrail askeri kaynakları, İbranice Walla web sitesine, ordunun ateşkesi pekiştirmek için müzakerelerde ilerleme kaydedilmediğine ilişkin mevcut değerlendirmeleri göz önüne alındığında, Hamas'ın yakın vadede roket atmaya devam etmekten çekinmeyeceğini söyledi.
Walla haber sitesi savaş muhabiri Amir Bohbut, İsrail'in askeri ve istihbarat liderleri arasında, Hamas'ın İsrail'in müzakere ettiği denklemi ve mekanizmayı eninde sonunda değiştirmeye kararlı olduğuna ve yangın çıkaran balonlar veya füzelerle herhangi bir saldırıya yanıt vermeye devam edeceğine dair hiçbir şüphe olmadığını vurguladı.