Fransa, uzun zamandır müttefikleri Avustralya ve ABD'yi, Avustralya hükümetinin Fransız denizaltılarını ABD gemileri lehine satın alma sözleşmesini iptal ettiği bir güvenlik anlaşması hakkında yalan söylemekle suçladı.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian Cumartesi günü yaptığı açıklamada, "Yalan, ikiyüzlülük, büyük bir güven ihlali ve aşağılama var" dedi. France 2 televizyonuna “Bu olmayacak” dedi.
Paris'ten bir gün sonra, Başkan Emmanuel Macron'un emriyle Le Drian, Canberra ve Washington'daki büyükelçilerini geri çağırdı.

Büyükelçilerin geri çekilmesini "ne kadar mutsuz olduğumuzu ve aramızda ciddi bir kriz olduğunu ve çıkarlarımızı savunmak için pozisyonlarımızın yeniden değerlendirilmesini" amaçlayan "çok sembolik" bir eylem olarak nitelendirdi.


ABD ile Fransa arasındaki ilişkiler tarihinde ilk kez büyükelçimizi istişareler için geri çağırmamız, ülkelerimiz arasındaki mevcut krizin büyüklüğünü gösteren ciddi bir siyasi eylemdir” dedi.

Le Drian, Fransa'nın sözleşmenin feshine yol açan güvenlik anlaşmasının bir parçası olan İngiliz büyükelçisini neden geri çağırmadığı sorulduğunda da sert bir tavır sergiledi.

“Durumu yeniden değerlendirmek için [Canberra ve Washington] büyükelçilerimizi geri çağırdık. İngiltere ile gerekli değil. Sürekli oportünizmlerini biliyoruz. Bu nedenle büyükelçimizi açıklamak için geri getirmeye gerek yok” dedi.

Londra'nın anlaşmadaki rolü hakkında şunları ekledi: "İngiltere bu açıdan biraz üçüncü tekerleğe benziyor."

NATO, önümüzdeki yıl Madrid'de yapılacak bir zirvede stratejisini yeniden gözden geçirdiğinde olacakları hesaba katmak zorunda kalacak, diye ekledi.

Fransa, 2022'nin başlarında bloğun başkanlığını devraldığında, şimdi bir Avrupa Birliği güvenlik stratejisi geliştirmeye öncelik vereceğini söyledi.


Fransa daha önce 2016 yılında 40 milyar dolar değerinde olan ve bugün çok daha değerli olduğu düşünülen anlaşmanın iptalini "arkadan bıçaklama" olarak nitelendirmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price, Fransa'nın "hayati bir müttefik" olduğunu ve ABD'nin önümüzdeki günlerde farklılıkları çözmek için çalışacağını söyledi.


Avustralya, Fransız büyükelçisinin geri çağrılmasından pişman olduğunu ve Fransa ile ilişkilere değer verdiğini ve Paris ile diğer konuları görüşmeye devam edeceğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Marise Payne'in bir sözcüsü Cumartesi günü yaptığı açıklamada, "Avustralya, Fransa'nın aleni ulusal güvenlik çıkarlarımız doğrultusunda aldığımız karardan duyduğu derin hayal kırıklığını anlıyor" dedi.

(Çeviri Haber-Dış Basın)