Dünya güçleri, çatışmalarla dolu Kuzey Afrika ülkesinin 24 Aralık'taki genel seçimlere giden yolda sağlam bir şekilde kalmasını sağlayarak Libya'da kalıcı barış aramak için Almanya'da bir araya geldi.
Libya'nın geçici hükümetinin temsilcileri Çarşamba günü ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in yanı sıra Fransa ve Mısır dışişleri bakanları ile Birleşmiş Milletler sponsorluğunda Berlin'de düzenlenen müzakerelere katıldı.
Blinken, Libya'nın Kuzey Afrika ülkesinde barış ve istikrarı sağlamanın tek yolu olarak Aralık ayında ulusal bir seçim düzenlemesinin çok önemli olduğunu söyledi.
"Dış müdahaleden arınmış, egemen, istikrarlı, birleşik ve güvenli bir Libya hedefini paylaşıyoruz" dedi. “Bunun gerçekleşmesi için Aralık ayında ulusal seçimlerin yapılması gerekiyor. Bu, anayasal ve yasal konularda acil bir anlaşmaya ihtiyaç olduğu anlamına geliyor.”
Libya'da on yıl süren şiddet sarmalını sona erdirme çabası, Ocak 2020'de Türkiye, Rusya ve Fransa cumhurbaşkanlarının katıldığı ilk turdan sonra Berlin'deki ikinci tur.
Al Jazeera'dan Berlin'den bildiren Adam Raney, “Blinken'in katılımının ve güçlü bağlılık sözlerinin yardım etmeye istekli olduğunun bir işareti olduğuna dair bir umut ve bir his var” dedi ve o zamanki Başkan Donald Trump altındaki önceki yönetimin gösterdiğini de sözlerine ekledi. Libya'ya ilgi az.
Ancak Raney, şu ana kadar hiçbir ayrıntı verilmediği için ABD'nin bu desteği gerçekten nasıl sağlayacağına dair soruların belirdiğini söyledi.
Çarşamba günkü görüşmeler öncesinde Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, katılımcılara geçen yıl uluslararası müdahaleye son verilmesi ve yabancı savaşçıların veya birliklerin geri çekilmesi için verilen sözleri hatırlattı.
Maas, Die Welt gazetesine verdiği röportajda, "Geçen sefer Berlin'de geri çekilme sözü verenler sözlerini tutmadılar" dedi.
“Libyalıların ülkelerinin kaderini yeniden belirlemesi için yabancı güçlerin gitmesi gerekiyor. Geçiş hükümeti de bunu açıkça ortaya koydu” dedi.
yabancı savaşçılar
BM, 20.000 yabancı savaşçı ve paralı askerin hala Libya'da olduğunu tahmin ediyor - bu, BM tarafından tanınan seçimlere yol açan geçiş için bir tehdit olarak görülüyor.
Libya, NATO destekli bir ayaklanmanın uzun zamandır hükümdar olan Muammer Kaddafi'yi 2011'de devirmesinden bu yana kaosa batmış durumda.
Ülke daha sonra başkent Trablus'ta BM tarafından tanınan Ulusal Anlaşma Hükümeti (GNA) ile ülkenin doğusunda yerleşik, her biri silahlı gruplar ve yabancı hükümetler tarafından desteklenen rakip bir yönetim arasında bölündü.
Nisan 2019'da, dönek askeri komutan Khalifa Haftar ve Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri tarafından desteklenen doğu merkezli kuvvetleri, Trablus'u denemek ve ele geçirmek için bir saldırı başlattı.
Video oynatmak
Türkiye'nin gelişmiş askeri teçhizat, birlikler ve binlerce paralı askerle Trablus hükümetine verdiği desteği artırmasıyla 14 ay süren kampanyası çöktü.
Ekim ayında, iki kamp Cenevre'de ateşkes konusunda anlaştı.
Rus, Türk varlığı
Libya'daki güvenlik durumu o zamandan beri yavaş yavaş iyileşiyor. Bununla birlikte, BM geçtiğimiz günlerde, özellikle anketlerin önemli bir şartı olan tüm yabancı askerlerin çekilmesi konusunda ilerlemenin durduğu konusunda uyardı.
Batılı liderler defalarca yabancı savaşçıları ayrılmaya çağırdılar. Ancak Hafter'in doğudaki tarafını destekleyen Rus paralı askerleri hala görevde.
Türkiye'nin Trablus'ta askerleri var ve bu askerler hükümetle ikili bir anlaşma kapsamında gönderildiğini ve bu askerlerin yabancı birliklerin ayrılma talebinden etkilenmediklerini ima ediyor.
Ancak Alman dışişleri bakanı, herhangi bir geri çekilmenin aynı zamanda hassas bir dengeleme eylemi olduğunu söyledi.
Maas, "Yabancı güçler ülkeyi kademeli ve tek biçimli bir şekilde terk etmeli ki, bir tarafın ani bir saldırı için kullanabileceği ani bir askeri dengesizlik olmasın" dedi.
Global Initiative kıdemli üyesi ve Libya uzmanı Jalel Harchaoui de görüşmelerin yaklaşan seçimlere somut yardım getirebileceğini söyledi.
Anketler için kilit bir gerekliliğe atıfta bulunarak, "Birisi Temmuz'da anayasal bir temelde anlaşmaya varmak ve Aralık'ta seçimlere gitmek için iyi bir fikir bulabilir" dedi. "Bence [yıl sonuna kadar seçimler için] iyi bir şans var ve Berlin süreci yardımcı olabilir."
Kriz Grubu düşünce kuruluşundan Claudia Gazzini, Libya'da uzun vadeli barışa giden yolun hala uzun olduğu konusunda uyardı, ancak konferans sürece yeni bir dinamizm getirebilir.
Gazzini, "Libya parlamentosu ve yürütme süreci tek başına ilerleyemedi" dedi. Rakip gruplar arasındaki gerilimin son zamanlarda yeniden artmasının nedeni buydu” dedi.
Harchaoui, seçim sürecinin mevcut barışa zarar verebileceği konusunda da uyardı.
“Seçimlerin bu yıl gerçekten gerçekleşmesine yönelik bu tek odak… pervasız bir yönü var çünkü… seçimler kendi başına bir son değil. Yanlış zamanda oluyorlarsa kutuplaşmayı derinleştirebilirler, başka bir savaş biçimine uygun bir ortam sunabilirler” dedi.
“Her gerçekçi, Libya'nın son 12 ayda yaşadığı bu tuhaf barışın aslında her iki taraftaki yabancı paralı askerlerin varlığına borçlu olduğunu - ve kabul etmesi üzücü bir şey - kabul etmelidir. Olay bundan ibaret ve elbette bunu söylemek politik olarak doğru değil.”
(Dış Basın)