İngiltere'de düzenlenen G-7 Zirvesi'nde Paris ile Londra arasında "Brexit coğrafyası" konuşuldu.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron zirvede yaptığı konuşmada, "Kuzey İrlanda Birleşik Krallık'ın bir parçası değil" dedi.
Daha önce, İngiltere Başbakanı Boris Johnson Macron'a "Fransız mahkemeleri Toulouse sosislerinin Paris'e sevkiyatını engellerse nasıl tepki vereceğini" sormuştu.
Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamada, Başkan (Macron), Toulouse ve Paris'in tek bir coğrafi bölgenin parçası olduğunu ve Kuzey İrlanda'nın bir ada üzerinde olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı durumun oldukça farklı olduğunu ve böyle bir karşılaştırma yapmanın doğru olmadığını söyledi. "
İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab da "AB'nin Kuzey İrlanda'ya Birleşik Krallık'ın bir parçası değil, ayrı bir ülke muamelesi yapmasını" eleştirdi ve bu yaklaşımın Birleşik Krallık bölgesine zarar verdiğini söyledi.
BBC'nin Andrew Marr programına konuşan Raab, "Carbis Körfezi'ndeki çeşitli AB rakamları, aylarca ve yıllarca Kuzey İrlanda'yı biraz ayrı bir ülke olarak tanımladı, bu yanlış. Bu, gerçekleri anlamakta bir başarısızlıktır."
İngiliz yönetimindeki bölge derinden bölünmüş durumda. Birçok Katolik milliyetçi İrlanda ile birlik isterken, Protestan sendikacılar Birleşik Krallık'ta kalmak istiyor.
İngiltere'nin 2016 yılında Avrupa Birliği'nden ayrılma kararından bu yana iki taraf, AB üyesi İrlanda ile kara sınırı olan Kuzey İrlanda konusunda ne yapılması gerektiğini çözmeye çalışıyor.

JOHNSON-MAKRON GERİLİMİ
İngiltere Başbakanı Johnson, Londra'nın AB ile bir ticaret anlaşmazlığında toprak bütünlüğünü korumak için "ne gerekiyorsa yapacağını" ve çözüm bulunamazsa acil durum önlemleri alacağını söyledi.
Macron, Johnson'a bloktan ayrılmanın bir İngiliz kararı olduğunu da hatırlattı. Elysee "(Johnson), İngiltere'nin AB'den çıkışının bir İngiliz kararı olduğunu ve verilen sözlerin tutulması gerektiğini hatırlatıyor".
Raab: İngiltere, Kuzey İrlanda konusunda AB ile gerilimi azaltmak istiyor
İngiltere'nin AB ile gerginliği azaltmak istediğini söyleyen İngiltere Dışişleri Bakanı Raab, bloğunun Kuzey İrlanda'nın İngiltere'nin bir parçası olduğunu anlaması gerektiği yönündeki uyarısını yineledi.
Raab Sky News'e G7'de verdiği demeçte, "Gerginliklerin azalmasını istiyoruz, esnek, pragmatik bir yaklaşım istiyoruz. Sahip olamayacağımız şey, hem Kuzey İrlanda protokolünün çok dengesiz bir şekilde uygulanması hem de Hayırlı Cuma Anlaşması'nın baltalanmasıdır." toplantı.

İRLANDA SORUNU
Britanya İmparatorluğu'nun ilk kolonisi olan İrlanda adasından Britanya İmparatorluğu'nun bir parçası olan Kuzey İrlanda, 1960'lardan 1998'e kadar Britanya ile birlik yanlısı Katolik ayrılıkçılar ve Protestanlar arasında çatışmalara ve teröre sahne oldu. "sorunlar" ve 40 yıla yayılan terör olaylarında 3.500 kişi hayatını kaybetti.
Ada ancak 1998 yılında imzalanan Hayırlı Cuma Anlaşması ile sakinleşirken, Kuzey İrlanda'da çatışan tarafların ortaklığına dayalı bir bölgesel hükümet kurulmasına karar verildi.
Belfast Anlaşması olarak da bilinen metinler, bugün Kuzey İrlanda'da yürürlükte olan bölgesel hükümetin temelini oluşturuyor.
Barış anlaşmasının üzerinden 20 yılı aşkın bir süre geçmesine rağmen bölge halkı arasında güven tam olarak oluşmamıştır.