2020'de zaten bir darbeyi yöneten Malili güçlü Albay Assimi Goita, 24 Mayıs'ta sivil geçiş Cumhurbaşkanı ve Başbakanını darbe ile görevden indirmişti.
İkinci darbe ile diplomatik kargaşaya yol açarak Afrika Birliği ve Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu'nun (ECOWAS) Mali'yi askıya almasına neden oldu.
Fransa Perşembe günü yaptığı açıklamada, Mali güçleriyle ortak askeri operasyonları askıya alacağını ve askeri tavsiyelerden vazgeçeceğini de söyledi.
Eski sömürgeci gücün, 2012 yılında Mali'de patlak veren ve şimdi bölgeyi tehdit eden aşırılık yanlısı şiddetle mücadeleye yardımcı olmak için Sahel'de konuşlanmış binlerce askeri bulunuyor.
İsminin açıklanmasını reddeden Malili bir ordu yetkilisi, Fransız uyarısının Cuma günü yürürlüğe gireceğini söyledi.
Yetkili, ülkenin merkezindeki malili bir askeri seferin Fransızlarla işbirliği eksikliği nedeniyle başkent Bamako'ya geri döndüğünü söyledi.
Yetkili, Fransa'nın başlattığı uluslararası özel kuvvetler ittifakının Malili askerlerle çalışmayı reddetmeye başladığını da sözlerine ekledi.
"Fransızlar kendi başlarına devam ediyor." dedi.
Fransa savunma bakanlığı, askıya almanın iktidardaki ordunun Şubat 2022'de seçim düzenlemesini "garanti eden" "muhafazakar ve geçici bir önlem" olduğunu açıkladı.
Mali cuntası karar hakkında yorum yapmadı.
Ülkenin silahlı kuvvetleri, son derece hareketli isyancılarla mücadelelerinde yetersiz donanıma sahip.
5.100 kişilik Barkhane gücü tarafından sağlanan hava gücüne ve gözetlemeye çok bağlıdırlar.
Fransız misyonu, komşu Nijer'in başkenti Niamey yakınlarındaki bir üste jet avcı uçakları ve insansız hava araçlarının yanı sıra Fransız askeri uydularına ve müttefikler tarafından sağlanan istihbarata erişime sahip.
Bu arada muhalefetteki M5 hareketinin destekçileri, Mali' nin gelecekteki siyasi yönüne dair ipuçları sunabilecek bir gösteriyle Cuma günü başkent Bamako' da mitinge katılacaklardı.
Miting, geçen yılki kitlesel protestoların arkasındaki güç olan M5'in kuruluşunu kutlamak için.
Bir zamanlar uzak olan ordu ve M5 artık daha sıcak bir ilişkiye sahipler.
Goita önde gelen bir M5 figürünü yeni başbakanı olarak adlandırabilir - bazılarının ikinci darbeye yönelik uluslararası eleştirileri yumuşatabileceğini savunduğu bir hareket.
Albayın Pazartesi günü yapılacak ve önemli bir uluslararası talep olan sivil bir başbakanın adının verilmesinin önünü açacak bir törenle Mali'nin geçiş dönemi başkanlığına resmen atanması bekleniyor.
Geçen yıl 18 Ağustos'ta Goita, algılanan yolsuzluk ve kanlı aşırılık yanlısı isyan nedeniyle düzenlenen kitlesel protestolar sonrasında seçilmiş cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita'yı devirmede ordu subaylarına liderlik etti.
Bu protestolara rağmen, M5 Mali'nin darbe sonrası yönetiminden alındı.
Bu geçiş hükümeti Ekim ayına kadar anayasada reform sözü verdi ve gelecek yıl Şubat ayında seçimler düzenleyecek.
M5, geçiş hükümetini "kılık değiştirmiş bir askeri rejim" olarak nitelendirerek ses getiren bir eleştirmen oldu.
Ancak 24 Mayıs darbeden bu yana grupla ordu arasında yakınlaşma yaşanıyor.
Goita, bir M5 figürünü başbakan olarak adlandırmayı tercih edeceğini söyledi ve grup kadrolarından biri olan Choguel Maiga'yı aday olarak öne çıkardı.
Ancak bu seçim, mali'nin geleceği, özellikle de Maiga'ya yakın olan dini lider Mahmud Dicko'nun potansiyel rolü hakkında soru işaretlerine yol açtı.
Etkili imam, Keita karşıtı protestolar sırasında M5'in figürbaşı olarak görülüyordu, ancak daha sonra hareketle arasına mesafe aldı.
Maiga ayrıca, merkezi hükümet ve çok sayıda silahlı grup arasında sallantıda olan 2015 Cezayir barış anlaşmasının sesli eleştirmenidir.
Hiçbir zaman tam olarak uygulanmayan anlaşma, Mali'nin taşlama ihtilafını sona erdirmek için çok önemli görülüyor.