ABD'li milyarder Elon Musk tarafından yönetilen şirkete karşı açılan ortak dava, Le Figaro, Les Echos, Le Parisien ve Le Monde gibi birkaç günlük gazete tarafından yürütülüyor ve kültür dergisi Telerama, Courrier International, HuffPost, Malesherbes Publications ve Nouvel Obs haftalık haber dergisi gibi diğer yayınlarca da destekleniyor.

Daha önce Twitter olarak bilinen siteyi, Fransız yasalarına uyarlanan bir Avrupa direktifi uyarınca, sosyal medya platformlarının haber içeriklerini yeniden yayınlamasıyla birlikte ödenmesi gereken "komşu hakları" ihlal etmekle suçluyorlar.

Gazeteler ve Fransız haber ajansı Agence France-Presse (AFP), X'e karşı acil ihtiyati tedbir talebinde bulunmuştu ve X'i müzakere etmemekle suçluyorlardı.

24 Mayıs'ta, bir Paris mahkemesi medya şirketleriyle anlaştı ve X'e, platformların içeriklerinden elde ettikleri geliri değerlendirmelerine olanak sağlayacak ticari verileri sağlaması için iki ay süre verdi.

Gazeteler, son davalarını haklı çıkarmak için yaptıkları açıklamada, X'in bu karara "henüz uymadığını" ve "yasal yükümlülüklerinden kaçınmaya devam etme niyetini gösterdiğini" söyledi.

Fransa, haber içeriklerini paylaşan veya web aramalarında haber hikayeleri gösteren güçlü teknoloji şirketlerinin hakimiyetine karşı basın ve haber ajanslarının yayın haklarını ve gelirlerini korumak için yıllardır mücadele ediyor.

AB, bununla başa çıkmak için, haber medyasının içeriklerinin kullanımı için tazminat talep etmesine olanak tanıyan komşu haklar adı verilen bir telif hakkı biçimi oluşturdu.

Fransa, AB kuralları için bir test davası oldu. 2019'da, büyük teknoloji platformlarının haber içeriğinin kullanımı için ücret talep eden yayıncılarla görüşmelere başlamasını gerektiren medya şirketleri ve haber ajanslarının yayın hakları direktifini yürürlüğe koyan ilk AB ülkesi oldu. İlk direnişin ardından, Google ve Facebook, web aramalarında gösterilen makaleler için bazı Fransız medya kuruluşlarına ödeme yapmayı kabul etti.

Mart ayında, X'in Fransız bir avukatı kamu yayıncısı France TV'ye , Google veya Facebook'un aksine, X'in kendisinin yayınladıklarına değil, "kullanıcıların yayınladıklarına" dayandığı için sosyal ağın komşu haklar direktifine tabi olmadığını söyledi öne sürdü.

Musk geçen yıl X'te AFP davasıyla ilgili bir paylaşımda bulunmuş ve şöyle yazmıştı: “Bu çok tuhaf. Reklam geliri elde ettikleri sitelerine gelen trafik için *onlara* ödeme yapmamızı istiyorlar ve biz yapmıyor muyuz?!”

Bir X yetkilisi şirketin açık yasal işlemler hakkında yorum yapmadığını söyledi.

Hibya Haber Ajansı