Parlamenter diplomasi, Fransa'nın dış politikasının bir biçimidir. Ülkenin dış politikası esas olarak Temsilciler Meclisi ve Senato'daki iki komite, Dış İlişkiler Komitesi ve Savunma Komitesi tarafından yönetilmektedir.
Her iki komite de araştırma misyonları kurar ve hükümete sonuçlar veya tavsiyeler olarak rapor verir.
Parlamento Ulusal Savunma ve Silahlı Kuvvetler Komisyonu'nun son raporlarının odak noktası, Fransa'nın IŞİD'e karşı uluslararası koalisyona katılımı ve geleceği anlamına gelen operasyonun sona ermesinin ardından Ortadoğu'da istikrar oldu.
Bu amaçla, Fransız Parlamentosu Milli Savunma ve Silahlı Kuvvetler Komisyonu Başkanı Françoise Dumas başkanlığında bir bilgilendirme komitesi kuruldu.
3 aylık çalışmayı tamamlamak için heyet , Fransa'da ve yurtdışında birçok uzmanı dinledi ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Irak, Ürdün, Mısır ve Lübnan'ın da aralarında bulunduğu Orta Doğu ülkelerini ziyaret etti. Misyon Başkanı Dumas, Lübnan'daki duruma dayanarak Paris'in ne yapması gerektiğini ele alan altıncı paragraf da dahil olmak üzere bir dizi sonuç ve tavsiye sundu.
Raporda, “Lübnan'daki durumla ilgili olarak insani yardım faaliyetlerini (gıda, ilaç, sağlık hizmetleri, eğitim, kalkınma, elektrik, su) yoğunlaştırmak için Beyrut'ta Birleşmiş Milletler ve Dünya Bankası himayesinde acilen uluslararası bir görev gücünün oluşturulmasını tavsiye ediyoruz. Fransa'yı, Arap ve Batılı ortaklarını, DEAŞ ve diğer tehditler (uyuşturucu kaçakçılığı vs) karşısında operasyonel güçlenişini sürdürmek için Lübnan Silahlı Kuvvetlerini ve İç Güvenlik Güçlerini desteklemeye teşvik ediyoruz. Son olarak, Fransa ve ortakları olarak Birleşmiş Milletler'in (BM) 2022'de yasama, belediye ve cumhurbaşkanlığı seçimlerini güvence altına alabileceğini umuyoruz. Lübnanlılar, değişim ve yeni bir Lübnan inşa etmek için kendilerini özgürce ifade edebilmelidir” ifadeleri kullanıldı.