Maliye Bakanları, şirketlerin iş yaptıkları ülkelerde vergi ödemelerini sağlayacak önlemler yoluyla vergi kaçakçılığıyla mücadele etmeyi kabul etti.
Açıklamada, toplantı sonucunda G7 ülkelerinin maliye bakanlarının, çok uluslu şirketlerin faaliyet gösterdikleri her ülkede en az yüzde 15 küresel vergilendirmeye tabi olması gerektiği konusunda prensipte anlaştıkları belirtildi. Şirketlerin yatırım kararlarında iklim etkisi hakkında rapor vermeleri gerektiğinin kabul edildiğini kaydetti.
Amazon ve Google gibi teknoloji devleri bu önlemlerden etkilenen şirketler arasında olabilir. Bu hamle, Covid-19 krizi sırasında milyarlarca dolar borç alan hükümetlerin borç geri ödemelerini finanse etmeye yardımcı olacak.
ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Kanada, İtalya ve Japonya Maliye Bakanlarının yapacağı bu anlaşma, diğer ülkelere de benzer önlemler almaları için baskı yapacak. Konu önümüzdeki ay G20 zirvesinde gündeme gelebilir.
İngiltere Maliye Bakanı Rishi Sunak, "Bu gerçekten tarihi bir anlaşma. G7'nin küresel ekonomik toparlanmamızın bu kritik döneminde kolektif liderlik göstermesinden gurur duyuyorum." dedi.
ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, "Bu, işletmeler için oyun alanını eşitleyerek ve ülkeleri pozitif zeminde rekabet etmeye teşvik ederek küresel ekonominin gelişmesine yardımcı olacak" dedi.

KURALLAR NEDEN DEĞİŞTİ?

Hükümetler, uzun süredir birden fazla ülkede faaliyet gösteren küresel şirketlerin nasıl vergilendirileceği sorununu ele alıyor. Zorluk, yalnızca Amazon ve Facebook gibi dev teknoloji şirketlerinin ortaya çıkmasıyla büyüdü.
Şu anda şirketler, kurumlar vergisinin düşük olduğu ülkelerde yerel şubeler açabiliyor ve orada kar beyan edebiliyor.
Bu, satışların büyük ölçüde başka bir ülkede yapılmasına rağmen yerel vergi oranlarına tabi olduğu anlamına gelir. Bu yasal ve sıklıkla kullanılan bir uygulamadır.
Anlaşma, bu uygulamayı iki şekilde engellemeyi amaçlıyor.
G7 ülkeleri, ülkelerin birbirleriyle rekabet etmelerini önlemek için öncelikle asgari bir küresel vergi oranı istiyor.
İkinci olarak, konulacak kurallarla şirketlerin kar beyan ettikleri ülkelerde değil, mal ve hizmetlerini sattıkları ülkelerde vergi ödemelerini sağlamayı hedefliyorlar.