Rusya'nın en önemli diplomatik ortağı olan Çin'in yatırımı durdurma kararının, Batılı ülkelerin beklenmedik bir şekilde ağır yaptırımlar açıklamasının ardından alındı. ABD ve AB, Avrupa'nın Rus enerjisine bağımlılığını azaltmak için bu yıl Avrupa'ya sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) sevkiyatını 15 milyar metreküp artıracak bir ortaklık duyurdu. Avrupa Birliği'nin doğalgazının neredeyse %40'ı ısınma, elektrik üretme ve enerji endüstrisi için Rusya'dan geldiğinden, Rus enerjisi Moskova için önemli bir gelir ve siyasi kaldıraç kaynağı. Yaz mevsiminin gelmesi talep konusunda anlamlı bir etki yapmıyor elbette, çünkü Avrupa’nın aldığı doğalgaz sadece son kullanım için değil, aynı zamanda sanayi üretimi için gerekli.

 

Diğer taraftan, ABD son yıllarda ihracatını önemli ölçüde artırmış olsa da, Avrupa'ya daha fazla sıvılaştırılmış doğal gaz getirmek zor olabilir. ABD Avrupa'ya daha fazla gaz gönderebilse bile kıtaya dağıtımı zor. Çünkü deniz aşırı gelen LNG, ilk önce limanlara gelecek ve dağıtım limanlardan iç kesimlere doğru yapılacağı için ilave sevkiyat söz konusu olacak. LNG ithalatını boru hattıyla gelen doğalgazdan ayıran olgu da bu.

 

Çin konusunda ise, Rusya ile diplomatik partnerliği olan ülkeler bile üçüncü ülke konumunda Batı yaptırımlarıyla bir şekilde karşılaşmak istemeyebilir. Çin'de Rus gazını pazarlama girişimini duraklatma hamlesi, Batı öncülüğündeki yaptırımların direkt ve endirekt riskleriyle karşılaşmak istenmemesi ile alakalı görünüyor. Enerji meselesi de çok daha komplike bir hale geliyor. Çin’in ekonomik çıkarlar anlamında Rusya kampının yanında olması ve olmaması konusunda farklı ve ayrı ayrı bakıldığında da mantıklı nedenler var. Hepsi ise tek bir yola çıkıyor; küresel ve siyasal dominasyon. Çin de aslında Tayvan konusunda, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik sahip olduğu taleplere sahipken bir gün Rusya düşerse Batı’nın uğraşım alanının direkt Çin olacağına şüphe yok. Bölgede de ABD ile partner olarak hareket edecek Japonya, Güney Kore gibi önemli küresel ticaret aktörleri var ve Çin’den doğacak ticaret boşluğunu, özellikle yüksek teknoloji alanında doldurmak için hazır bekliyorlar. Çin hükümeti de Rusya konusunda bu aşamada dikkatli davranıyor.

Kaynak Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı