Rusya merkez bankası ekonomideki "önemli" değişiklikler nedeniyle bugün geçerli olan faiz oranlarını artırdı. Ayrıca Maliye Bakanlığı e-postayla yaptığı açıklamada, 28 Şubat'tan itibaren Rus şirketlerinin döviz cinsinden gelirlerinin %80'ini satmak zorunda kalacağını söyledi.

 

Sert tedbirlerin açıklanması, özellikle de Batılı ülkelerin Rusya işlemlerini dondurması, Merkez bankasını paralize etmiş durumda. Rublenin savunulması noktasında, 630 milyar dolarlık, GSYH’nin %44’üne denk gelen rezervlerin geçerli bir işlevi olmayacak demektir. Rusya, mütekabiliyet esasıyla bu sabah profesyonel borsa katılımcılarına, yabancı tüzel kişiler ve bireyler tarafından Rus menkul kıymetlerini satmak için Pazartesi sabahından itibaren verilen tüm emirlerin yürütülmesini askıya alma emri verdi. Rezervlerin bulundurulduğu ve satılmak istendiği zaman geçmesi gereken finansal sistem aşamaları, bir ruble krizinde kullanılmasını neredeyse imkansız hale getiriyor. Bu noktada da yerel rezerv kaynaklarının ve genelde iç piyasada satılan 130 milyar dolarlık altın rezervleri bir yeterlilik arz etmeyecektir. Ruble aşırı derecede volatil ve günlük değer kaybı %15 olarak görülse de çok daha açık marjlar da görülmüş durumda.

 

Putin’in nereye kadar ilerleyebileceği belirsiz, ama yaptırımların Rusya’yı geri çekilmeye ve müzakere yapmaya zorlayacağı aşikar. Yoksa ciddi bir ekonomik zorlanma periyodu, çok boyutlu bir finansal kriz ve bütçe krizi Rusya’yı bekliyor olabilir. Durum aslında AB açısından da çok iç açıcı görünmüyor ve ABD ciddi stratejik adımlara başladı. Kuzey Akım 2 ve AB’nin SWIFT yaptırımına ikna edilmesi bunun göstergesi. Rus tehdidinin canlı olması, Avrupa’yı da özellikle Almanya’yı yüksek savunma harcamalarına itmek durumunda olacak ve bu da ekonomik kaynakların alokasyonunun verimlilik üzerine değil, ağır sanayi ticareti üzerine doğru olmasına neden olacaktır. Ve tabii, enerjide dışa bağımlı Avrupa’nın diğer ortaklara yönelmesi ve muhtemelen de yükselen pazarın yeni maliyetlerine katlanacak olması. Ekonomide sürdürülebilirlik zorlaşıyor.

Kaynak Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı