Beklentilerin üzerinde gelen Haziran ayı enflasyon verilerinin ardından Goldman Sachs, Türkiye için yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 15,5'ten yüzde 16'ya yükseltti. Citigroup ise enflasyon verilerinin ardından bu yıl daha fazla faiz indirimi beklemediklerini belirtti.
Goldman Sachs, müşterilerle paylaştığı notta, "Elektrik ve doğalgaz fiyatlarındaki artış ve bugün yaşanan yukarı yönlü sürprizin ardından yıl sonu tahminimizi yüzde 16'ya yükseltiyoruz" dedi. Türkiye Cumhuriyeti dördüncü çeyrekte faiz oranlarını çok az düşürme fırsatına sahip olacak.
Citi, enflasyon verilerinin ardından yaptığı açıklamada, “Parasal gevşeme koşulları giderek zorlaşıyor. "Kasım veya Aralık aylarında makul bir faiz indirimi beklemiyoruz" dedi.
ÜFE-TÜFE MAKASLARI ÜSTTE
Haziran ayında tüketici fiyatları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17,53 artarak Mayıs 2019'dan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre tüketici fiyatlarındaki aylık artış yüzde 1,94 olarak kaydedildi.
TÜİK verileri üretici fiyatlarındaki yükselişin Haziran ayında da hız kesmeden devam ettiğini gösterdi. Buna göre, Haziran ayında üretici fiyat endeksi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 42,89 olurken, üretici enflasyonu ile tüketici enflasyonu arasındaki fark zirveye ulaştı.
DEUTSCHE BANK'TAN DOLAR/TL VE ENFLASYON GÜNCELLEMESİ
Deutsche Bank, bir araştırma raporunda, elektrik ve gaz fiyatlarındaki artışların ardından yıl sonu enflasyon tahminlerini yüzde 15'ten yüzde 16'ya revize ettiklerini açıkladı.
Enflasyon sepetinde doğalgazın ağırlığının yüzde 1,69, elektriğin yüzde 2,71 olduğunu belirten kurum, bu artışların enflasyona doğrudan etkisinin 61 baz puan olacağını söyledi.
Temmuz ayı başındaki fiyat artışlarının etkisinin Temmuz ayı enflasyon verileriyle daha iyi anlaşılabileceğini vurgulayan Deutsche Bank, enflasyonun Temmuz ayında hızla yükselerek yüzde 18'in üzerine çıkmasını beklediklerini belirtti.
USD/TL için yıl sonu tahminini 9,00'dan 9,50'ye güncelleyen kurum, yakın zamanda açıklanan zorunlu karşılık tedbirlerinin alışılmamış para politikası tedbirlerine dönüş sinyali verdiğini vurguladı.


Kaynak: Bloomberg HT