Göz migreninin aslında migreni andıran belirtiler ile yaşanabilen bir durum olduğunu açıklayan Doç. Dr. Cafer Tanrıverdi, göz migreninden etkilenen kişiler sık olarak geçici görme alanında daralma ve görme kaybı yaşayabilir. Genellikle tek gözde gözlenir. İki gözde olduğunda görme kaybından ziyade, görme alanında kenarlardan daralma şeklinde ortaya çıkmaktadır. Bazı hastalarda ışık hassasiyeti ve baş ağrısı görme kaybına eşlik ederken bazen ağrı olmadan da ortaya çıkabilir.” dedi.

Hastalarda migrene benzer ancak daha baskın görsel semptomlar görüleceğini dile getiren Medipol Mega Üniversite Hastanesi Göz Bölümü’nden Doç. Dr. Cafer Tanrıverdi, “Bu semptomlar dakikalar ile saatler arasında değişen sürelerde devam edebilir. Hastalığın tipik özelliği bir süre uygun ortamda dinlendikten sonra geçmesidir. Hastalık tekrarlayıcı nitelikte olup, hastalar değişen periyotlarda bu durumu yaşar.” diye konuştu.

 

BAŞ AĞRISI İLE GELEBİLİR

Ailelerde genetik faktörlerin göz migreni başlangıcında etkili olabileceğinin düşünüldüğünü ifade eden Tanrıverdi, “Hastalar en sıklıkla yorgunluk, stres, aşırı ışık ve ses uyaranı gibi rahatsız edici durumlardan sonra baş ağrısının başladığını anlatır. Ancak birçok hasta farklı öykü de verebilir. Açlık, kötü koku, uzun süren ekran kullanımı gibi etkenlerin de göz migrenini tetiklediğini deneyimleyenler vardır” şeklinde konuştu.

 

GÖZ MİGRENİ FARKLI HASTALIKLARIN HABERCİSİ OLABİLİR

Hastalarda göz migrenini taklit edebilecek önemli hastalıkların altta yatıyor olabileceğine dikkat çeken Tanrıverdi, şu uyarılarda bulundu;

Göz migrenine benzer semptomları olan bireyler mutlaka deneyimli bir hekime başvurulmalıdır. Göz migreni hem göz hekimi hem de nörolog tarafından detaylı değerlendirilmeli ve gerektiğinde ileri tetkik edilmelidir. Göz migreninin kesin bir tedavisi yoktur. Ağrının eşlik ettiği durumlarda hekim tarafından önerilen ağrı kesiciler kullanılabilir. Tetikleyici olabilecek etkenlerden kaçınmak en önemli tedavi yöntemlerindendir. Göz migrenin mutlaka göz doktoru ve nörolog tarafından değerlendirilmesi gerekiyor. Sorunun altında göz migrenini tetikleyen ciddi hastalık bulunabilir”

AĞRI ATAKLARINDA ŞÖFOR KOLTUĞUNA OTURMAYIN

Üzücü olayların yaşanmaması için sürücüleri uyaran Tanrıverdi, sözlerini şöyle tamamladı;

“Özellikle sürücülerin, keskin görme gerektiren ve tehlikeli işlerde çalışanların mutlak koşulda işlerine ara vermeleri ve görme sorunlarının geçmesini beklemelerini öneriyorum. Atak durumlarında mutlak koşul dinlenmeliyiz. Tercihen hafif karanlık ve temiz hava alabileceğimiz bir odada, rahat edebileceğimiz bir pozisyonda görme bulanıklığı geçinceye kadar dinlenmeliyiz.”


Hibya Haber Ajansı