Başkan Cyril Ramaphosa, ülkenin apartheid sonrası dönemindeki en kötü huzursuzluğun vurduğu bölgelere yaptığı ilk ziyarette, geçen hafta Güney Afrika'yı kasıp kavuran ölümcül şiddet ve yağmanın planlandığını iddia etti.

Cuma günü yaptığı açıklamada, "Bütün bu huzursuzluk ve yağmanın kışkırtıldığı, bunu planlayan ve koordine eden insanlar olduğu çok açık" dedi.

Ramaphosa, yüzlerce işyerini tahrip eden bir haftalık yağmalamanın en kötü etkilenen bölgelerinden biri olan KwaZulu-Natal eyaletindeki liman kenti Durban'ı da içeren Ethikwini Belediyesi'ni ziyaret ettiğinde açıklamalarda bulundu. En az 117 kişi öldü, bazıları vuruldu ve bazıları yağma izdihamında öldü.

Ramaphosa gazetecilere verdiği demeçte, "Onların peşinden gidiyoruz, çok sayıda tespit ettik ve ülkemizde anarşi ve kargaşa çıkmasına izin vermeyeceğiz."
Hükümet Perşembe günü yaptığı açıklamada, şüpheli azmettiricilerden birinin tutuklandığını ve 11'inin gözetim altında olduğunu söyledi. Olaylar sırasında hırsızlık da dahil olmak üzere çeşitli suçlardan toplam 2 bin 203 kişi tutuklandı.

Ancak Ramaphosa, hükümetinin huzursuzluğu engellemek için "daha hızlı" hareket edebileceğini kabul etti ve KwaZulu-Natal'da artan ırksal gerilimlerden duyduğu endişeyi dile getirdi.

Zuma hapse atıldı
Protestolar, iktidardaki Afrika Ulusal Kongresi'nde (ANC) yoksullar ve sadıklar arasında desteğini sürdüren Ramaphosa'nın selefi Jacob Zuma'nın bir yolsuzluk soruşturmasına tanıklık etmeyi reddettiği için 15 ay hapis cezasına çarptırılmasından bir gün sonra patlak verdi.

Kalabalık alışveriş merkezleri ve depolar yağmalandıkça ve hareketsiz görünen polis beklerken malları alıp götürdükçe, bu durum hızla yağmalamaya dönüştü.

Güney Afrika, huzursuzluğu bastırmada polise yardımcı olmak için 20.000'den fazla savunma personeli görevlendirdi.

1994'te beyaz azınlık yönetiminin sona ermesinden bu yana en büyük asker konuşlandırmalarından birinde, hükümet Perşembe sabahı 10.000 askerin sokaklarda olduğunu ve Güney Afrika Ulusal Savunma Gücü'nden 12.000 askerden oluşan tüm yedeklerini çağırdığını söyledi.


Güney Afrika Dışişleri Bakanı Naledi Pandor, hükümetin artık yağmalama ve ayaklanmaların olduğu bölgelerin çoğunu kontrol ettiğini söyledi.

(Dış Basın)