Güney Afrika ordusu, eski Devlet Başkanı Jacob Zuma'nın hapse atılmasının ardından polisin işyerlerine yönelik yağma ve kundaklama saldırılarıyla başa çıkmasına yardımcı olmak için ekonomik merkezi Johannesburg da dahil olmak üzere iki ilde asker konuşlandırdığını söyledi.

Hareket, ülkenin en yüksek mahkemesinin Pazartesi günü eski cumhurbaşkanı tarafından 15 aylık hapis cezasına karşı bir meydan okuma duymaya başlamasıyla geldi.
Polis, geçen haftadan bu yana ilgili protestolar ve yağmalarda altı kişinin öldürüldüğünü ve 200'den fazla kişinin tutuklandığını söyledi.

Güney Afrika ordusu Pazartesi günü yaptığı açıklamada, “Güney Afrika Ulusal Savunma Gücü, sırasıyla Gauteng ve KwaZulu-Natal eyaletlerinde görev yapan kolluk kuvvetlerine, bölgedeki her iki Eyaleti de saran huzursuzluğu bastırmak için alınan yardım talebi doğrultusunda konuşlanma öncesi süreç ve prosedürleri başlattı.  son birkaç gündür" dedi.

Pazartesi günü ulusal olarak televizyonda yayınlanan bir konuşmada Başkan Cyril Ramaphosa, ülkenin en yoğun nüfuslu iki bölgesini saran ölümcül şiddetin apartheid sonrası Güney Afrika'da benzeri görülmemiş sokak olaylarının yaşandığını söyledi.

Ramaphosa, “Ülkenin bazı kısımları, günler ve geceler süren halk şiddeti, mülkün yok edilmesi ve demokrasi tarihinde daha önce nadiren görülen türden yağmalardan sersemliyor” dedi.
79 yaşındaki Zuma, 2018 yılına kadar dokuz yıllık görev süresi boyunca üst düzey yolsuzluğu araştıran bir soruşturmada ifade vermek için anayasa mahkemesinin kararına karşı gelmekten mahkum edildi.

Onu hapse atma kararı, Güney Afrika'nın güçlü politikacılara karşı da dahil olmak üzere hukukun üstünlüğünü uygulama becerisinin bir testi olarak görülen yasal işlemlerden kaynaklandı.

Sanal duruşmada, Zuma'nın avukatı mahkemeden, etkilenen kişinin yokluğunda veya bir patent hatası içeren kararların yeniden gözden geçirilebileceği kuralını öne sürerek hapis cezasını iptal etmesini istedi.

Johannesburg'dan bildiren Al Jazeera'dan Fahmida Miller, hukuk uzmanlarının mahkemenin önceki kararını iptal etme şansının zayıf olduğuna inandığını söyledi.

"Cumhurbaşkanının avukatları, anayasa mahkemesine çıkmamayı seçmediğini söylüyor. Bunu dikte edenin sağlığının bozuk olduğunu söylüyorlar. Miller, mahkemenin önceki kararını iptal etmesini umuyorlar” dedi.


Şiddet ve yağma
Zuma yanlısı protestocular tarafından bir hafta sonu süren huzursuzluğun ardından, çoğunlukla kendi memleketi KwaZulu-Natal'da (KZN) yoğunlaşan aralıklı şiddet ve yağma Pazartesi günü devam etti.


Bazı rahatsızlıklar ülkenin en büyük şehri Johannesburg'a da sıçradı.

Ordunun açıklamasından kısa bir süre önce, KZN'nin başkenti Pietermaritzburg sokaklarında askerler görüldü ve büyük bir alışveriş merkezinin çatısından dumanlar yükseldi.

Durban'daki bir perakende mağazası Pazartesi sabahı yağmalanırken, Zuma'nın Nkandla evinin yakınındaki bir kasaba olan Eshowe'de bir süpermarketin yağmalanmasının ardından polis kalabalığı dağıtmak için plastik mermilerle ateş açtı.

Johannesburg, Gauteng eyaletinde, bir AFP haber ajansı fotoğrafçısı bir bölgede bir ceset gördü. Ölüm nedeni hemen bilinmiyordu. Büyük bir otoyolun bölümleri kapatıldı.

Protestolardan bazıları Zuma'nın gözaltına alınmasıyla tetiklenmiş gibi görünüyor, ancak bunlar aynı zamanda aşındırıcı işsizlik ve anti-COVID önlemlerinin sertleştirilmesinin yol açtığı zorluklarla da ilişkili.

 

(Dış Basın)