Eski Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma, polise teslim olmak üzere Nkandla'daki evini terk etti.

Hapishane yetkilileri daha sonra, 79 yaşındaki zanlının, mahkemeye saygısızlıktan Anayasa Mahkemesi tarafından geçen hafta kendisine verilen 15 aylık hapis cezasını çekmek üzere memleketi KwaZulu-Natal'daki bir ıslahevine kabul edildiğini doğruladı.

Zuma'nın günlerdir bunu yapmayı reddetmesinin ardından hapis cezasına uyması, Güney Afrika'yı saran çıkmaza son verdi. İşte dava hakkında bilmeniz gerekenler.
Beyaz azınlık yönetimine karşı mücadelenin emektarı Zuma, 2009'dan 2018'e kadar Güney Afrika'nın cumhurbaşkanı olarak görev yaptı ve partisi Afrika Ulusal Kongresi'nin (ANC) artan baskısı altında, azalan seçim desteği ve yolsuzluk iddialarına karşı kamuoyu öfkesinin ortasında istifa etti. görev süresi esnasında.

29 Haziran'da anayasa mahkemesi Zuma'yı, görev süresi boyunca üst düzey yolsuzluk iddialarını inceleyen bir soruşturmada ifade vermesi için Şubat ayının başlarında verilen bir talimata karşı geldiği için 15 ay hapse mahkum etti.

Soruşturma, Adalet Başkan Yardımcısı Raymond Zondo tarafından yönetiliyor. Zuma, görevi kötüye kullanmayı reddediyor ve Zondo'nun kendisine karşı önyargılı olduğunu iddia ediyor.


Ayrı bir konuda Zuma, 1999 yılında başkan yardımcısı olduğu Fransız savunma firması Thales ile yaptığı silah anlaşmasıyla ilgili yolsuzluk suçlamalarıyla yargılanıyor. Zuma, tüm iddiaları siyasi amaçlı bir cadı avı olarak reddediyor.

Video oynatmak
Ülkenin en yüksek mahkemesi, Zuma'nın kendisini gönüllü olarak polise teslim etmemesi halinde polisin Çarşamba günü gün sonuna kadar onu tutuklaması gerektiğine hükmetti.

Zuma'nın hukuk ekibi, cezaevine girmemek için son dakika savunmasında, vekaleten başyargıçtan polisin onu tutuklamasını engelleyen direktifler yayınlamasını istedi ve “hayatına karşı bir önyargı” olacağını iddia etti. Bu arada yüzlerce Zuma destekçisi, Nkandla'daki kırsal mülkünün yakınında toplandı ve onu tutuklama girişimlerini önleme sözü verdi.

Zuma ayrıca hapse girmemek için iki mahkeme süreci başlatmıştı.

12 Temmuz'da görüşülecek olan bu başvuru ile cezasının iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.


Ayrı bir gelişmede, avukatları Salı günü Pietermaritzburg Yüksek Mahkemesi'ndeydi ve polis bakanının başvuruyu Anayasa Mahkemesi karara bağlayana kadar onu tutuklamasını engellemek istedi. Zuma'nın avukatı Dali Mpofu, eski cumhurbaşkanının bir sonraki doğum gününde 80 yaşına gireceğini, "sağlığının tartışılmaz bir şekilde güvencesiz olduğunu" ve devletin gözetimi ve güvenliği altında olduğu için uçuş riski olmadığını savundu.


Bölge mahkemesi, başvuruyu Cuma günü karara bağlayacak.

(Dış Basın)