Annelik; bebeği dünyaya getirmeden daha anneliğe karar verdiğinizde başlayan bir süreçtir. Dolayısıyla kadınlar çocukları için özveri göstermeğe hamile olduklarını öğrendikleri an başlar.
Kış aylarında sıkça görülen grip, hayatımızı olumsuz etkilemesiyle birlikte gebelik sürecinde bebeğin sağlığını de tehlikeye sokar. Hamilelikte yaşanan grip, bağışıklık sisteminin baskılanması sebebiyle, normale göre daha ağır ve uzun sürebilir.
Avrasya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nurcan Dalan, hassas gebelik geçiren kadınların, gribin etkilerini azaltabilmeleri açısından izlemeleri gereken adımları anlatıyor.
Gebelik esnasında grip anneden bebeğe geçebilir
Grip; influenza virüsünün yol açtığı, yüksek ateş, halsizlik ve öksürük gibi belirtilerle başlar. Bulaşıcı bir hastalık olan grip genellikle öksürük ve hapşırık gibi yollarla yayılır.
Grip genellikle bir hafta gibi bir sürede kendiliğinden iyileşse de hassas kişilerde ölümcül sonuçlar doğurabilir. Anne adayı bu yüzden gebeliği boyunca grip olmaktan kaçınmalıdır.
Grip bağışıklık sistemiyle alakalı bir hastalık olduğu için hamilelikte geçirildiğinde pek çok riski de bünyesinde taşır. Risk grubunda olan hamilelerin bağışıklık yanında dolaşım ve solunum sistemlerinde komplikasyonlar gelişebilir.
Gelişecek komplikasyonlardan hem anne adayı hem de bebek zarar görebilir. Dolayısıyla hamilelik sürecinde gribi hafife almamak oldukça önemlidir.
Gribin belirtileri nelerdir?
Yüksek ateş (38 derece ve üstü)
Eklem ve kas ağrısı
Terleme
Baş ağrısı
Kuru ve kalıcı öksürük
Yorgunluk ve halsizlik
Boğaz ağrısı
Yutkunmakta zorlanma
Burun akıntısı ve tıkanıklığı
Hapşırma
Güçlükle nefes alma
Baş ağrısı
Öksürüğe bağlı kusma
Yüksek ateş tehlikeli olabilir
Hamileliğin ilk 3 ayında grip nedeniyle yaşanan enfeksiyonlar ve yüksek ateş bebeğe zarar verebilir ve hatta sakat kalmasına neden olabilir.
Hamileliğin son haftalarında görülen yüksek ateş ise doğum sancılarının başlamasına sebep olabilir. Fakat grip sebebiyle öksürmek veya hapşırmanın düşüğe sebep olacağı düşüncesi tamamen şehir efsanesidir.
Hamileler ne zaman doktora başvurmalı?
Ateş uzun süre 38.5 derecenin üzerine çıktığında
Soluk alıp vermede güçlük yaşanıyorsa
Göğüs ağrısı oluşursa
Şiddetli kulak ağrısı, kulaktan akıntı ve kanama olursa
Döküntü ve kızarıklık varsa
Ense sertliği ortaya çıkarsa ve kronik öksürük izlenirse mutlaka doktorunuza görünmelisiniz.
Hamileyken gripten korunmanın yolları
Gribe sebep olan virüsten uzak durmak hamilelikte gripten korunmanın ilk aşamasıdır. Dolayısıyla virüsün yaygın olarak bulanabileceği kapalı ve toplu alanlar ile kamu alanlarından uzak durmak oldukça önemlidir. Toplu taşıma araçlarında maske takmak ise virüsten korunmada etkili bir yöntemdir. Grip salgınlarının yaygın olduğu dönemde el temasından kaçınmak da gripten korunmak açısından iyi bir yöntemdir.
Gebelikte grip aşısı yaptırılır mı?
Grip aşısı olmak için en uygun zaman Ekim-Kasım aylarıdır. Grip aşısı kas içi enjeksiyon şeklinde koldan vurulur. Grip aşısı hamileliğin her döneminde güvenli olsa da ilk üç ay çok gerekli olmadıkça ilaç kullanımından kaçınmak adına bu dönemin sonunda yaptırılması daha iyidir. Grip aşısı canlı virüs içermediği için hamilelikte kullanılmasında bir sakınca bulunmaz. Emziren anneler de grip aşısını güvenle yaptırabilir.
Tüm önlemlere rağmen hamileyken grip olduysanız…
Gebelikte tedaviden çok hastalığa yakalanmamak önemlidir. Her türlü önleme rağmen anne adayı grip olduysa ilk belirtilerin yaşanmasıyla doktora başvurmalıdır. Doktorunuz belirtileri hafifletmek adına ilaçlar verebilir. Gebelikte grip için gereksiz antibiyotik kullanmaktan kaçınmalısınız.
Gribin etkilerini azaltmak için;
Bol sıvı alımı son derece önemlidir.
Taze sebze ve meyve tüketmelisiniz.
Enfeksiyonlardan korunmak adına C vitamini içeren meyveler tüketmelisiniz.
Düzenli bir şekilde uyumalısınız.
Yaşadığınız ortamın havasına ve sıcaklığına özen göstermelisiniz.
Hibya Haber Ajansı
Hamilelik sürecinde gribe dikkat
Kış aylarında sıkça görülen grip, hayatımızı olumsuz etkilemesiyle birlikte gebelik sürecinde bebeğin sağlığını de tehlikeye sokar.
26 Ekim 2021, Salı - 14:31