23. Dönem Ağrı Milletvekili Hanifi Alır'ın İstanbul Patnoslular Platformu (İSPAT) ile yaptığı röportajda önemli değerlendirmelerde bulundu. Ağrı'nın Patnos ilçesi ile ilgili bilgiler veren Alır, özel hayatına yönelik açıklamalarda da bulundu.

Alır'ın İSPAT'a verdiği röportaj şöyle:

1. SORU: Sayın ALIR istanbul Patnoslular Platformu ( İSPAT ) röportajını kabul etiğiniz için platformum adına öncelikle teşekkür ediyorum. Platformumuz kısa bir süre önce kuruldu. Bu konuda düşüncelerinizi ve akabinde sayın ALIR nasıl bir baba, nasıl bir eş, nasıl bir Patnoslu'dur?

CEVAP: Nazik davetiniz için teşekkür ediyorum. İstanbul Patnos Platformuna başarılar diliyorum.Umarım Patnos halkına hayırlı hizmetlere vesile olur. Emeği geçen arkadaşlara Patnos Halkı adına müteşekkiriz. Hûn her bijîn.
Nasıl bir baba ? Nasıl bir eş ? Nasıl bir Patnoslu'dur? Sorusuna gelince siz bana sorunca ben de çocuklara sordum. Bana anlattıklarına göre demokrat, anlayışlı, hoş görülü, şefkatlı, çağı yakalayan, neşeli,agresif ve sinirli olmayan, kuşak farklılığı yansıtmayan, çocuklara sorumluluk bilinci yükleyen bir baba.
Kadın benim nazarımda anadır,yoldaştır, sırdaştır, dosttur, yârdır , arkadaştır, aşktır. Kadına karşı sevgi, saygı ve eşitliği babamdan öğrendim. Özellikle bizim kadınlarımızın özgürleşmesini, ekonomik bağımsızlığını çok önemserim.
Nasıl bir Patnoslu’yum. 17 yaşıma kadar Patnos’tan hiç dışarı çıkmadım, o yaşa kadar yedi sekiz köyde eski medrese usulü islami ilimler okudum. Bu süre zarfında memleketin örf ve adetlerini bizzat yaşayarak öğrendim. İlk okulu dışarda sınavlara girerek mezun oldum,Orta Okulu Van’da ,Liseyi İstanbul Kabataş Erkek Lisesinde ,Üniversiteyi İTÜ (İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi) de okudum,10 seneye yakın yurt dışında kaldım.Bunca yurt dışında ve büyük şehirlerde kaldığım halde geldim Patnos’ta evlendim ,gene evlendim .Bu da Patnos’a bağlılığımı gösterir.Özellikle eski medrese arkadaşlarımı görünce dünyam değişir,benim için hiç kimse onların yerini tutamaz. Ben bir Patnos’lu olarak nerde olursa olsun bir hemşehrimi görsem akrabam gibi görürüm. benim Patnoslu’luğum hemşehrilerime ,memleketime elimden gelen yardımı esirgememektir. Benim patnosluluğum memleketimin dertlerini dert edinmektir.

2. SORU : Geçmiş vekiliğiniz döneminde ilçemiz Patnos'a katkılarınızı tamamladığınız projeler nelerdir ? Başlayıpta bitiremediğiniz projeleriniz varmıydı? Var ise nelerdir ?

CEVAP: 2007 ile 2011 arası Milletvekilliği yaptığım dönemden önce Patnos’un temel sorunları.
Eğitim Sorunu: Bazı köylerde 100 öğrenci bir sınıfta ders görüyordu. Yeteri kadar okul yoktu.
Sağlık Sorunu : Şehir içinde küçük bir hastahane vardı, yeşil kart sorunu had safhada idi.
Elektrik Sorunu: Elektrik Trafosu Patnos’ta yoktu. Elektrik Erciş’ten alınıyordu. Şehirde ve köylerde elektrik voltajı düşük olduğu için evlerde yükseltici kullanılıyordu.
Bankalar ve Resmi Hizmet Kurumu Eksikliği : Tefecilerden geçilmiyordu. Sadece Ziraat Bankası vardı ,SGK yoktu Ağrı’ya gidiliyordu. Bütün kurumlar Kaymakamlık binası içindeydi , Jandarma ve Emniyet binaları şehir merkezinin işlek yerelerini kapatmıştı. Zindan gibi bir cezaevi vardı oda sadece Patnoslu’larla doluydu.
Yol sorunu:
Kültürel ve Sosyal Faaliyetler: Hiçbir kültürel faaliyet yoktu.


Milletvekilliği yaptığım 4 yıl içinde Yaptırıp Bitirdiğimiz işler:
Eğitim sorunu çözüldü : 56 tane ortaöğretim okulunu yaptırıp teslim ettik. Nüfusu az olan köyleri 2 yada 3 köyü bir grup yapıp 12 ve 8 derslikli katlı okullar yaptık. Anadolu Lisesi ,Patnos Ticaret Lisesi, Kız Teknik Lisesi,Çıraklık Eğitim Merkezini açtık. Bu okulların ödeneğinin bir kısmını farklı kaynaklardan temin ettim (Örneğin Yalçınkaya ve Değirmendüzü okulları),bir kısım okulları iş adamlarımıza yaptırdık geri kalanı M.E. ödeneği ile yaptık .Şimdi yaptığımız okullarada köylerde onlarca kız ve erkek çocuklarımız üniversitelerde okuyor.
Erciş yolu üzerindeki Eski Hastahaneyi yıktık, Fen Lisesi ödeneğini çıkarttık milletvekilliğim bitti .Benden sonra, o ödenek İmam Hatip Ek binasına aktarıldı.6 sene sonra ödeneği çıktı yaptılar.
Patnos Mühendislik Fakültesinin kararını çıkarttık. Yalçınkaya YİBO Mühendislik fakültesi kampüsü olacaktı. Milletvekilliğim bitince benden sonra yerini değiştirdiler. Geçen sene yüksek okul olarak eğitime başladı.
Sağlık Sorunu Çözüldü: 100 yataklı Yeni Devlet Hastahanesi ve Lojmanlar bitirildi ve teslim edildi. Ayrica şehir merkezinde ve köylerde 9 tane Teferruatlı Sağlık Ocağı teslim edildi ve Diş Hastahanesinin alt yapısı hazırlandı.
Elektrik Sorunu Çözüldü:Patnos,Erciş’e bağımlılıktan kurtuldu.Erciş yolu üzerinde Yeni Trafo merkezi açıldı.46 köyün yeni trafoları yapıldı .Şehrin 4 girişine KÖK yapıldı.
Bankalar ve Resmi Hizmet Kurumları:İlk olarak Halk Bank ve İş Bankası büyük çabalarla getirdik. SGK hizmete açıldı.Yeni Adliye Sarayı Ağır ceza olarak yapıldı ve eski cezaevi yıkıldı.8 köye köy konağı yaptık.
Jandarma ve Emniyet Binalarının şehir merkezinin dışına taşınmasına ve yeni kaymakamlık binasının yapılmasına karar verdik .Milletvekilliğim bitti değişmeden benden sonra yaptılar.
Patnos Ağrı çift şerit yolunun Tutak’ın bir kısmına kadar yaptık.2013 bitmesi gerekiyordu.Erciş Patnos Karayoluna başladık.148 km köy yollarının alt yapısını bitirdik. Asfalt ihaledeydi Seçime girildi milletvekilliğimiz bitti.
İlk olarak Ağrı Merkez,Patnos ve Doğubayazıt’ta Ahmed-i –Xani ve Evdalê Zeynıkê çalıştaylarını yaptık ve kitaplarını bastırdık. Sivil Toplum Örgütlerini Muhtarlar Derneği,Küçük Meclis vs.dernekleri çok aktif hale getirdik.
Başlayıp Bitirmediğim bir kısım projeler de vardı Örneğin:
Malazgirt yolunu Erciş yoluna bağlayacak çevre yolunun (Yeni Hastahane tarfından) projesi çizildi ,programa giriyordu sürem bitti kaldı.
Yalçınkaya YİBO muhteşem bir mühendislik bilimleri fakülteleri kampüsüne dönüşecekti olmadı.Ona çok emek verdim içimde kaldı . Bu konuda hakkımı helal etmiyorum.
Fen Lisesinin yerini hazırlamıştım.Ödeneği de hazırdı.Olmadı benden 6 sene sonra yapıldı.
Karakolun,Emniyet binasının dışarı taşınması ,Patnos’a bir AVM yapılması karar verilmişti. Maalesef bir kısmı benden sonra yapıldı bir kısmı da arapsaçına döndü.

3.SORU: Patnos coğrafik yapısı itibariyle dört yol tarif etiğimiz bir lokasyondadır, çevre ilçelerden sürekli göç almaktadır, her geçen zamanla birlikte sorunları kartopu misali büyümektedir? Sizce Patnos'un en öncelikli sorunları nelerdir?

CEVAP: Patnos, 4 il yolunun ve Uluslararası bir yolun kesiştiği ve büyümeye uygun geniş ovada yer aldığı için cazibe merkezi olup çevre ilçelerden ve köylerden göç almaya ve büyümeye müsait bir yerdedir. Patnos’un öncelikli sounları:
A] Patnos’un öncelikle şehir içinde geçen derenin kokusundan ve kirliğinden kurtulması gerekir.Dere islahı ciddi bir sorun teşkil ediyor.
B] Temiz içilebilir suya kavuşması gerekir.
C] Nüfusun artışına parelel çevreyi besleyecek sanayı üretimine kavuşması gerekir.
D] Komşu ülkelere dış ticareti geliştirmesi gerekir.
E] Mahalle yollarının bitmesi gerekir.

4. SORU: Sayın Alır Patnos'un geçmiş dönem belediyeciliğini nasıl görüyorsunuz? ( AKP Dönemi) Eğer geçmiş dönemi başarılı görüyorsanız , partiniz neden sizinle belediye başkanlığı seçime gitmek istedi ? Hem Akp'nin hemde bağlı bulunduğunuz aşiretiniz, taban oyları çok olmasına rağmen ve geçmiş dönem vekillik dönemindeki başarılarınızın olmasına rağmen seçimi kaybetme nedenleriniz nelerdir?

CEVAP: Doğrusu geçmiş dönem belediyeciliği hakkını vermedi. Bölgede iktidarın tek belediyesiydi .Bütün Bakanlıklar,Büyükşehir belediyeleri,Hükümetin ve iktidarın göcü ve imkanları yanında olduğu halde kayde değer bir şey yapılmadığı gibi kurumun kurumsal kimliği bile kalmadı.
Niye kazanmadığımıza gelince tabii ki tek bir sebeple açıklamak mümkün değil.Öneclikle kader kısmet :) diğer maddi sebeplere gelince:
Genel politikaların etkisi:Ak Parti’nın Patnos’ta genel seçimde aldığı oy oranı %8 ,Genel poltika İstanbul’da, Ankara’da,Mersin’de ne ise Patnos’ta da o olur.Küçük illerin merkezleri bürokrasi vs .olduğu için farklı olabilir.
Önceki belediyenin bunca imkan ve ümide rağmen Patnos halkını hayal kırıklığına uğratması,yıpranması ve partiye mal olup beni bulması.
Kayyum mantığının bölgede ve bölge insanında yarattığı inat. Bölge insanını bir çok yolda ikna edebilirsiniz ama inatlaşırsanız kaybedersiniz.
Seçim kışın sonuna denk geldiği için yollar,çukurlar Ak Parti beldiyeciliğini nefret ettirdi. Mevcut Belediye belki bilerek belki bilmeyerek bu nefrete yol açtı.
Belediyeye gelen icralar ve ortada halen duran ve mevcut belediyenin nedense üstünü ürttüğü şehrin göbeğindeki AVM vs.
Gençlerin çoğu büyük şehirlerde yaşıyorama Patnos’ta oy kullanıyor.Dışarda yaşadığı kimlik acısını burda oy kullanarak çıkartıyor hizmette pek omurlarında olmayabiliyor.
Peki katilin hiç mi suçu yok:) ? Mutlaka benim de eksiğim olmuştur.Kendimi tam ifade edememiş olabilirim, encümen seçimini doğru yapmamış olabilirim ve dengeleri sağlamamış olabilirim.
Aşiret tabanına gelince doğrusu hiç aşiret üzerinde siyaset yapmadım yapmamda .Aşiret bizim tarihi ve sosyolojik gerçeğimizdir bu tarihsel derinliği iyi bilirim ama bunun üzerinde siyaset yapmak benim ne dünya görüşüme ne de kişiliğime uygun değildir.Aşiret üzerine kirli siyaset yapmak beni bozar.

5. SORU: Efendim malumunuz ilçemiz nüfusu hızla artmakta ve yüz yirmi bini geçmiş durumda, maalesef ilçemizde kooperatifleşme, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, kültür ve sanat alanlarında yok denecek derecede ciddi anlamda eksiklikleri bulunmaktadır. Hem vekillik yaptığınız dönemde hemde ileriki dönemler için projeleriniz içerisinde bu konu ile ilgili neler söyleyeceksiniz ?

CEVAP: Aslında sosyal yardımlaşma ve dayanışma gerek bizim kadim kültürümüzde gerekse inançsal sistemimizde gıpta edilecek düzeydedir.Milletvekilliği dönemimde yukarda anlattığım gibi sivil toplum örgütleri çok aktifti. Patnos’ta kurulmuş Patnos derneğinden ,muhtarlar derneğinden,küçük meclisten vs. bir çok aktif dernek sivil toplum örgütü vardı. O zaman küçük Meclis adı altında bütün parti başkanları,dernekler,sivil toplum örgütleri her çeşit basınla saatlarce toplantı yapıp ilçenin sorunlarını tartışırdık. Ağrı’da ,Patnos’ta bu taplantıları sadece ben yapıyordum. Benden başka yapan yoktu. İlk olarak Patnosta Ahmedê Xani ve Evdalê Zeynıkê çalıştaylarını yaptık.
Bu konuda içimde kalan bir ukde vardır. Patnos gibi Serhatın göbeğinde , Evdalê Zeynıkê diyarında bir DENGBÊJ MÜZESİ ne yakaşır.Hem tarihi bir miras hem turistik amaçlı.Patnos Belediyesi alt yapısını hazırlarsa elimden gelen desteği veririm.

6.SORU: İlçemizde eğitim ve öğretim gören binlerce öğrencimiz var. Okul Kapasitelerinin yanı sıra, Covid-19'unda beraberinde getirdiği sıkıntılarda dağ olmuş durumda.Teknolojinin sağladığı olanaklar malumunuz bölgede kısıtlı imkanlar dahilinde. Vekillik yaptığınız dönemde eğitimle alakalı hizmetleriniz nelerdir? Yine bunun üzerine projeleriniz var mı?

CEVAP: Eğitimle alakalı yaptıklarımızı yukarıda anlattım.Fakat pandemi süreci dünyada sosyal medya araçları ile eğitime kavuşmayı daha da hızlandırdı. Bilişim Teknolojisi ve İnternet ortamı doğru bilgiye ulaşmayı kolaylaştırdı.İleride insanlar daha çok buna yönelecelerdir.

7.SORU: Sayin Alır platformumuz bünyesinde 20 kadın üyemiz mevcuttur. Bizler platform olarak sosyal yaşamın her alanına kadın eli değmeli düsturu ile yola çıktık. Dolayısıyla ilçemizde kadınlarla ilgili yapmış olduğunuz her hangi bir sosyal projeleriniz var mı ? İlçemizde kadınlarımız için hayal yada umud ettiğiniz projeleriniz var mı ?

CEVAP: Dünya değişti.Teknoloji ,bilişim teknolojisi her şeyi etkiledi.Kadını da özgürleştirdi.Bizim toplumumuzun sosyolojisi değişti. Kadın artık emekte ,eğitimde ,siyasette etkindir ve de olmalıdır.Ak Parti iktidarı da gerek eğitimde sağladığı imkan gerekse çıkarttığı kanunlarla bunun yolunu açtı.
İmkanım olsaydı Patnos’ta bir HANIMELİ ÇARŞISI yapardım.Sadece hanımların çalıştığı ve ürettiği bir çarşı.
Ayrıca yaklaşan dünya emekçi kadınlar gününü kutluyorum.

8.SORU: Altı Milyona aşkın seçmenin oyunu almış ve şuan gündemde HDP'nin kapatılmasıyla alakalı görüş ve düşüncelerinizi alabilir miyim?

CEVAP: Doğrusu tamamen kapanmasına ihtimal vermiyorum.Zira parti kapatmayı neredeyse imkansız hale getiren yasları bugünki iktidar çıkarttı. Ayrica 30 milletvekilinin vekilliği düşünce ara seçim devreye girer.Velevki kapansa dahi, biz bu filmi çok gördük.Her kapatma katlanarak büyütmüştür.

9.SORU: 23. Dönem millevkeliğini yaptığınız Akp'de, Şuan yine herhangi bir aktif çalışmada yer alıyor musunuz?

CEVAP: Hayır herhangi aktif bir görevim yok.

10.SORU: Sayın Alır formatımız gereği 10 soru 10 cevap olduğunda samimi cevaplarınızla bizi onurlandırdınız. Röportajı sizin söylemek istediklerinizle noktalıyorum. Teşekkür ediyorum.

CEVAP: 'Yaklaşan Dünya Kadınlar Gününüzü' tekrardan kutluyorum. İstanbul Patnoslular Platformuna Başarılar Diliyorum. Patnos halkına selam ve sevgilerimi yolluyorum. Teşekkür Ederim.