Twitter, Sık sık Başbakan Narendra Modi hükümetinin koronavirüs salgınını ele alması da dahil olmak üzere eleştirileri susturmaya çalıştığını iddia eden içerikleri kısıtlamasını isteyen Hindistan hükümetiyle gergin bir savaşa dahil oluyor.
Elektronik ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı Twitter'a gönderdiği bir mektupta, yeni kuralların 26 Mayıs'ta yürürlüğe girdiğini, ancak sosyal medya sitesinin şu ana kadar uymadığını belirtti. Press Trust of India haber ajansının haberine göre, twitter'dan Cumartesi günkü mektubu son bir bildirim olarak ele almalarından, aksi takdirde şirketin "sonuçlarından sorumlu olacağını" söyledi.
Mektupta Twitter'ın ne gibi sonuçlarla karşılaşabileceğine dair ayrıntılı bilgi verilmedi. Twitter'dan hemen bir yorum yapılmadı.
Geçen ay şirket, Hint polisinin yeni Delhi'deki ofisini ziyaret etmesinden günler sonra, bir iktidar partisi sözcüsünün tweet'ini "manipüle edilmiş medya" olarak etiketlemesi nedeniyle Hindistan'daki personelinin güvenliğinden endişe duyduğunu söyledi.
Twitter'dan yapılan açıklamada, "Hizmetimizi kullanılabilir tutmak için Hindistan'daki geçerli yasalara uymaya çalışacağız" denildi.
Örgüt, "Ancak, tıpkı dünya çapında yaptığımız gibi, şeffaflık ilkeleri, hizmetteki her sesi güçlendirme ve hukukun üstünlüğü altında ifade ve mahremiyet özgürlüğünü koruma taahhüdü ile sıkı bir şekilde yönlendirilmeye devam edeceğiz." dedi.
Yeni kurallar, Facebook ve Twitter gibi İnternet platformlarının yetkililerin yasa dışı gördüğü içerikleri silmesini ve "yaramaz bilgi" yaratıcılarını belirlemek de dahil olmak üzere polis soruşturmalarına yardımcı olmasını gerektiriyor.
Bakanlığın Cumartesi günkü mektubunda, Twitter'a yeni sosyal medya düzenlemelerine uyulmaması konusunda uyarıda bulundu ve şirketin bir aracı olarak sorumluluk korumalarını kaybedebileceği, yani Twitter'ın içerik nedeniyle davalarla karşı karşıya kalabileceği konusunda uyarıda bulundu.
Eleştirmenler Modi hükümetini başta Twitter olmak üzere sosyal medyadaki eleştirileri susturmakla suçluyor ve üst düzey liderlerin reddettiği bir suçlama.
Geçen ay, mesajlaşma uygulaması WhatsApp, delhi Yüksek Mahkemesi'nde, mesajları dış taraflara "izlenebilir" hale getirmesini gerektiren yeni hükümet kurallarının anayasaya aykırı olduğunu ve temel gizlilik hakkını baltaladığını savunarak dava açtı.