Dünyanın en kötü mutant koronavirüs salgınıyla savaşan ülkenin batı Hindistan'daki bir COVID-19 hastane koğuşunda çıkan yangında 18 hasta öldü.

Hindistan, Cumartesi günü 401.993 yeni koronavirüs vakasıyla bir başka günlük küresel rekor kırarak 19,1 milyonun üzerine çıktı.

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, son 24 saatte 3 bin 523 kişi hayatını kaybederken, toplam can kaybı 211 bin 853'e yükseldi. Uzmanlar her iki sayının da hafife alındığını belirtiyor.
Polis yaptığı açıklamada, yangının zemin kattaki bir COVID-19 koğuşunda çıktığını ve bir saat içinde söndürüldüğünü söyledi. Nedeni araştırılıyor...

Olay, eyaletin ana ticaret şehri Ahmedabad'ın 185 kilometre (115 mil) kuzeyinde, Bharuch şehrindeki COVID-19 tesisi Patel Refah Hastanesi'nin yoğun bakım servisinde başladı. Yetkililer, "Yangında 16 hasta ve iki özel hayat öldü. 12'si yangın ve dumandan öldü." diyerek "İncelenen ilk yangının kısa olduğunu gösteriyor." ekledi.

Ancak hükümet yetkilisi Dushyant Patel, yangının yoğun bakım ünitesindeki bir oksijen tüpünden sızmaya başladığını söyledi.

Yerel haber kanalları, bir hastane koğuşunun yangında ortadan kaybolduğunu gösterdi.

Yangınla ilgili yapılan açıklamada, "Yangının büyüklüğünden dolayı çok fazla kaos vardı ... Hastane personeli ailemi koğuştan çıkardı ve onları başka bir hastaneye götürdük." denildi.

Başbakan Narendra Modi bir tweet'te "Bharuch'ta bir hastane yangından öldüğünü" söyledi.
Polis memuru BM Parmar, Refah Hastanesi'nde 31 kişinin hastaneler ve itfaiye ekipleri tarafından kurtarıldığını ve durumlarının stabil olduğunu söyledi.

23 Nisan'da, Mumbai'nin eteklerindeki Virar bölgesinde bir yoğun bakım ünitesinde çıkan yangında 13 COVID-19 hastası öldü.

Hastane ve krematoryumları dolduran vakalarda görülmemiş bir artışla karşı karşıya kalan Modi hükümeti, salgını "zirvede bir kriz" olarak nitelendirdi.
Modi Friday, hastane yatakları ekleyerek çökmekte olan sağlık sistemi, aşı üretimi, oksijen deposu ve temel ilaç kıtlığını kurtarma adımlarını ele almak için bir kabine toplantısı düzenledi.

Bu arada umutsuz COVID hastaları, yatak kıtlığına rağmen Cumartesi günü hastanelere gelmeye devam etti.

Nefes kesen 62 Vijay Gupta, 385 yatağı dolu olduğu için Hindistan'ın başkentinin güneyinde kar amacı gütmeyen özel bir tesis olan Holy Family hastanesi tarafından geri çevrildi. Hastanenin bekleyen ailesi ve arkadaşları bir sonraki girişimlerini tartıştı.

Gupta'nın arkadaşı Rajkumar Khandelwal, "Sabah 6'dan beri yatak aramak için dolaşıyoruz," dedi. "Nereye gidelim?"
Bazı eyaletler zaten herkes için yeterli dozları olmadığını söylediler. 45 yaşın üzerindeki insanları aşılama çabaları bile kekeliyor.

Maharashtra eyaleti cumartesi günü başlayamayacağını açıkladı. Yeni Delhi sağlık bakanı Satyender Jain, bu haftanın başlarında, şehrin 18 ila 44 yaşları arasındaki insanlar için yeterli dozu olmadığını söyledi.