Ülkemizde her türlü mal ve ürünün imalatı ile istihdamı sırtlayan sektörlerin başında Küçük ve Orta Boy İşletmeler (KOBİ) geliyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilere göre sayısı 3 milyon 773 bini aşan KOBİ’lerin yüzde 90’lık bölümünü, 10’dan daha az çalışanı olan mikro işletmeler oluşturuyor. 50’den az çalışanı olan küçük boy işletmelerin oranı yüzde 7.8 iken 100’den az çalışanı olan orta boy işletmelerin oranı ise yüzde 1.2 olarak karşımıza çıkıyor. Öte yandan KOBİ’ler Türkiye ekonomisinde hem istihdam hem de finansal hareketliliği ile çok önemli bir konumda bulunuyor. Her 100 çalışandan 73’ü KOBİ’ler tarafından istihdam ediliyor. İhracata ise 78 milyar dolarlık katkı sağlıyorlar.
KOBİ’ler üretimde teknolojiyi tercih ediyor
Son yıllarda artan IoT kullanımı, Endüstri 4.0 ve 3D üretim teknikleriyle birlikte her türlü ürünü imal edebilme kapasitesine sahip KOBİ’ler, Ar-Ge ve inovasyon alanında da faaliyetlerine hız kesmeden devam ederek hem iç piyasa hem de ihracat pazarlarında birbirleriyle büyük bir rekabet yaşıyorlar. Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye’de e-ticaret büyüklüğü 1.8 trilyon Türk Lirası’nı aştı. Covid-19 dönemi ile yükseliş trendine giren ve daha sonra da bu ivmesini sürdüren e-ticaretin can damarını KOBİ’lerin ürettikleri ürünler oluşturuyor.
Yarışabilmenin yolu tahsilattan geçiyor
KOBİ’ler ister Türkiye’de isterse de yurt dışında satış yapıyor olsun, tüketiciyle buluşturdukları ürünlerin parasını tahsil ettiklerinde ticaretlerini başarıyla tamamlamış oluyorlar. Satış yapıldığında tahsilatı en hızlı şekilde yapabilen KOBİ’ler, yeni üretim için hammadde ve ara malı temini, üretim, depolama, lojistik ve pazarlama gibi diğer operasyonlar için de kaynak yaratmış oluyorlar. Finansal teknolojilerin gelişmesine paralel olarak ister kendi web sitesi isterse de online aracı bir platform üzerinden gerçekleşen alışverişle birlikte, satış yapıldığı andan itibaren ürün ücretinin KOBİ’nin hesap ekranına yansıması rekabetin en önemli koşulunu oluşturuyor. Bunun için ise finansal teknolojilerin sunduğu ürün ve hizmetler KOBİ’leri hem iç piyasa hem de küresel arenadaki rekabette öne taşıyan unsurların başında geliyor.
Fintek sektörü işletmelere hizmet ediyor
Finansal teknolojiler günümüzde KOBİ’lerin çok daha hızlı tahsilat gerçekleştirebilmesi için birçok ürün ve hizmet sunuyor. Hem B2B hem B2C faaliyetlerine ilişkin sağlanan fintek ürün ve hizmetleri sayesinde KOBİ’ler hızlı tahsilat ile rekabette öne geçerek avantaj sağlıyor.
Ödeme ve muhasebe işlemleri kolaylaşıyor
Enflasyonist ortamda alacağını hızlı tahsil eden KOBİ’lerin bilançoları daha olumlu seyrediyor. Bu da şirketin finansal sağlığını iyileştiriyor. Üretimde kullanacakları hammadde ya da makine temini için alacaklarının vadesini beklemeyen KOBİ’ler, nakit akışlarını dijitalleşen ortamda daha iyi yönetiyorlar.
Tahsilatta teknoloji kullanılmalı
Türkiye’de KOBİ’lerin sürdürülebilir nakit akışına fazlasıyla ihtiyaç duyduğunu kaydeden Paynet Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Deniz Şensabah, “KOBİ’ler fintek ürün ve çözümlerini en çok kullanan sektörlerin başında geliyor. Ülke ekonomisi için oldukça önemli bir konumda bulunan KOBİ’lerimizin tahsilat ve raporlama süreçlerinin dijitalleşmesini çok değerli buluyoruz. Bu noktada KOBİ’lere sunduğumuz ürün ve çözümlerimizi her geçen gün yenileyip geliştirmek için çalışıyoruz” dedi.
İşletmeler için verimlilik fırsatı
Deniz Şensabah, “Hızlı ödeme alma KOBİ’lerin nakit dengesi oluşturmasını sağlar. Bu da beraberinde işletmenin verimliliğini ve aynı zamanda doğru fiyatlandırma ile kârlılık artışı getirir. Ayrıca tüketici ilişkilerini geliştirir. Daha çok kategoride ve daha fazla ürün satmasının yolunu açar. İşletmenin depolama ve lojistik maliyetleri azalır. Çünkü ürünün ne zaman banttan çıkacağı ne zaman depoda tutulacağı ve teslim edileceği tahsilata paralel ilerler. Böylece KOBİ’ler de büyümek için önemli bir fırsat yakalamış olur. Ülkemizdeki KOBİ’lerin yüzde 40’ının uzun vadelerle çalışan toptan ve perakende üzerine faaliyet gösteren işletmeler olduğu düşünüldüğünde, bu alandaki KOBİ’lerin fintek ürünleri ile hızlı tahsilata geçmeleri çalıştıkları tüm ekosistemin de iyileşmesini beraberinde getirecektir. Paynet olarak KOBİ’lere farklı ödeme alma yöntemleri sunuyoruz. Böylece ödemelerini kolayca alan KOBİ’ler, hesaplarını tek ekrandan izleyebiliyor; alacak muhasebesini daha hızlı şekilde gerçekleştiriyor, işletmelerine de verimlilik sağlıyor.” diye ekledi.
Mobil Uygulama ile kolaylık
Paynet Mobil Uygulama üye iş yerlerinin mağazada ya da saha operasyonlarında ödeme almasını kolaylaştırıyor. Tüm banka ve kredi kartları ile uyumlu olan Paynet Mobil Uygulama, hızlıca tahsilat yapılmasını sağlıyor. iOS ve Android işletim sistemine sahip akıllı telefonlar ve tabletlerle uyumlu olan ürünle şirketler, müşterileri nerede olursa olsun tüm ödeme yöntemleri ile ödeme alabiliyor. Bununla birlikte işletmeler, anlaşmalı bankalar üzerinden müşterilerine daha uygun maliyetlerle taksitli alışveriş imkanı sunabiliyor.
Android cihazlar POS cihazına dönüşüyor
Paynet’in PayPOS çözümüyle NFC özelliği bulunan Android işletim sistemine sahip cep telefonları, tabletler, el terminalleri veya kiosk gibi cihazlar bir POS cihazına dönüşüyor. PayPOS sayesinde işletmeler herhangi bir ek kuruluma veya cihaz alınmasına gerek kalmadan müşterilerinden hızlı ve güvenli bir şekilde ödeme alıyor. Tüm işlemler, fiziki POS cihazları ile aynı güvenlik seviyesinde gerçekleşiyor. Düşük maliyetli bir çözüm olan PayPOS ile işletmeler; fiziki POS cihazı satın almak, bulundurma bedeli ödemek ya da bakım yaptırmak gibi masraflardan da kurtulmuş oluyor.
Alternatif ödeme yöntemi Paykredi ile satışları artırıyor
KOBİ’ler Paykredi ile, kart limiti yetersizliği nedeniyle alışverişini tamamlayamayan, kart limitini aşmak istemeyen ya da daha uzun vadeye ihtiyaç duyan müşteriler için alternatif bir ödeme yöntemi sunmuş oluyor. Paynet üye iş yeri olan KOBİ’ler tamamen dijital ve ön onaylı kredi ile dakikalar içinde ödeme alarak müşteri kaybının önüne geçiyor ve satış rakamlarını artırabiliyor.
Bununla birlikte, Paynet’in yenilikçi finansman çözümü PayKredi – Ticari Kredi ile KOBİ’ler, bankaya gitmeden kendi anlık nakit ihtiyaçlarını da karşılayabiliyor.
Tedarikçilere ödemeler kredi kartı ile peşin olarak yapılabiliyor
Tedarikçi Ödemeleri ile işletmeler, tedarikçilerinden ürün ve hizmet alırken ödemeyi kredi kartı ile 18 aya kadar taksitlendirebiliyor, çek - senet ve vade takibinden kurtuluyor ya da ödemeler kredi kartı ile peşin olarak yapılabiliyor. Bu şekilde hem tedarikçilerinin sunduğu peşin indiriminden faydalanıyor hem de tedarikçilerine ödemelerini tek seferde yapabiliyor.
Hibya Haber Ajansı