Hong Kong Özel İdari Bölgesi (HKSAR) hükümetinin mali sekreteri Paul Chan, Hong Kong ekonomisinin istikrarlı bir toparlanma kaydettiğini ve bu yıl yaklaşık yüzde 6,5’lik bir ekonomik büyüme kaydetmesinin beklendiğini söyledi. Chan, Hong Kong’un ekonomik toparlanmasının, yılın ilk yarısındaki güçlü ihracatı ve sabit yatırımının yanı sıra özel tüketim harcamalarındaki iyileşmeden fayda sağladığını söyledi. Chan’un verdiği bilgiye göre, Hong Kong’un toplam ihracatı yılın ilk yarısında yüzde 30 arttı ve üçüncü çeyrekteki büyüme oranı yüzde 22,7 oldu.

Hong Kong ekonomisi, güçlü ihracatı ve artan iç talebin etkisiyle yılın ilk yarısında yıllık bazda yüzde 7,8 büyürken, ticaret ve tüketim göstergelerinin üçüncü çeyrekte iyi bir büyüme ivmesi öngöreceğini söyleyen Chan, ilk yarıda beklenenden daha güçlü ekonomik toparlanma ve ikinci yarıda daha yüksek bir karşılaştırma tabanı nedeniyle üçüncü çeyrekteki yıllık büyümenin yılın ilk yarısındaki büyümeden daha düşük olacağını söyledi.

Salgının kontrol altına alınması ve elektronik tüketim kuponlarının ihracı ile Hong Kong’un yılın ilk yarısında perakende satış değeri yüzde 8,4 arttı ve catering işinin toplam geliri de yüzde 0,5 arttı. Perakende, konaklama ve catering hizmetleri sektörleri üçüncü çeyrekte yıllık yüzde 3,5 artış kaydetti.

Buna ek olarak, mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı, bu yılın başında yüzde 7,2 olan 17 yılın en yüksek seviyesinden üçüncü çeyrekte yüzde 4,5’e, geçen yılın ilk çeyreğinden bu yana en düşük seviyeye geriledi. Dördüncü çeyreğe bakıldığında Chan, küresel ekonomik büyümenin zaten zirveye ulaşması nedeniyle Hong Kong’un ihracat büyüme oranının yavaşlamasının beklendiğini ve tüketim kuponu planının etkisiyle istihdam ve gelir durumlarının iyileşeceğini belirtti.

Chan, salgın nedeniyle yüksek emtia fiyatları ve artan dış enflasyon gibi dış risk faktörlerinin göz ardı edilmemesi gerektiğini de vurguladı.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı