İmir, Türkiye-ABD ilişkilerinden mevsimlik tarım işçilerine kadar birçok konuda kendisine yöneltilen soruları yanıtladı.

"TÜRKİYE, ABD HEGEMONYASINDAN KURTULMALI"

Türkiye’nin ABD ile ilişkilerine şu şekilde bakılması gerekiyor; Türkiye, ABD’nin birçok baskı ve şantajına maruz kalmıştı. Türkiye, ABD’nin bu tavrına müttefiklik söylemine itibar etmemesi gerekiyor. Bunun yerine hem ülkenin hem de İslam dünyasının istikrarı için ABD hegemonyasından kurtulmalıdır ve kendi ayakları üzerinde, kendi iradesini koruyabilecek güce kavuşmalıdır. Aksi halde ABD ile masaya oturunca güçlü olamayacaktır. Biden ile yapılan görüşme de bu çerçevede gelişti. Görüşmenin neticesi kısa-orta-uzun vadede daha netleşecektir ama ilk izlenimlerimize göre bu görüşmenin çok olumlu geçmediğini söyleyebiliriz. Sayın Erdoğan’ın NATO vurgusu, Afganistan’daki süreci değerlendirdiğinde ele aldığımızda masadaki konuların ele alınmadığını gördük.

"İSLAM BİRLİĞİ KURULMALI"

2012’de kurulan bir partiyiz. Parti programımızda, İslam coğrafyasında yaşayan ülkelerin kendi sorunlarını kendilerinin çözebileceğine inanıyoruz. Ulus devlet anlayışının bir tarafa bırakılarak ümmet anlayışıyla, Müslüman ülkeler arasında İngilizler tarafından o haritaların kaldırılması gerektiğini parti programımızda beyan etmişiz. Suni sınırların kaldırılması gerekiyor. Bununla birlikte siyasi, ekonomik, kültürel, birliktelikler oluşturarak geçmişte olduğu gibi bugün de iftiharla okuduğumuz o medeniyetimizi tekrar oluşturabiliriz.

"AİLENİN ÖNEMİ, EĞİTİM MÜFRATINA GİRMELİ"

Aile kurumu toplumun temel yapısıdır. Bir toplumu, medeniyeti ayakta tutan kurum ailedir. Biz birçok saldırıya maruz kaldık. Hiçbiri bizi sarsmadı ama yüz yıla yakındır aile kurumuna yapılan saldırılarla aile kurumları ciddi manada yıprandı ve yıkılma noktasına geldi. Aile kurumuna gereken önem verilmedi. 2004 yılında AB uyum yasalarına uyum yasaları çıkarıldı. Mahkemelerimizde karar verilirken aile kurumundan ziyade şahıslara göre kararlar veriliyor. Zinayı suç kapsamından çıkarıp, genç yaşta evlenenleri çocuk tecavüzcüsü olarak maalesef cezalandırdılar. Bizde aile kurumu koruyacak tedbirler almazsak inanın ki bu daha büyük tahribatlara neden olacaktır. Çocuklarımız, okullarda aldıkları derslerle aile kurumunun ne kadar önemli olduğunu öğrenmelidirler. Eğitim müfredatına yerleştirilerek, ailenin önemi hakkında çocuklara bilgi verilmelidir. Genç kardeşlerimizin evlenmesi için teşviklerin hayata geçirilmesi gerekmektedir. Gençlerin maddi imkansızlıklardan dolayı evlenememesini önlemek için hükümet ve yerel yönetimler tarafından teşviklerin uygulamaya konulması gerekmektedir.

"MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLİĞİ SONA ERDİRİLMELİ"

Son 12 yılda çiftçilerimizin sayısında azalma söz konusu. Görüştüğümüz çiftçiler farklı illere giderek mevsimlik işçi olarak çalışıyorlar. Bu durum tarım politikamızdaki yanlışlıklardan kaynaklanıyor. Ülkemizde tarım politikası bulunmamaktadır. Bizim kısa, orta ve uzun vadede tarım politikamız bulunmamaktadır. En gelişmiş ülkelerin tarım politikalarını incelediğimizde, çiftçilerin 15 yıl sonra ne ekeceği bellidir. Ülkemizde domates fiyatları düştüğünde bir sonraki yıl farklı bir ürün ekilmektedir. Çiftçilerimize uzman ekipler göndererek onların tarım politikalarına yön veremezsek, tarım politikamız olmazsa belki gidip asgari ücretle çalışmak zorunda kalacaklardır.

"GAP PROJESİ TAMAMLANMALIDIR"

Mevsimlik tarım işçiliğinin yanlış tarım politikalarından kaynaklandığını düşünüyoruz. Tahmini olarak 350 bin mevsimlik tarım işçisi bulunuyor. Aileleri ile birlikte bir milyon kişi oluyor. Mevsimlik işçiler genelde trafik kazalarında gündeme gelir. Çünkü 10 kişilik araçlara onlarca kişi bindiriliyor. Bu ciddi bir sorun. Öncelikle siyasi ve çıkar odaklı düşüncelerden uzaklaşarak masaya yatırmak gerekir. Mevsimlik tarım işçilerini ortadan kaldırabilecek projeler ortaya konulması gerekiyor. GAP projesinin yüzde 40’ı tamamlandı, projeyi hayata geçirmek gerekir. Kanal İstanbul projesinin 15 milyar dolarlık bir proje. Bu projeyi bitirebilecek bir irade var. Güneydoğu’daki 9 ilimizden Batı’daki illere mevsimlik tarım işçileri gidiyor. GAP projesi tam anlamıyla bitilirse mevsimlik tarım işçisi sorunu da ortadan kalkar. GAP projesi bitirilirse organik tarın ürünleriyle Uzakdoğu pazarına giderir. İthalat ve ihracat arasındaki açığı da ekonomik olarak kapatır.